Interviuri
INTERVIU Paul Onişa : Liberalism nu înseamnă oameni cu burtă şi saci de bani

La puţin peste 50 de ani, fostul liberal Paul Onişa se relansează în politica locală. După ce a plecat din PNL şi a pierdut un mandat de ales local în urma neînţelegerilor cu, pe atunci cuplul Liviu Câmpanu – Florin Ţurcanu şi după doi ani de dispariţie de pe scena politică, acesta s-a înscris în Partidul Conservator. Alături de membrii fostei conduceri a organizaţiei PC are o misiune dificilă, readucerea filialei între cele reprezentative ale judeţului. Pentru aceasta a primit inclusiv sprijinul conducerii centrale în detrimentul altui liberal, Gheorghe Ciubotaru, fiind favorit la preluarea funcţiei de preşedinte al filialei judeţene. Despre noul său drum politic, despre afaceri, administraţie, dar şi alte lucruri, citiţi în rîndurile ce urmează.


- Ce v-a determinat să acceptaţi această nouă provocare politică?
- Da… şi mie mi-a plăcut expresia „provocare politică”. Organizaţia PC, din 2008, prin diverşi exponenţi ai biroului filialei Botoşani, au încercat să mă contacteze, să vin în rîndul lor. M-au urmărit ca activitate, ca prezenţă în media, interviuri… şi au spus că aş putea să vin cu un suflu nou. Am răspuns la provocarea asta după doi ani de zile de tatonări, sigur nu-mi doream încă o nouă incursiune pe scena politică locală, eram saturat chiar de cît am insistat în PNL. Provocarea a fost acceptată prin faptul că de la centru au venit cu o motivare de program politic, este un nou proiect politic al PC-ului, din discuţiile avute cu preşedintele PC Daniel Constantin şi cu ceilalţi vicepreşedinţi şi cu secretarul biroului executiv, ei m-au convins că putem porni la un drum nou, inclusiv sloganul de pe drapelul lor mi-a plăcut, „schimbarea începe acum”… tot am vorbit despre schimbare în diverse interviuri şi acum e un nou început.

„Mergem ca o ţară care, dacă n-ar fi guvernată, cred că ar merge mai bine”

- Pînă acum PC-ul a fost perceput mai mult ca un partid…
- Outsider…

- … De buzunar, de remorcă la maşina PSD-ului…
- Exact

- … Şi aşa mai departe. Cum o să reuşiţi să schimbaţi, la Botoşani cel puţin, această percepţie?
- Păi noi, la Botoşani, o să reuşim să schimbăm această percepţie, schimbîndu-ne atitudinea în piaţa politică. Observăm că partide fără substanţă obţin 3%, PIN-ul de exemplu, în incursiunea lui politică, după şase luni de zile, avea 3%, PC-ul, mereu la remorcă, obţine 4-4,9%, ori nu este posibil aşa ceva. Are toate structurile în ţară şi nu-s de azi, de ieri, sunt de 15 ani şi mai bine. Acest partid deţine toată structura, toată logistica, persoanele necesare, are diverşi membri în funcţii de primari, de consilieri, viceprimari… Eu cred că, privind realitatea actuală politică, aproape în unanimitate, partidele mari sunt într-o erodare, ca imagine, continuă. Au condus, lumea s-a săturat de ei, n-au venit cu nimic nou, din contră. Ţara merge din prost în mai prost, mergem ca o ţară care, dacă n-ar fi guvernată, cred că ar merge mai bine.

„Haiducia în politică ar trebui să dispară”

- Ţara asta a fost guvernată şi de PNL, partid al cărui membru aţi fost.
- Da, eu am fost un critic al politicii din PNL întotdeauna, de asta mi-am şi tras ponoasele. Tot am criticat şi am încercat să spun că doctrina liberală nu înseamnă racolarea unor oameni care au burta cea mai mare şi sacii cu bani. Adică, eu cred că haiducia în politică ar trebui să dispară, să-şi facă loc programe politice şi strategii politice…

- Dar apropos de PNL… ce se întîmplă în partidul acesta la Botoşani, parcă e o fugă generală acolo. În ultimul an cred că au plecat vreo 10-15 oameni cunoscuţi, cu notorietate, aleşi locali, parlamentari, oameni de afaceri, ş.a.m.d. …
- Eu sunt un exemplu dintre cei care…

- Ultimul exemplu sunteţi dvs.
- Pesemne că, după mine, o să mai auziţi şi de alţii. Eu sunt un exemplu dintre cei care m-am retras acum doi ani de zile, să nu mai fiu activ în cadrul filialei locale, din diverse considerente. E o listă lungă de motive, e greu să le amintim acum, dar acum doi ani de zile mi-am propus să nu mai apar ca persoană politică în nici un partid. Acum însă au venit cei de la centru şi avînd în vedere posibilitatea de a candida pe poziţia de lider al filialei locale, cred că pot să-mi manifest valenţele în piaţa politică.

- Dar eu vă întrebam de ce e fuga asta generală din PNL la Botoşani?
- Ar trebui întrebat liderul local. Nu ştiu din ce cauză.

Paul Onisa

Politicienii au început să uite că electoratul nu este un produs sintetic”

- D-lui spune că nu fugăreşte pe nimeni.
- Nu, păi nu fugăreşte pe nimeni, oamenii pleacă singuri, deci e şi mai trist. Atunci cînd mergi la un restaurant şi nu-ţi place mîncarea, nu-ţi place cum eşti servit, nu-ţi place cum e managementul restaurantului respectiv, nu te mai întorci să iei masa acolo niciodată. Aşa e şi în politică.

- Să înţelegem că există o stare de greaţă: nu-ţi place mîncarea de la PNL…
- Pesemne că toate serviciile adunate într-un partid politic, dacă sunt de proastă calitate, îi determină pe cei care au achiesat la doctrina partidului respectiv, să plece de acolo. Eu cred că a venit timpul, şi îmi place foarte mult sloganul „schimbarea începe acum”, ca în partide odată şi odată să se trezească liderii, cei care sunt numiţi sau care nu au capacitatea de a conduce politic să se retragă şi să facă loc la alţi oameni care vin chiar cu ştiinţa de a conduce în spaţiul politic pentru că noi nu putem să ne mai adresăm oamenilor utilizînd doar expresia de „electorat”. Politicienii şi liderii politici au început să uite că electoratul acesta pe care îl amintesc ei mereu nu este un produs sintetic şi acolo se găsesc toate neajunsurile şi fericirea omului, toată valoarea lui este călcată în picioare în decursul anilor şi oamenii au început să fie dezamăgiţi de maniera în care încearcă unii să facă politică.

„Conducerile la nivel de judeţ şi municipiu sunt subordonate în totalitate deciziilor luate de la centru”

- Dvs. sunteţi şi un om de afaceri. Dacă ar fi să aveţi puterea să schimbaţi un lucru la nivel de Botoşani în relaţia administraţie – oameni de afaceri, care ar fi?
- Cred că în momentul actual conducerile la nivel de judeţ şi municipiu sunt subordonate în totalitate deciziilor luate de la centru. La ora actuală cei care ne condus şi-ar dori, sunt convins, ca lucrurile să meargă mai bine, dar pentru că deciziile se iau la centru, şi am senzaţia că nu sunt consultaţi cei din teritoriu…

- Culmea, se întîmplă acest lucru, într-o perioadă în care se clamează tot mai mult autonomia locală, autonomia administraţiei locale.

- Aşa este, aţi spus foarte bine, se clamează şi atît. Ea nu depăşeşte spaţiul clamării, spaţiul exprimării verbale, nu este înlocuită cu măsuri concrete de autonomie, să fie dată decizia factorilor locali, banii adunaţi din taxe şi impozite să fue cheltuiţi aici, strategiile să fie stabilite aici. Noi continuăm să punem borduri şi pavele în oraşul ăsta pe un fond de criză cumplit, în care cu banii ăia am putea să facem mult mai multe lucruri bune pentru oamenii din oraş, dar decizia e de sus.

„Am putea face o pauză de un an de zile, să nu mai punem borduri şi pavele”

- Dar s-au pus borduri şi pe lîngă terasa, restaurantul dvs.
- Foarte bine că s-au pus…

- Au creat un ambient plăcut, aşa…
Paul Onisa, PC - Foarte bine că se pun, dar eu cred că, atunci cînd efectiv nu mai sunt bani, nu mai colectăm bani din taxe şi impozite pentru că şi astea au fost la rîndul lor majorate şi birul e prea greu pe umerii populaţiei şi a agenţilor economici, ar trebui ca să ştim de unde să tăiem, ori am putea face o pauză de un an de zile să nu mai punem borduri şi pavele şi banii respectivi să îi îndreptăm spre unde avem neajunsuri. Dacă n-avem bani la pensii, n-avem bani la salarii, n-avem bani pentru sănătate, n-avem bani pentru învăţămînt, n-avem bani pentru alte domenii vitale existenţei oamenilor în zona asta şi în ţara asta, că borduri nu se pun numai la Botoşani, se pun în toată ţara.

- Da, dar pare-se că este mai uşor să tai salarii sau eventual şi pensiile, decît să renunţi la borduri.
- Da, este mult mai uşor. Sigur, noi acum ne aflăm într-o nebuloasă decizională la nivel de centru, populaţia îşi manifestă nemulţumirea la nivel de masă, noi nu avem un arbitru, o instituţia neutră în ţara asta, care să amendeze, să stopeze anumite atitudini. Noi, ca societate, ne cristalizăm zi cu zi, dar procesul de cristalizare pozitiv care ar trebui să aibă loc în societatea românească, ea are loc în degradarea ei.

„Nu trăiesc pe o pernă de aer, la înălţimi unde să stau cu tubul de oxigen la nas”

- Unde vă vedeţi peste doi ani pe această vreme?
- Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm, că speranţa moarte ultima, trebuie să fim optimişti. Noi, oamenii de afaceri şi eu cred că şi politicieni foarte mulţi se culcă seara cu gîndul că mîine dimineaţă o să fie mai bine. Tristeţea este că, după ce te trezeşti şi începi hei-rupismul zilei, pe la ora 11:00 – 12:00 intri din nou în realitatea tristă economică şi socială în care trăim şi iarăşi aşteptăm înserarea să ne adunăm puterile în speranţa că mîine va fi mai bine.

- Atunci vă întreb direct: credeţi că o să fiţi măcar consilier judeţean sau local?
- Aaa, nu. Eu cum am demonstrat şi în cealaltă incursiune politică, nu mi-am dorit neapărat funcţie. Dorinţa mea ca individ, pentru că trăiesc între oameni şi nu undeva pe o pernă de aer la înălţimi unde să stau cu tubul de oxigen la nas, eu aş dori să se producă o schimbare în sensul de atitudine, să vină în rîndul unor organizaţii, pentru că toţi criticăm, blamăm şi avem atitudini dintr-astea de vorbit la colţ, eu fac încă mai încerc să fac parte dintre cei care doresc să modific lucrurile în interiorul lor. Nu ştiu în ce măsură voi reuşi.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
CRED CA TURCANII O SA PRIMEASCA" VOT DE BLANA"O DATA CU NOUL AN.TURCANU CA SA-SI REVINA TREBE SA FACA SI MASTURBATU SI SA IA LECTII DE CONTABILITATE DE LA GHITA PREFECTUL CARE A INTRAT SARACUL CU OISTEA IN GARD.VON PAUL RUPELE GATUL LA CRETINI.SUCCES!
1 august 2010, 22:32
unui oras ca Botosani ii trebuie un primar ca Paul Onisa..econom..realist..gandire moderna...a scapat Turcanu de concurenta in pnl ul lui.....probabil PNL Botosani va avea sub 5% cu acesta in frunte la locale....
31 iulie 2010, 13:02
Paul, daca tot esti liberal si ai "achiesat" mai nou la conservatorism, stii care este esenta doctrinei liberale ????? Este o diferenta foarte mare intre "Prin Noi Insine" si "Schimbarea incepe acum". In fine .... incurcate sunt caile politicienilor ....
31 iulie 2010, 10:40
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.