Interviuri
INTERVIU Paul Secrieru : „Mulţi au spus că voi fi depăşit de situaţie”

P.SecrieruO carieră profesională de invidiat şi un statut social de acelaşi nivel, sînt doar două din punctele definitorii ale subprefectului Paul Secrieru. Executor judecătoresc de meserie, Paul Secrieru s-a implicat în viata publică încă din adolescenţă, de la vîrsta de 17 ani cînd s-a contaminat cu virusul politic, larg răspîndit în familie. Paul Secrieru pare mulţumit de realizările de pînă acum şi este omul care promite şi altele pe viitor, astfel, poate fi considerat un personaj din viaţa publică care va rămîne încă în centrul atenţiei mult timp de acum încolo.


„Relaţia pe care o am cu dl. prefect în afara instituţiei este una, cea instituţională e alta”


- Cum aţi regăsit Prefectura după doi ani de zile?
- Prefectura am găsit-o întinerită faţă de ultima dată, după ce am fost director de cancelarie în 2005, cu acelaşi domn prefect cu care am plecat în 2007, cu o activitate dinamică, cu personal pe care îl ştiam în proporţie de 99%, au fost schimbate puţine persoane faţă de 2007. O activitate mult mai deschisă faţă de ce cetăţeni, faţă de cum am lăsat-o şi faţă de cum am aflat că s-a întîmplat de cînd am revenit.

- Ceea ce nu se întîmpla şi înainte?
- Se întîmpla şi înainte dar în perioada trecută erau mult mai mulţi funcţionari care proveneau din vechile sisteme, acum discutăm şi aţi văzut şi dvs. de un personal tînăr, este un personal bine pregătit, deschis cetăţeanului şi deschis pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor.

- Cît a contat faptul că sunteţi finului prefectului în ocuparea funcţiei de subprefect?
- Au fost discuţii, dar eu cred că le-am clarificat aceste discuţii, cred că am confirmat şi confirm prin funcţia pe care o deţin. Mulţi au spus că voi fi depăşit de situaţie, că nu mă voi putea descurca…nu am mai auzit discuţii de acest gen în ultima perioadă şi chiar consider că am depăşit această problemă. Relaţia pe care o am cu dl. prefect în afara instituţiei este una, relaţia instituţională este cu totul alta, nu sunt favorizat cu absolut nimic faţă de ceilalţi funcţionari. Dacă greşesc, primesc reproşurile şi dacă îmi văd de treabă şi îmi fac treaba aşa cum trebuie mă bucur de acelaşi tratament ca alţi funcţionari.

- Şi s-a întîmplat să greşiţi?
- Greşeli…au fost la început perioade cînd… şi aici sunt servicii în subordine, dar nu să zic greşeli majore, nu au fost. Şi întotdeauna eu sunt un tip care întreb, nu îmi este jenă să întreb, unde nu ştiu ceva pun mîna pe telefon, sau urc la colegi şi mă consult cu d-lor, cu cei care au experienţă mai mare.

Eu şi Daniel Moruzi suntem prieteni

- De ce credeţi că aveţi mai multe atribuţii faţă de celălalt subprefect?
- Nu vreau să comentez, nu am venit odată cu celălalt subprefect în instituţie, eu sunt din octombrie, d-lui a venit în luna ianuarie, noi am prins o perioadă de reorganizare să zic aşa a funcţiilor de subordine cînd eu am fost aproape trei luni de zile singurul subprefect din instituţie, ne-a fost şi nouă oarecum dificil pentru că dl,prefect dacă era plecat în delegaţie, automat trebuie să preiau atribuţiile, dar lucrurile astea se reglează din mers, din cîte ştiu şi colegul meu a început să primească sarcini. Sarcini avem toţi, sunt o mulţime de comisii din care facem parte, asta este activitatea noastră de bază, care pînă la urmă să nu uităm este de control a legalităţii. Asta este principala noastră activitate şi avem cele două servicii care sunt în atribuţiile colegului, avem serviciul de apostilă care este în subordinea mea şi cam astea sunt atribuţiile principale. Sunt nişte comisii din care facem parte şi mai sunt serviciile de deconcentrate, aici impropriu spus servicii deconcentrate pentru că avem o relaţie nu de subordonare cum ar crede unii ci de colaborare.

- Dl.Daniel Moruzi spune că e prieten cu dvs. Dvs. sunteţi prieten cu el?
- Da, suntem prieteni, ne cunoaştem de mult, suntem de aceeaşi vîrstă, din aceeaşi generaţie, am terminat în acelaşi an liceul.

- S-a întîmplat frecvent să vă solicite ajutorul cînd a venit aici?
- Întotdeauna am stat de vorbă pe anumite probleme, deci chiar şi eu l-am întrebat anumite chestiuni economice şi dumnealui unde… frecvent… atunci cînd a fost cazul ne-am consultat, fără probleme şi ne consultăm în continuare.

"Cu tatăl meu discut strict probleme juridice"

- Dar cu tatăl dvs. vă consultaţi cînd aveţi o chestiune mai importantă?
- Cu tatăl meu discut strict probleme juridice dacă am, acolo îi cer părerea pentru că este un bun profesionist din punct de vedere juridic şi ăsta este domeniul. Dar nu pot să îi cer sfaturi şi păreri în ceea ce priveşte activitatea Instituţiei Prefectului, am spus aici cînd am anumite probleme şi nelămuriri mă consult cu colegii din instituţie, şi aici sunt jurişti buni care cunosc foarte bine probleme.

P.Secrieru juramint

- Cît de mult v-a sprijinit tatăl dv. în cariera profesională?
- Pot spun că m-a ajutat pentru că eu am terminat facultatea în anul 2002, am avut oferte de a rămîne ca şi consilier juridic în Bucureşti, pentru că am terminat facultatea în Bucureşti, însă am optat să mă întorc din anul 2, nu mi-a plăcut capitala ca şi trai de viaţă, sunt o persoană mai liniştită, mai boemă ca să spun aşa, mie îmi place foarte mult oraşul Botoşani şi am fost angajat pe o perioadă de 3 ani de zile ca şi consilier juridic în cadrul biroului de executare silită pe care îl avea şi îl are. După care am venit la Prefectură, a fost o decizie să spun aşa, a prefectului şi a conducerii instituţiei de la acea oră care şi pe mine m-a luat puţin prin surprindere. Am primit un telefon într-o zi de duminică şi am fost invitat a doua zi luni la o discuţie, moment pînă în care nu ştiam absolut nimic, erau doar nişte zvonuri atunci la nivel de partid. A fost perioada pînă în 2007 în care am fost director de cancelarie a prefectului după care imediat a fost un concurs foarte fericit, o împrejurare foarte fericită pentru mine, pentru că imediat la o lună jumătate în septembrie am plecat de la Instituţia Prefectului, în octombrie am avut examenul şi am devenit executor judecătoresc. Moment din care mi-am deschis propriul cabinet de executare silită în care am activat pînă în octombrie 2009. Faptul nefericit pot spune, dar astea sunt prevederile legale, a trebuit să mă suspend din activitate printr-un ordin a ministrului, am făcut cerere la Uniunea Naţională care a înaintat la Ministerul de Justiţie şi ministrul justiţiei m-a suspendat pe perioada mandatului de subprefect din funcţia de executor judecătoresc.

- La anul pe vremea asta vă vedeţi tot aici?
- Nu îmi place să mai fac previziuni pe termen lung, sper să fie tot în administraţia publică şi sper să fie tot în Instituţia Prefectului. Şi cred că da, la anul pe vremea asta tot la Prefectura Botoşani, dacă nu în altă parte.

- Deci să înţeleg că vă place mai mult în administraţie decît să activaţi în profesia dvs. …
- Nu pot spune că îmi place mai mult administraţia publică. Sunt două lucruri total diferite. Administraţia publică înseamnă un program riguros, înseamnă lipsă de timp liber, este cu totul altceva, profesia de executor judecătoresc şi în general orice profesie liberală, avocat, notar, mediator mai nou este o profesie în care îţi faci programul cum vrei, în funcţie de necesităţile financiare ş.a.m.d. Deci dacă nu vrei să mergi două zile la serviciu nu o faci în propriul tău business.

„În TNL S-a dărîmat ceea ce am construit noi în doi ani şi jumătate”

- De ce aţi plecat din PNL?
- Din PNL am fost exclus în ianuarie 2007, după care am făcut un şir de contestaţii care au ajuns pînă la Comisia de Onoare şi Arbitraj la Bucureşti, unde mi s-au admis contestaţiile, moment în care am plecat singur pentru că simţeam că nu mai eram dorit. În momentul în care am fost exclus din PNL eram preşedintele Organizaţiei de Tineret. Urmau să aibă loc alegeri la nivelul TNL-ul de la nivel naţional. Organizaţia Botoşani care pînă în anul 2005 cînd am preluat-o împreună cu echipa de tineri era invizibilă pentru cei de la nivel naţional, era o persoană care trăgea, nu ştia nimeni de la centru despre organizaţia noastră de tineri. În 2005 am preluat organizaţia şi am fost un grup puternic de tineri care am construit şi printre care s-a aflat şi colegul meu subprefect, Daniel Moruzi (rîde). În momentul în care am fost exclus din partid, noi eram pe cai mari, în sensul că urma să obţinem anumite posturi de conducere la nivel central, deci practic prin excluderea noastră, că nu numai eu am fost exclus s-a dizolvat practic organizaţia. S-a dărîmat ceea ce am construit noi în doi ani şi jumătate şi chiar mi-a lăsat un gust amar şi am simţit nevoia că trebuie să plec, se doreau practic alte persoane. Alt gen de persoane. Noi nu eram oamenii care să stăm mîna întinsă în faţa seniorilor, eram oameni cu afaceri proprii, eram jurişti, economişti, ingineri, arhitecţi, chiar am fost un grup foarte frumos de circa 20-25 de persoane.

- Aţi rămas cu acelaşi gust amar avînd în vedere direcţia în care se îndreaptă PNL?
- Da, am acelaşi gust amar şi acum cînd văd ce se întîmplă.

„Viaţa publică şi politica îţi intră în sînge ca picătura chinezească”

- Şi după mandatul de subprefect, veţi mai cocheta cu politica?
- Imediat după ce am cîştigat contestaţiile cu PNL-ul, în martie 2008 m-am înscris în PDL. Partid din care am demisionat la începutul lui octombrie 2009. Nu ştiu, ulterior, probabil nu voi rămîne în afara vieţii publice pentru că am activat de la vîrsta de 17 ani cînd eram elev şi viaţa publică şi politica îţi intră în sînge ca picătura chinezească. Uşor, uşor începe să îţi placă. Este frumos, sunt un tip sociabil, nu pot sta, să rămîn…o să vedem ce oportunităţi oferă viitorul şi ce şanse.

- Care credeţi că este principala dvs. realizare din mandatul de subprefect?
- Mandatul meu de subprefect are şase luni de zile, deci este încă un mandat scurt. Pot să zic că m-am implicat în anumite chestiuni punctuale, vorbesc de serviciile deconcentrate şi aici m-aş putea referi la o problemă acută, care este şi acum în zilele noastre, vedeţi că este o nebunie a primarilor cu concesionarea păşunilor, m-am implicat activ cu cererile pentru subvenţii pe care le depun cetăţenii. Chiar am coordonat o comisie formată din directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cel al Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi reprezentantul Asociaţiei Comunelor pentru a uşura modul de conlucrare dintre cetăţean şi executivul primăriilor în ceea ce înseamnă eliberarea acelor adeverinţe care stau la baza acordării de subvenţii pentru terenurile agricole. Am spus întotdeauna, este păcat să rămînă terenuri pîrloagă, este păcat ca banul european care ne este destinat nouă în ţară să nu vină. Chiar m-am implicat foarte mult, în momentul în care veneau primari şi spuneau, domnule la APIA e coadă, am discutat, am colaborat foarte bine cu conducerea APIA şi cu echipele lor, au mers pe teren, s-au implicat, au stat zile întregi în primării şi au rezolvat problemele. Asta este o situaţie care mi-a rămas şi chiar mă bucur că am reuşit să rezolv cîte ceva, ce este drept perioada se termină pe 17 mai, dar acum lucrurile merg chiar spre foarte bine în acest domeniu.
 
Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.1 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.1 o C
Saveni
5.3 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.