Interviuri
INTERVIU preot Ioan Alupoaie : Sărbătorile se transformă în prilej de îmbogăţire

Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos şi Paştele reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. De-a lungul a două milenii constituie un prilej de purificare şi linişte sufletească, de apropiere de familie şi de cei dragi. Frumuseţea sărbătorii este dată atît de semnificaţia religioasă - întotdeauna mai există o şansă de mîntuire - cît şi de tradiţii : oul pictat, masa cu mîncăruri tradiţionale de Paşti, cozonac, pască, miel. În noaptea de Înviere fiecare credincios poartă în mînă o lumînare, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfîntului Altar. Ea este simbolul Învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a Luminii Domnului Iisus Hristos asupra întunericuluişi păcatului. Despre semnificaţia şi importanţa aceste sărbători am discutat cu preotul Ioan Alupoaie, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Parcul Tineretului.

„Învierea a fost apogeul"

- Părinte, cît de importantă este această sărbătoare pentru creştinii ortodocşi?

- Învierea Domnului este cea mai importantă, deci Sfîntul Ioan Gură de Aur poziţionează două sărbători cam pe aceeaşi poziţie şi anume Naşterea Domnului şi Învierea Domnului. Dacă Iisus Hristos nu s-ar fi născut, naşterea a fost începutul binecuvîntării şi milei lui Dumnezeu pentru oameni, iar Învierea a fost apogeul, datorită faptului că, Iisus Hristos, spune Sfîntul Apostol Pavel, a fost începătura acelor care vor învia. Şi dacă Hristos a Înviat şi noi vom învia. Deci pînă la Învierea lui Iisus, chiar şi prin Vechiul Testament, încă nu erau deschise porţile Raiului. Atunci Mîntuitorul Iisus Hristos a promis că, înălţîndu-se la ceruri, va sta de-a dreapta Tatălui şi va pregăti lăcaşul acelora care cred în el şi care fac voia lui. Şi atunci nădejdea noastră este Învierea Domnului, de aceea unii sectanţi, sau să zicem aşa de alte culte, protestanţii, se împiedică de faptul că zic că ei ţin sărbătoare sîmbăta, dar noi ţinem duminica pentru că cea mai importantă este Învierea, fără Înviere noi suntem morţi. Învierea ne-a arătat că şi noi vom învia, pentru viaţa de apoi, pentru viaţa veşnică, deci este cea mai mare certitudine pe care o avem şi cu siguranţă este. Spune în Sfînta Scriptură, spune în Crez, „aştept Învierea morţilor şi viaţa de apoi ce va să fie a mea”. Şi deci sărbătoarea Învierii este o bucurie atît pentru cei vii, care nădăjduiesc, cred în Dumnezeu, cît şi pentru cei adormiţi, care aşteaptă şi ei judecata de apoi şi învierea morţilor ca să se bucure în Împărăţia lui Dumnezeu.

„Ne împărtăşim cu Hristos, ne altoim cu Hristos, exact ca un copac"

Invierea Domnului Iisus Hristos

- Este postul Paştelui cel mai mare şi cel mai important pentru credincioşi?

- Postul Paştelui, este un post important, toate posturile sunt importante pentru că ne pregătim să ne împărtăşim cu trupul şi sîngele Domnului Iisus Hristos, fiindcă iată Mîntuitorul este prezent în Sfînta Împărtăşanie, atunci cînd consumăm sîngele şi trupul lui Iisus Hristos, atunci ne împărtăşim cu Hristos, ne altoim cu Hristos, exact ca un copac. Dacă înlăturăm o ramură şi nu mai are viaţă fiindcă se rupe de la rana, care este seva din copac aşa şi noi, dacă nu ne mai împărtăşim cu trupul şi sîngele lui Hristos, atunci ne uscăm, fiindcă are viaţă numai cel care se împărtăşeşte cu trupul lui Hristos. Slujba de InviereSpune Mîntuitorul Iisus Hristos, cine va mînca şi va bea din trupul şi sîngele meu, acela va avea viaţă întru el. Şi deci ca să vim vii şi pentru împărăţia lui Dumnezeu trebuie să mîncăm trupul şi sîngele lui Iisus Hristos. Cel care se îndepărtează de Hristos este mort, nu mai vieţuieşte pentru împărăţia lui Dumnezeu, chiar dacă vieţuieşte aici pe pămînt, dar nu este viu pentru credinţă, nu este viu pentru a putea moşteni împărăţia lui Dumnezeu, atunci deci este foarte important perioada postului şi este o bucurie pentru credincioşi. Postul nu este un prilej să ne întristăm, că postul nu este numai de bucate, este şi de fapte şi deci noi de fapt trebuie tot timpul să fim într-un post, în primul rînd în post de păcate, să ne ferim să fim răi, să fin supăraţi pe toată lumea, să ne ferim a înjura, a blestema, desfrîna, să vieţuim aşa cum ne învaţă poruncile din Sfînta Scriptură şi atunci avem binecuvîntare de la Domnul Iisus Hristos.

„Paştele, sau Naşterea Domnului au devenit un comerţ pentru mulţi”

- Care este semnificaţia ouălor roşii?

- Ouăle roşii simbolizează sîngele lui Hristos care a curs de pe cruce din mîinile şi picioarele lui Hristos şi tradiţia spune că, ar fi înroşit Hristos în jurul lui şi se folosesc ouăle, dar este o tradiţie, un simbol. Acum mai nou, oamenii au inventat pentru Paşti, iepurele, dar nu are nici o semnificaţie.

 

- Vroiam să vă întreb de iepuraş, se desprinde el din religie?

Iepurasi- Are scop comercial, nu are nici o relevanţă religioasă. Acum să fim sinceri Paştele, sau Naşterea Domnului au devenit un comerţ pentru mulţi, că acum sărbătoresc de exemplu în Turcia, acolo eu nu am fost, dar am înţeles, turcii de exemplu la Paşti fac ouă roşii şi miel numai ca să respecte tradiţia să vină turişti, creştini să mănînce acolo, să consume, dar nu fac din credinţă, chinezii fac sfinte cruci, comercializează, icoane chiar, dar ei cred în Buda şi în credinţele lor. Dar nu o fac din credinţă, o fac pentru comerţ şi din păcate se transformă sărbătorile mari în prilej de îmbogăţire pentru unii şi nu se mai tratează sărbătoarea aşa cu inima şi cu credinţa, cu sufletul. Eu odată am auzit conversaţia a două femei care lucrau la o fabrică de confecţii şi discutau amîndouă şi zice, ce facem noi atîtea zile că avem liber acum şi zice că, ne uităm la televizor, mai mergem la vecini, dormim, mîncăm …, dar nu a zis nici una dintre cele două femei nu a zis, mai mergem şi la Biserică, ne rugăm, că este Învierea Domnului. Deci noi trebuie să împărţim cumva, că omul este trup şi suflet, trebuie să împărţim toată activitatea noastră şi pentru suflet, viaţa este scurtă, 30, 50, 80 de ani, după aia mergem la cele veşnice, răspundem şi cu trupul şi cu sufletul. La învierea morţilor va învia şi trupul. Şi atunci trupul şi cu sufletul să aibă parte doar de cele bune, dacă trăim doar pentru trup, nu mai suntem oameni, creaţia minunată a lui Dumnezeu care a fost creată ca să stăpînească lumea, animalele şi tot ce există. Dumnezeu l-a făcut pe om regele creaţiei, regele a tot ceea ce există, deci omul ar trebui să fie într-adevăr fiindcă este raţional şi liber, ar trebui să aibă această demnitate a faptului că este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, să nu piardă această demnitate.

 

A consemnat Gabriela Erdic

 

 

 

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.