Interviuri
INTERVIU Procurorul amenințat cu moartea: Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate

Nicoleta Arpinte este procurorul care, dacă nu era cunoscută din postura de purtător de cuvânt, a obținut fără să urmărească acest lucru, o notorietate de neinvidiat.

Este probabil primul magistrat de la Botoșani care a primit amenințări cu moartea de la persoane care au înțeles democrația și libertatea de exprimare într-un modul cu totul eronat. Amenințări și un violent val de ură la adresa unei persoane care s-a expus într-un context pe care niciunul dintre ceilalți colegi nu-l vrea, acela de purtător de cuvânt.

 

Și în condițiile în care, la cazul pentru care a fost atacată public a lucrat un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Nu au mai existat cazuri

 

 

Reporter: Este pentru prima dată când se întâmplă ca un procuror să fie amenințat cu moartea, la Botoșani?

 

Nu știu dacă este chiar prima dată în județul Botoșani, dar din anul 1998, de când sunt eu procuror, în județul Botoșani nu au mai existat cazuri în care să se sesizeze Parchetul. Au mai existat tot felul de incidente de-a lungul anilor între procurori care se aflau în timpul programului de audiențe și diferiți deținuți din Penitenciar sau chiar unii justițiabili recalcitranți dar niciodată nu s-au proferat asemenea amenințări.

 

Reporter: Ce se întâmplă mai departe, din punct de vedere legal, după ce ați depus acele plângeri?

 

În urmă sesizării penale, Parchetul de pe langă Curtea de Apel Suceava va efectua cercetări față de persoana care a comis infracțiunea de ultraj judiciar. În legătură cu emisiunile tv în care a fost denaturată realitatea iar procurorii din Botoșani au fost insultați și denigrați a fost sesizat CNA iar în privința insultelor și injuriilor de pe Facebook au fost sesizate organele de Poliție cu privire la săvârșirea contravenției prevăzută de articolul 3 din Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică. Toate aceste infracțiuni și contravenții se pedepsesc de lege.

 

 

Este vorba despre dezinformare

 

 

Reporter: Cum vă explicați acest val de critici violente la adresa unui procuror? Pare să fie ceva personal, sau de sistem în general?

 

Nu are cum să fie ceva personal, eu nici măcar nu am lucrat în vreunul dintre cele 16 dosare ale bătrânului, nu este nici vreo problemă de sistem, este vorba doar de dezinformare din partea mass-media, care a distorsionat foarte mult informațiile, a și ascuns informații, a inventat altele, despre lipsa de educație juridică a românilor și despre lipsa de educație a majorității românilor, care au ajuns să înjure tot ceea ce nu înțeleg și insultă pe cine apucă, fără discernământ. Eu, fiind purtător de cuvânt și având mai multă vizibilitate în spațiul public, am fost mai la îndemână.

 

 

 

Reporter: Cei care au comentat, credeți că au făcut-o emoțional, sub efect de turmă, fără să cunoască substanța?

 

Puține comentarii din spațiul public au fost la obiect și au venit de la persoane educate, instruite, care cunosc Constituția și legile și care au argumentat civilizat în favoarea aplicării legii. Dar marea majoritate a comentariilor au fost doar insulte gratuite ale unor persoane care au simțit nevoia să se facă remarcate în mediul online doar înjurând și insultând, fără a aduce vreun argument și fără a cunoaște cazul.

 

Trăim într-o lume care o ia razna

 

Reporter: Sincer, vă este frică? De genul să mergeți noaptea neînsoțită?

 

 (râde..)

 

De felul meu, sunt o femeie foarte curajoasă, cine mă cunoaște, știe. Însă acum nu știu cine se află în spatele amenintării, știu doar că este o persoană de etnie romă care ulterior m-a blocat. Când nu știi exact de unde vine, nu se știe niciodată ce urmează. De exemplu, tocmai am citit în presă despre clanuri de romi din Iași care s-au răfuit recent, în plină stradă cu macete, săbii, cuțite iar la percheziții li s-au găsit adevărate arsenale în autoturisme. Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate iar în fiecare zi auzim tot felul de știri. Mai bine să previi. Cu câțiva ani în urmă, procurorului șef al DIICOT Botoșani i-a fost incendiat autoturismul fără nici un fel de avertismente. 

 

 

Reporter: Ați fost afectată de acest val de critici și în ce fel? V-au afectat și persoanele apropiate?

 

 

În mod normal, când cineva care nu te cunoaște aruncă în tine cu noroi, asta nu spune nimic despre tine, asta spune totul despre el. Însă, în spațiul public, nu este corect și cinstit să fii terfelit atunci când știi că tu alături de colegii tăi muncești și îți faci datoria și în acest caz, evident că am fost indignați cu toții. De aceea, prin sesizările făcute, am vrut să trag un semnal de alarmă, atât pentru cei lipsiți de educație care obișnuiesc să înjure și să denigreze, că nu este voie și că există sancțiuni pentru așa ceva, cât și pentru cei înjurați și denigrați, că există căi legale pentru a se apăra.

 

 

Cei cu probleme penale sunt primii care insultă

 

Reporter: Trăim într-o societate periculoasă, bolnavă, dacă se ajunge ca și procurorii să fie amenințați și atacați public?

 

Da, trăim într-o societate profund bolnavă, am mai spus asta într-un alt interviu. Și din păcate, tonul îl dau chiar cei care ar trebui să ne fie exemplu, ar trebui să fie etalon de cinste și comportament ireproșabil: politicienii, cei care ne reprezintă. Cei cu probleme penale sunt primii care insultă, amenintă, calomniază magistrații, atacă în permanentă procurorii DNA și au ajuns foarte recent să o atace public până și pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ce pot altceva să înțeleagă cei cu educație precară din România, decât că este permis să arunci cu noroi în oricine? Așa că au început și alții. Așa înțeleg ei democrația.

 

 

Reporter: Pe de altă parte, când v-ați ales această carieră ați luat în calcul și aceste riscuri?

 

 

Da, mi-am asumat și asta, deși în anul 1998 nu se ajunsese în halul acesta cu lipsă de respect și bun simț. Lucrurile au luat-o razna în ultimii ani, de când politicienii și toată mass-media controlată de ei au început să atace din ce în ce mai agresiv și mai grav  justiția, încercând să o decredibilizeze.

 

 

Prea multă bătaie de cap

 

 

Reporter: Aveți de gând, după tot ce s-a întâmplat, să renunțați la atribuțiile de purtător de cuvânt?

 

 

Nu, nu am de ce. Ce nu te omoară te întăreste. A fost doar o dovadă în plus că unele publicații și televiziuni preferă să distorsioneze adevărul, dacă asta face știrea vandabilă dar asta nu o să mă facă să renunț, nu sunt genul. Și, chiar dacă aș vrea să renunț la atribuțiile de purtător de cuvânt, nu aș putea pentru că nu le vrea nimeni altcineva, e prea multă bătaie de cap

 

(râde, din nou)

 

Reporter: Care a fost cel mai greu caz la care ați lucrat?

 

Am avut mai multe cazuri grele, dar cele mai grele sunt cele cu victime copii și bătrâni, pentru mine. Cel mai greu dosar încă este în curs de anchetă și este cazul bebelușului nou-născut care a murit în Maternitatea Botoșani la începutul lunii septembrie 2016 și care a necesitat zeci de ore de studiu în domeniul obstetricii, neonatologiei, bacteriologiei, epidemiologiei, alergologiei și multe alte domenii înrudite, multă muncă de documentare. 

 

 

Greu a fost  să văd mâinile învinețite ale agresorilor

 

 

Reporter: Se împlinește un an de zile de la ancheta cu tâlharii care au șocat comunitatea. Ce v-a rămas în minte de la acest caz? Care a fost cel mai dificil lucru din anchetă?

 

În ceea ce mă privește, cel mai greu lucru, având în vedere viteză cu care s-au desfăsurat lucrurile, avalanșă de informații, de acte procedurale, având în vedere isteria generalizată care a cuprins orașul, a fost să desfăsor în același timp și activitătile de procuror de caz și cele de purtător de cuvânt, în condițiile în care a existat și foarte multă dezinformare. Timp de aproape două zile și două nopți a trebuit să mă împart între caz și presă, având mai bine de jumătate din timp și telefonul la ureche. Greu a fost pentru mine și să văd mâinile învinețite ale agresorilor, de la loviturile aplicate acelor biete femei, greu a fost să privesc și fotografiile bietelor bătrâne învinețite de lovituri și să-mi amintesc acele mâini…

 

 

(rămâne cu privirea goală, într-un anume punct)

 

A consemnat Gabriela ERDIC

loading...
Veteranul voiajor de 90 de ani care a stârnit un scandal național, bătut de propriul nepot
Procuror de la Botoșani amenințat că va fi împușcat în cap!
ATACURI cascadă către procurorul botoșănean amenințat cu moartea! Se pregătesc noi plângeri

 

Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO
Sunt aproape cinci ani de când poetul, prozatorul, jurnalistul și eseistul Constantin Iftime încearcă să înființeze la Botoșani Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism. Deși pare de neînțeles într-un oraș cu atâtea relicve PCR-iste, Asociația CulturEst la care și-a unit eforturile împreună cu Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, nu reușește să găsească o hală industrială pentru amenajarea obiectivului.
INTERVIU cu argentinianul care trăiește la Botoșani: Grătarele sunt geniale
Un flash interviu a fost publicat într-un ziar de profil de la nivel național și îl are în centru pe un ”botoșănean adoptat” din Argentina.
Cel mai original INTERVIU: Antrenorul care l-ar refuza pe Ronaldo la… FC Botoșani :))
Costel Enache, antrenorul celor de la FC Botoșani, a acordat un interviu în exclusivitate pentru unul dintre cele mai cunoscute ziare sportive din România.
INTERVIU Fetița din Botoșani deșteaptă foc și pianistă în devenire : Mă văd ca pe un ”extraterestru”VIDEO
Eliza este o fetiță din Botoșani cu o minte sclipitoare și cu un viitor în față, asemenea. A promovat examenul de evaluare națională cu nota maximă, 10, medie obținută de altfel și la admiterea computerizată de la liceu.
FLASH INTERVIU: Alma, cea mai frumosă liceană cu 10 pe linie – CE carieră dorește să urmeze – FOTOGALERIE
Despre Alma Iuliana Grosu au auzit mulți locuitori ai acestui orășel din nordul țării, după ziua de 5 iulie, cea în care s-au afișat rezultatele de la examenul de bacalaureat. Este singura liceană de la Botoșani care a promovat acest examen cu 10 pe linie.
FLASH INTERVIU: Funcționarul public al anului, 40 DE ANI de muncă în același loc
15 persoane din întreaga țară au fost premiate pentru rezultate meritorii la locul de muncă, printre care și doi botoșăneni. Premiile au fost acordate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
INTERVIU ministrul Gabriel Petrea: Fiind membru în Guvern pot să vă spun exact ce s-a întâmplat / Niciodată nu sunt destule doamne
În decembrie tocmai a împlinit 32 de ani, iar în ianuarie a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri de după revoluţie. Este întruchiparea visului social-democrat, al junelui care a urcat în ierarhie nu pe trepte, ci cu liftul, ajungând să conducă Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, calitate în care în luna martie a fost prezent la Botoşani, unde a participat la o întâlnire cu parlamentarii, şefii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, patronate şi sindicate.
INTERVIU Răzvan Rotaru: Conducerea partidului ar putea să dea mai multe explicații. Am votat pentru, este un vot public, am înțeles că sunt înregistrări
În doar două luni de la debutul mandatului de parlamentar, Răzvan Rotaru a reușit să intre în atenția presei naționale printr-un punct de vedere mai... aparte privitor la proteste, față de al majorității colegilor. Iar la Botoșani a fost unul dintre cei care în interiorul filialei a criticat vehement refuzul unor lideri ai organizației PSD de a-i da ”undă verde” lui Cosmin Andrei să ocupe funcția de secretar de stat. Cum a gândit deputatul Răzvan Rotaru în aceste două probleme, dar și alte lucruri poate inedite, le aflăm în rândurile următoare.
FLASH Cine este anonimul care a preluat Cornișa : Așteptările sunt foarte mari, este foarte dificil
Despre Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa nu s-a mai vorbit de câteva săptămâni de zile iar așteptările privitoare la o eventuală deschidere a obiectivului care a suscitat atâta interes, s-au disipat odată cu venirea toamnei. Însă, serviciul care va administra acest complex are deja trei salariați care și-au început activitatea de o săptămână de zile.
Marian Murariu, adevărul despre postul de viceprimar : Nu sunt un vânător de funcții!
Tânărul viceprimar Marian Murariu a bifat deja în calendarul de pe birou două luni de zile de când s-a așezat efectiv pe fotoliul administrativ. Cât de mult sau cât de puțin a reușit să se integreze în administrația publică locală de la Botoșani știe doar domnia sa. În exterior, este persoana care în momente oficiale nu schițează nici măcar o umbră de zâmbet și care, cel puțin pentru moment, își tratează misiunea din fruntea Primăriei cu extrem de mare seriozitate.
INTERVIU Mihai Venedict – WorkTape Medical: Alimentele reprezintă carburantul nostru esențial și contează enorm calitatea și cantitatea
După un periplu prin Bucureşti şi Anglia s-a întors la Botoşani unde şi-a deschis un centru de recuperare cum nu se prea întâlneşte prin zonă. Este fiziokinetoterapeut şi la nici 30 de ani a hotărât să îşi ia destinul în propriile mâini şi să îşi iniţieze propriul business. Cel puţin declarativ este însă mai puţin interesat de afacere şi mai mult de recuperarea botoşănenilor. Şi pentru aceea a venit cu câteva noutăţi pe… piaţa serviciilor de aces tip.
INTERVIU : Mihaela Huncă, despre clișee și ipocrizie - Nu am habar la ce fel de „vedete” faceţi trimitere
Este șefa Inspectoratului Școlar Județean Botoșani de deja patru ani de zile și unii ar spune că i se potrivește de minune sintagma ”doamna de fier a învățământului botoșănean”. A atras și simpatii și antipatii și nu de puține ori a ținut prima pagină a ziarelor. După patru ani de zile în fruntea educației botoșănene, Mihaela Huncă face un bilanț al realizărilor, dar și al eșecurilor.
Botoșăneanul care își ia doctoratul pe băncile unei universități de prestigiu din Anglia: DESCOPERĂ-l pe Andreas, un tânăr cu o minte strălucită
Andreas Zimmermann este un tânăr de 21 de ani, născut și format la Botoșani. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și a plecat să studieze în cadrul unei universități de prestigiu din Anglia. Este pasionat de tot ceea ce ține de automobile și își dorește pe viitor o carieră în domeniu. Nu a rămas în România pentru că străinătatea l-a primit cu brațele deschise și i-a oferit mai multe posibilități.
FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?
Cine ești tu? – Un om obișnuit. Un om obișnuit, dar un om neobișnuit de nemulțumit.Aproape toată suflarea din Botoșani a stat cu ochii pe tinerii care au ieșit în stradă într-unul din cele mai mari mitinguri din ultimii 15 ani. În fruntea lor, un alt tânăr, necunoscut opiniei publice până de curând. Iar întrebarea unanimă a fost, evident, cine este Bogdan Cărăușu?
FLASH INTERVIU: Cerșetoria înflorește la Botoșani - DE CE stau cu mâna întinsă tinerele nimănui : FOTOGALERIE & VIDEO
Majoritatea botoșănenilor le știu pe fetele cu haine murdare și rupte care stau în intersecții și cer câte un ban de la șoferi dar și pe cele care stau în fața supermarketurilor mult vânata fisă de 50 de bani de la coșul de cumpărături. Există totuși un lucru pe care puțini îl știu, pe unii nici nu-i interesează, alții n-au timp să asculte. Și anume povestea acestor sărmane, în cazul în care ele, spun adevărul.
INTERVIU Francezul care a dat luxul din Paris cu Lara Fabian sau Yves Saint Laurent, ca să bage bani în Botoșani: Aș putea trăi aici o viață, dar iernile sunt prea grele!
S-ar muta cu totul în colțul Moldovei de care atâția oameni fug, și ar da cu dragă inimă mâncarea cu nume greu de pronunțat din Franța pentru o porție zdravănă de sărmăluțe cu mămăliguță caldă. Asta dacă nu ar fi iernile atât de grele, ierni care lui Mickael Sejourne nu îi plac de nicio culoare. Cum de s-a rătăcit atunci în Botoșani? Pentru că a căutat un colț de rai unde să-i crească și inima, și afacerea. Și l-a găsit.
INTERVIU Mirela Saucă: Un liberal botezat în marxism-leninism, care se gudură în fața lui Ponta ca un cățel
Este mamă a două fete, este întreprinzător privat, iar de vreo doi anide zile este şi om politic. Pe scurt, ea este Mirela Saucă, unul dintrefoştii lideri ai Partidului Forţa Civică Botoşani, care prin succesiuneade fuziuni şi alianţe din Dreapta eşichierului politic face acum partedin Alianţa Creştin Liberală. Cum este văzută campania electorală pentruprezidenţiale prin ochii unei figuri relativ noi din politicabotoşăneană şi ce aşteptări are de la turul al doilea citiţi înrândurile următoare.
INTERVIU Florin Ghiorghiţă, dezvăluiri de la HSR, la… duş: Am stat fărăun loc de muncă aproape doi ani şi jumătate, nu a interesat pe nimeni
Fostul, timp de 12 ani, viceprimar al municipiului Botoşani, este figuracentrală a lumii politice locale de două săptămâni. După ApR, PRM şiPDL, după ce a declarat că preferă să se retragă din politică decât săpărăsească rândurile democrat-liberalilor, după ce în nenumărate rândurii-a adus laude publice lui Cătălin Flutur, Florin Ghiorghiţă a votatpentru demiterea propriului coleg de partid, Eugen Ţurcanu, care îi este şi rudă, din funcţia de viceprimar şia contribuit decisiv la desemnarea unui viceprimar de la PSD. Înaceastă mişcare s-a aliat cu Ovidiu Portariuc şi Cosmin
kalapod.net%20
Interviu Elena Udrea: N-am fost un ministru care a stat la cafele, ciunul care a încercat să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din Botoșani
Dacă nu a fost prezentă săptămâna trecută la Botoşani, când s-aulansat şi aici candidaţii de la Partidul Mişcarea Populară pentrualegerile europarlamentare, în schimb Elena Udrea a acordat un interviuîn care face mai multe referiri la judeţul Botoşani. Printre altele,fostul ministru al Dezvoltării, care a vizitat judeţul în perioada2010-2011, a trecut în revistă proiectele din judeţ la care a contribuitîn timp ce făcea parte din precedentul Guvern.
Se pare că nici majoritatea comentatorilor de pe aici nu au priceput nimic din articol. În afară de ultimul.
26 noiembrie 2018, 10:16
Da! Din păcate la noi în ţară aşa se câștigă celebritatea, arunci niște vorbe pe care nici tu nu le crezi. Am observat la cei din interne şi ministerul public o foarte mare sensibilitate la critici sau observații ce nu sunt pe placul lor. Ca să-ţi închidă gura imediat te acuză de câte ceva. E jalnic că asemenea indivizi sunt plătiţi să ne apere drepturile.
21 noiembrie 2017, 00:13
Prietene, noriunile de justitie, dreptate, bla, bla, bla ar trebui sa fie obiective, nu? Cica justitia e oarba? Din pacate se dovedeate ca eate subiectiva si numai o parte din vinovati isi ispaseac pedespsele dupa faptele comise. Femeia aia care si-a exprimat o parere este ofuscata, satula, ingretosata si nu este un criminal. Nici nu reprezinta o amenintare la adresa cuiva. E un fel de telenovela aici. Procurorii nu sunt magistrati, dar beneficiaza de un statut special si nu stiu daca il merita toti. Daca arunci o privire in Suedia ai sa vezi ca acolo judecatorii si procurorii nu au statut special ca pe la noi. Femeia aia a avut o izbucnire tocmai pentru ca legile tarii nu au fost respectate. Cat despre studii, e lunga discutia. Politicul si-a intins aripile si prin justitie. Pai ministrul eate numit politic si doar nu crezi tu ca una ca Monica Macovei face dreptate pentru popor. Hai sa fim seriosi. E plin de exemple graitoare prin jurul nostru. Eu nu vad o tragedie atat de mare in ce scriu unii pe fb. Se simt si ei inselati de un sistem bolnav si imputit condus din umbra de oculta.
20 noiembrie 2017, 17:20
Pt "Dreptatea ", frate esti cu totul pe langa . Ok , nu sunt deacord sa ameninti pe nimeni cu moartea , insa ceea ce ai scris acolo sunt doar aberatii. De cate ori nu nu am privit cum noi respectam legile si altii le incalca , ajung la unii judecatori( procurori ca si dna ) si peste 2 zile sunt liberi, cand altii care nu fac nimic grav, infunda puscaria ! Oare legile astea ale tarii , nu sunt pentru toti ? Iar despre studii in tara asta stii si tu, nici macar Ministrul Invatamantului nu scrie gramatical ( adica nu e prea dus la scoala ) , oare cum de o fi ajuns asa sus?
20 noiembrie 2017, 15:37
Democrație prost înțeleasă si ce este mai grav net educatie,net cultura.Mai bibilicilor care adresați cuvinte jignitoare unui judecător,de ce nu va ti dus si voi la studii si apoi sa vedem daca var conveni sa primiti injurii de la toti cei cu capul rotund cu mintea in colturi?Terminati odata cu prostiile si respectati legile tarii asa cum sint!
20 noiembrie 2017, 12:54
zenda.ro
astratex.ro
Sondaj
Vă place cum a fost împodobit municipiul Botoșani de sărbători?
Da
Parțial
Nu
Declaraţia zilei
"Toate lumea ştie, nu pot să ascund faptul că simpatizez cu Dinamo. Este un lucru normal, pentru că am jucat acolo, am antrenat la Dinamo, am copilul care joacă la Dinamo. Se cunoaşte simpatia mea faţă de Dinamo.Acum eu sunt la FC ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.6540 lei
USD
Dolarul SUA
4.1197 lei
CHF
Francul elveţian
4.1341 lei
GBP
Lira sterlină
5.1867 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6288 lei
XAU
Gramul de aur
164.1137 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4376 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9530 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0770 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6234 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.