Interviuri
INTERVIU Procurorul amenințat cu moartea: Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate

Nicoleta Arpinte este procurorul care, dacă nu era cunoscută din postura de purtător de cuvânt, a obținut fără să urmărească acest lucru, o notorietate de neinvidiat.

Este probabil primul magistrat de la Botoșani care a primit amenințări cu moartea de la persoane care au înțeles democrația și libertatea de exprimare într-un modul cu totul eronat. Amenințări și un violent val de ură la adresa unei persoane care s-a expus într-un context pe care niciunul dintre ceilalți colegi nu-l vrea, acela de purtător de cuvânt.

 

Și în condițiile în care, la cazul pentru care a fost atacată public a lucrat un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Nu au mai existat cazuri

 

 

Reporter: Este pentru prima dată când se întâmplă ca un procuror să fie amenințat cu moartea, la Botoșani?

 

Nu știu dacă este chiar prima dată în județul Botoșani, dar din anul 1998, de când sunt eu procuror, în județul Botoșani nu au mai existat cazuri în care să se sesizeze Parchetul. Au mai existat tot felul de incidente de-a lungul anilor între procurori care se aflau în timpul programului de audiențe și diferiți deținuți din Penitenciar sau chiar unii justițiabili recalcitranți dar niciodată nu s-au proferat asemenea amenințări.

 

Reporter: Ce se întâmplă mai departe, din punct de vedere legal, după ce ați depus acele plângeri?

 

În urmă sesizării penale, Parchetul de pe langă Curtea de Apel Suceava va efectua cercetări față de persoana care a comis infracțiunea de ultraj judiciar. În legătură cu emisiunile tv în care a fost denaturată realitatea iar procurorii din Botoșani au fost insultați și denigrați a fost sesizat CNA iar în privința insultelor și injuriilor de pe Facebook au fost sesizate organele de Poliție cu privire la săvârșirea contravenției prevăzută de articolul 3 din Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică. Toate aceste infracțiuni și contravenții se pedepsesc de lege.

 

 

Este vorba despre dezinformare

 

 

Reporter: Cum vă explicați acest val de critici violente la adresa unui procuror? Pare să fie ceva personal, sau de sistem în general?

 

Nu are cum să fie ceva personal, eu nici măcar nu am lucrat în vreunul dintre cele 16 dosare ale bătrânului, nu este nici vreo problemă de sistem, este vorba doar de dezinformare din partea mass-media, care a distorsionat foarte mult informațiile, a și ascuns informații, a inventat altele, despre lipsa de educație juridică a românilor și despre lipsa de educație a majorității românilor, care au ajuns să înjure tot ceea ce nu înțeleg și insultă pe cine apucă, fără discernământ. Eu, fiind purtător de cuvânt și având mai multă vizibilitate în spațiul public, am fost mai la îndemână.

 

 

 

Reporter: Cei care au comentat, credeți că au făcut-o emoțional, sub efect de turmă, fără să cunoască substanța?

 

Puține comentarii din spațiul public au fost la obiect și au venit de la persoane educate, instruite, care cunosc Constituția și legile și care au argumentat civilizat în favoarea aplicării legii. Dar marea majoritate a comentariilor au fost doar insulte gratuite ale unor persoane care au simțit nevoia să se facă remarcate în mediul online doar înjurând și insultând, fără a aduce vreun argument și fără a cunoaște cazul.

 

Trăim într-o lume care o ia razna

 

Reporter: Sincer, vă este frică? De genul să mergeți noaptea neînsoțită?

 

 (râde..)

 

De felul meu, sunt o femeie foarte curajoasă, cine mă cunoaște, știe. Însă acum nu știu cine se află în spatele amenintării, știu doar că este o persoană de etnie romă care ulterior m-a blocat. Când nu știi exact de unde vine, nu se știe niciodată ce urmează. De exemplu, tocmai am citit în presă despre clanuri de romi din Iași care s-au răfuit recent, în plină stradă cu macete, săbii, cuțite iar la percheziții li s-au găsit adevărate arsenale în autoturisme. Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate iar în fiecare zi auzim tot felul de știri. Mai bine să previi. Cu câțiva ani în urmă, procurorului șef al DIICOT Botoșani i-a fost incendiat autoturismul fără nici un fel de avertismente. 

 

 

Reporter: Ați fost afectată de acest val de critici și în ce fel? V-au afectat și persoanele apropiate?

 

 

În mod normal, când cineva care nu te cunoaște aruncă în tine cu noroi, asta nu spune nimic despre tine, asta spune totul despre el. Însă, în spațiul public, nu este corect și cinstit să fii terfelit atunci când știi că tu alături de colegii tăi muncești și îți faci datoria și în acest caz, evident că am fost indignați cu toții. De aceea, prin sesizările făcute, am vrut să trag un semnal de alarmă, atât pentru cei lipsiți de educație care obișnuiesc să înjure și să denigreze, că nu este voie și că există sancțiuni pentru așa ceva, cât și pentru cei înjurați și denigrați, că există căi legale pentru a se apăra.

 

 

Cei cu probleme penale sunt primii care insultă

 

Reporter: Trăim într-o societate periculoasă, bolnavă, dacă se ajunge ca și procurorii să fie amenințați și atacați public?

 

Da, trăim într-o societate profund bolnavă, am mai spus asta într-un alt interviu. Și din păcate, tonul îl dau chiar cei care ar trebui să ne fie exemplu, ar trebui să fie etalon de cinste și comportament ireproșabil: politicienii, cei care ne reprezintă. Cei cu probleme penale sunt primii care insultă, amenintă, calomniază magistrații, atacă în permanentă procurorii DNA și au ajuns foarte recent să o atace public până și pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ce pot altceva să înțeleagă cei cu educație precară din România, decât că este permis să arunci cu noroi în oricine? Așa că au început și alții. Așa înțeleg ei democrația.

 

 

Reporter: Pe de altă parte, când v-ați ales această carieră ați luat în calcul și aceste riscuri?

 

 

Da, mi-am asumat și asta, deși în anul 1998 nu se ajunsese în halul acesta cu lipsă de respect și bun simț. Lucrurile au luat-o razna în ultimii ani, de când politicienii și toată mass-media controlată de ei au început să atace din ce în ce mai agresiv și mai grav  justiția, încercând să o decredibilizeze.

 

 

Prea multă bătaie de cap

 

 

Reporter: Aveți de gând, după tot ce s-a întâmplat, să renunțați la atribuțiile de purtător de cuvânt?

 

 

Nu, nu am de ce. Ce nu te omoară te întăreste. A fost doar o dovadă în plus că unele publicații și televiziuni preferă să distorsioneze adevărul, dacă asta face știrea vandabilă dar asta nu o să mă facă să renunț, nu sunt genul. Și, chiar dacă aș vrea să renunț la atribuțiile de purtător de cuvânt, nu aș putea pentru că nu le vrea nimeni altcineva, e prea multă bătaie de cap

 

(râde, din nou)

 

Reporter: Care a fost cel mai greu caz la care ați lucrat?

 

Am avut mai multe cazuri grele, dar cele mai grele sunt cele cu victime copii și bătrâni, pentru mine. Cel mai greu dosar încă este în curs de anchetă și este cazul bebelușului nou-născut care a murit în Maternitatea Botoșani la începutul lunii septembrie 2016 și care a necesitat zeci de ore de studiu în domeniul obstetricii, neonatologiei, bacteriologiei, epidemiologiei, alergologiei și multe alte domenii înrudite, multă muncă de documentare. 

 

 

Greu a fost  să văd mâinile învinețite ale agresorilor

 

 

Reporter: Se împlinește un an de zile de la ancheta cu tâlharii care au șocat comunitatea. Ce v-a rămas în minte de la acest caz? Care a fost cel mai dificil lucru din anchetă?

 

În ceea ce mă privește, cel mai greu lucru, având în vedere viteză cu care s-au desfăsurat lucrurile, avalanșă de informații, de acte procedurale, având în vedere isteria generalizată care a cuprins orașul, a fost să desfăsor în același timp și activitătile de procuror de caz și cele de purtător de cuvânt, în condițiile în care a existat și foarte multă dezinformare. Timp de aproape două zile și două nopți a trebuit să mă împart între caz și presă, având mai bine de jumătate din timp și telefonul la ureche. Greu a fost pentru mine și să văd mâinile învinețite ale agresorilor, de la loviturile aplicate acelor biete femei, greu a fost să privesc și fotografiile bietelor bătrâne învinețite de lovituri și să-mi amintesc acele mâini…

 

 

(rămâne cu privirea goală, într-un anume punct)

 

A consemnat Gabriela ERDIC

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Veteranul voiajor de 90 de ani care a stârnit un scandal național, bătut de propriul nepot
Procuror de la Botoșani amenințat că va fi împușcat în cap!
ATACURI cascadă către procurorul botoșănean amenințat cu moartea! Se pregătesc noi plângeri

 

Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Se pare că nici majoritatea comentatorilor de pe aici nu au priceput nimic din articol. În afară de ultimul.
26 noiembrie 2018, 10:16
Da! Din păcate la noi în ţară aşa se câștigă celebritatea, arunci niște vorbe pe care nici tu nu le crezi. Am observat la cei din interne şi ministerul public o foarte mare sensibilitate la critici sau observații ce nu sunt pe placul lor. Ca să-ţi închidă gura imediat te acuză de câte ceva. E jalnic că asemenea indivizi sunt plătiţi să ne apere drepturile.
21 noiembrie 2017, 00:13
Prietene, noriunile de justitie, dreptate, bla, bla, bla ar trebui sa fie obiective, nu? Cica justitia e oarba? Din pacate se dovedeate ca eate subiectiva si numai o parte din vinovati isi ispaseac pedespsele dupa faptele comise. Femeia aia care si-a exprimat o parere este ofuscata, satula, ingretosata si nu este un criminal. Nici nu reprezinta o amenintare la adresa cuiva. E un fel de telenovela aici. Procurorii nu sunt magistrati, dar beneficiaza de un statut special si nu stiu daca il merita toti. Daca arunci o privire in Suedia ai sa vezi ca acolo judecatorii si procurorii nu au statut special ca pe la noi. Femeia aia a avut o izbucnire tocmai pentru ca legile tarii nu au fost respectate. Cat despre studii, e lunga discutia. Politicul si-a intins aripile si prin justitie. Pai ministrul eate numit politic si doar nu crezi tu ca una ca Monica Macovei face dreptate pentru popor. Hai sa fim seriosi. E plin de exemple graitoare prin jurul nostru. Eu nu vad o tragedie atat de mare in ce scriu unii pe fb. Se simt si ei inselati de un sistem bolnav si imputit condus din umbra de oculta.
20 noiembrie 2017, 17:20
Pt "Dreptatea ", frate esti cu totul pe langa . Ok , nu sunt deacord sa ameninti pe nimeni cu moartea , insa ceea ce ai scris acolo sunt doar aberatii. De cate ori nu nu am privit cum noi respectam legile si altii le incalca , ajung la unii judecatori( procurori ca si dna ) si peste 2 zile sunt liberi, cand altii care nu fac nimic grav, infunda puscaria ! Oare legile astea ale tarii , nu sunt pentru toti ? Iar despre studii in tara asta stii si tu, nici macar Ministrul Invatamantului nu scrie gramatical ( adica nu e prea dus la scoala ) , oare cum de o fi ajuns asa sus?
20 noiembrie 2017, 15:37
Democrație prost înțeleasă si ce este mai grav net educatie,net cultura.Mai bibilicilor care adresați cuvinte jignitoare unui judecător,de ce nu va ti dus si voi la studii si apoi sa vedem daca var conveni sa primiti injurii de la toti cei cu capul rotund cu mintea in colturi?Terminati odata cu prostiile si respectati legile tarii asa cum sint!
20 noiembrie 2017, 12:54
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.6 o C
Dorohoi
29.7 o C
Bucecea
28.9 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
30.1 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.