Interviuri
INTERVIU Procurorul amenințat cu moartea: Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate

Nicoleta Arpinte este procurorul care, dacă nu era cunoscută din postura de purtător de cuvânt, a obținut fără să urmărească acest lucru, o notorietate de neinvidiat.

Este probabil primul magistrat de la Botoșani care a primit amenințări cu moartea de la persoane care au înțeles democrația și libertatea de exprimare într-un modul cu totul eronat. Amenințări și un violent val de ură la adresa unei persoane care s-a expus într-un context pe care niciunul dintre ceilalți colegi nu-l vrea, acela de purtător de cuvânt.

 

Și în condițiile în care, la cazul pentru care a fost atacată public a lucrat un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Nu au mai existat cazuri

 

 

Reporter: Este pentru prima dată când se întâmplă ca un procuror să fie amenințat cu moartea, la Botoșani?

 

Nu știu dacă este chiar prima dată în județul Botoșani, dar din anul 1998, de când sunt eu procuror, în județul Botoșani nu au mai existat cazuri în care să se sesizeze Parchetul. Au mai existat tot felul de incidente de-a lungul anilor între procurori care se aflau în timpul programului de audiențe și diferiți deținuți din Penitenciar sau chiar unii justițiabili recalcitranți dar niciodată nu s-au proferat asemenea amenințări.

 

Reporter: Ce se întâmplă mai departe, din punct de vedere legal, după ce ați depus acele plângeri?

 

În urmă sesizării penale, Parchetul de pe langă Curtea de Apel Suceava va efectua cercetări față de persoana care a comis infracțiunea de ultraj judiciar. În legătură cu emisiunile tv în care a fost denaturată realitatea iar procurorii din Botoșani au fost insultați și denigrați a fost sesizat CNA iar în privința insultelor și injuriilor de pe Facebook au fost sesizate organele de Poliție cu privire la săvârșirea contravenției prevăzută de articolul 3 din Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică. Toate aceste infracțiuni și contravenții se pedepsesc de lege.

 

 

Este vorba despre dezinformare

 

 

Reporter: Cum vă explicați acest val de critici violente la adresa unui procuror? Pare să fie ceva personal, sau de sistem în general?

 

Nu are cum să fie ceva personal, eu nici măcar nu am lucrat în vreunul dintre cele 16 dosare ale bătrânului, nu este nici vreo problemă de sistem, este vorba doar de dezinformare din partea mass-media, care a distorsionat foarte mult informațiile, a și ascuns informații, a inventat altele, despre lipsa de educație juridică a românilor și despre lipsa de educație a majorității românilor, care au ajuns să înjure tot ceea ce nu înțeleg și insultă pe cine apucă, fără discernământ. Eu, fiind purtător de cuvânt și având mai multă vizibilitate în spațiul public, am fost mai la îndemână.

 

 

 

Reporter: Cei care au comentat, credeți că au făcut-o emoțional, sub efect de turmă, fără să cunoască substanța?

 

Puține comentarii din spațiul public au fost la obiect și au venit de la persoane educate, instruite, care cunosc Constituția și legile și care au argumentat civilizat în favoarea aplicării legii. Dar marea majoritate a comentariilor au fost doar insulte gratuite ale unor persoane care au simțit nevoia să se facă remarcate în mediul online doar înjurând și insultând, fără a aduce vreun argument și fără a cunoaște cazul.

 

Trăim într-o lume care o ia razna

 

Reporter: Sincer, vă este frică? De genul să mergeți noaptea neînsoțită?

 

 (râde..)

 

De felul meu, sunt o femeie foarte curajoasă, cine mă cunoaște, știe. Însă acum nu știu cine se află în spatele amenintării, știu doar că este o persoană de etnie romă care ulterior m-a blocat. Când nu știi exact de unde vine, nu se știe niciodată ce urmează. De exemplu, tocmai am citit în presă despre clanuri de romi din Iași care s-au răfuit recent, în plină stradă cu macete, săbii, cuțite iar la percheziții li s-au găsit adevărate arsenale în autoturisme. Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate iar în fiecare zi auzim tot felul de știri. Mai bine să previi. Cu câțiva ani în urmă, procurorului șef al DIICOT Botoșani i-a fost incendiat autoturismul fără nici un fel de avertismente. 

 

 

Reporter: Ați fost afectată de acest val de critici și în ce fel? V-au afectat și persoanele apropiate?

 

 

În mod normal, când cineva care nu te cunoaște aruncă în tine cu noroi, asta nu spune nimic despre tine, asta spune totul despre el. Însă, în spațiul public, nu este corect și cinstit să fii terfelit atunci când știi că tu alături de colegii tăi muncești și îți faci datoria și în acest caz, evident că am fost indignați cu toții. De aceea, prin sesizările făcute, am vrut să trag un semnal de alarmă, atât pentru cei lipsiți de educație care obișnuiesc să înjure și să denigreze, că nu este voie și că există sancțiuni pentru așa ceva, cât și pentru cei înjurați și denigrați, că există căi legale pentru a se apăra.

 

 

Cei cu probleme penale sunt primii care insultă

 

Reporter: Trăim într-o societate periculoasă, bolnavă, dacă se ajunge ca și procurorii să fie amenințați și atacați public?

 

Da, trăim într-o societate profund bolnavă, am mai spus asta într-un alt interviu. Și din păcate, tonul îl dau chiar cei care ar trebui să ne fie exemplu, ar trebui să fie etalon de cinste și comportament ireproșabil: politicienii, cei care ne reprezintă. Cei cu probleme penale sunt primii care insultă, amenintă, calomniază magistrații, atacă în permanentă procurorii DNA și au ajuns foarte recent să o atace public până și pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ce pot altceva să înțeleagă cei cu educație precară din România, decât că este permis să arunci cu noroi în oricine? Așa că au început și alții. Așa înțeleg ei democrația.

 

 

Reporter: Pe de altă parte, când v-ați ales această carieră ați luat în calcul și aceste riscuri?

 

 

Da, mi-am asumat și asta, deși în anul 1998 nu se ajunsese în halul acesta cu lipsă de respect și bun simț. Lucrurile au luat-o razna în ultimii ani, de când politicienii și toată mass-media controlată de ei au început să atace din ce în ce mai agresiv și mai grav  justiția, încercând să o decredibilizeze.

 

 

Prea multă bătaie de cap

 

 

Reporter: Aveți de gând, după tot ce s-a întâmplat, să renunțați la atribuțiile de purtător de cuvânt?

 

 

Nu, nu am de ce. Ce nu te omoară te întăreste. A fost doar o dovadă în plus că unele publicații și televiziuni preferă să distorsioneze adevărul, dacă asta face știrea vandabilă dar asta nu o să mă facă să renunț, nu sunt genul. Și, chiar dacă aș vrea să renunț la atribuțiile de purtător de cuvânt, nu aș putea pentru că nu le vrea nimeni altcineva, e prea multă bătaie de cap

 

(râde, din nou)

 

Reporter: Care a fost cel mai greu caz la care ați lucrat?

 

Am avut mai multe cazuri grele, dar cele mai grele sunt cele cu victime copii și bătrâni, pentru mine. Cel mai greu dosar încă este în curs de anchetă și este cazul bebelușului nou-născut care a murit în Maternitatea Botoșani la începutul lunii septembrie 2016 și care a necesitat zeci de ore de studiu în domeniul obstetricii, neonatologiei, bacteriologiei, epidemiologiei, alergologiei și multe alte domenii înrudite, multă muncă de documentare. 

 

 

Greu a fost  să văd mâinile învinețite ale agresorilor

 

 

Reporter: Se împlinește un an de zile de la ancheta cu tâlharii care au șocat comunitatea. Ce v-a rămas în minte de la acest caz? Care a fost cel mai dificil lucru din anchetă?

 

În ceea ce mă privește, cel mai greu lucru, având în vedere viteză cu care s-au desfăsurat lucrurile, avalanșă de informații, de acte procedurale, având în vedere isteria generalizată care a cuprins orașul, a fost să desfăsor în același timp și activitătile de procuror de caz și cele de purtător de cuvânt, în condițiile în care a existat și foarte multă dezinformare. Timp de aproape două zile și două nopți a trebuit să mă împart între caz și presă, având mai bine de jumătate din timp și telefonul la ureche. Greu a fost pentru mine și să văd mâinile învinețite ale agresorilor, de la loviturile aplicate acelor biete femei, greu a fost să privesc și fotografiile bietelor bătrâne învinețite de lovituri și să-mi amintesc acele mâini…

 

 

(rămâne cu privirea goală, într-un anume punct)

 

A consemnat Gabriela ERDIC

loading...
Veteranul voiajor de 90 de ani care a stârnit un scandal național, bătut de propriul nepot
Procuror de la Botoșani amenințat că va fi împușcat în cap!
ATACURI cascadă către procurorul botoșănean amenințat cu moartea! Se pregătesc noi plângeri

 

FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
Loading...
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
Loading...
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Se pare că nici majoritatea comentatorilor de pe aici nu au priceput nimic din articol. În afară de ultimul.
26 noiembrie 2018, 10:16
Da! Din păcate la noi în ţară aşa se câștigă celebritatea, arunci niște vorbe pe care nici tu nu le crezi. Am observat la cei din interne şi ministerul public o foarte mare sensibilitate la critici sau observații ce nu sunt pe placul lor. Ca să-ţi închidă gura imediat te acuză de câte ceva. E jalnic că asemenea indivizi sunt plătiţi să ne apere drepturile.
21 noiembrie 2017, 00:13
Prietene, noriunile de justitie, dreptate, bla, bla, bla ar trebui sa fie obiective, nu? Cica justitia e oarba? Din pacate se dovedeate ca eate subiectiva si numai o parte din vinovati isi ispaseac pedespsele dupa faptele comise. Femeia aia care si-a exprimat o parere este ofuscata, satula, ingretosata si nu este un criminal. Nici nu reprezinta o amenintare la adresa cuiva. E un fel de telenovela aici. Procurorii nu sunt magistrati, dar beneficiaza de un statut special si nu stiu daca il merita toti. Daca arunci o privire in Suedia ai sa vezi ca acolo judecatorii si procurorii nu au statut special ca pe la noi. Femeia aia a avut o izbucnire tocmai pentru ca legile tarii nu au fost respectate. Cat despre studii, e lunga discutia. Politicul si-a intins aripile si prin justitie. Pai ministrul eate numit politic si doar nu crezi tu ca una ca Monica Macovei face dreptate pentru popor. Hai sa fim seriosi. E plin de exemple graitoare prin jurul nostru. Eu nu vad o tragedie atat de mare in ce scriu unii pe fb. Se simt si ei inselati de un sistem bolnav si imputit condus din umbra de oculta.
20 noiembrie 2017, 17:20
Pt "Dreptatea ", frate esti cu totul pe langa . Ok , nu sunt deacord sa ameninti pe nimeni cu moartea , insa ceea ce ai scris acolo sunt doar aberatii. De cate ori nu nu am privit cum noi respectam legile si altii le incalca , ajung la unii judecatori( procurori ca si dna ) si peste 2 zile sunt liberi, cand altii care nu fac nimic grav, infunda puscaria ! Oare legile astea ale tarii , nu sunt pentru toti ? Iar despre studii in tara asta stii si tu, nici macar Ministrul Invatamantului nu scrie gramatical ( adica nu e prea dus la scoala ) , oare cum de o fi ajuns asa sus?
20 noiembrie 2017, 15:37
Democrație prost înțeleasă si ce este mai grav net educatie,net cultura.Mai bibilicilor care adresați cuvinte jignitoare unui judecător,de ce nu va ti dus si voi la studii si apoi sa vedem daca var conveni sa primiti injurii de la toti cei cu capul rotund cu mintea in colturi?Terminati odata cu prostiile si respectati legile tarii asa cum sint!
20 noiembrie 2017, 12:54
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Nu are importanță faptul că în această perioadă există o Ordonanță Militară care interzice ieșirea fără motiv din propria locuință și se recomandă izolarea la domiciliu, dl primar Bulgaru Florin cumpără bănci pentru ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8280 lei
USD
Dolarul SUA
4.4671 lei
CHF
Francul elveţian
4.5696 lei
GBP
Lira sterlină
5.4926 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0894 lei
XAU
Gramul de aur
234.7566 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2410 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3335 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7111 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1751 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.