Interviuri
INTERVIU revoluţionar Tudor Maxim : „Pot să mă duc la Bucureşti să cer pămînt”

Tudor MaximÎn primăvara acestui an au curs în mass-media locală articole privitoare la revoluţionari, mai exact la drepturile acestora. La 31 dintre ei Consiliul Local a vrut să le acorde cîte 7.500 hectare de teren cu titlu gratuit la ieşirea din oraş spre Stăuceni, la aproximativ un kilometru de şosea, însă aceştia au cerut amînarea proiectului. Suprafaţa nu este de 10.000 de hectare, cît prevede legea, iar terenul nu este tocmai ceea ce şi-ar fi dorit. În aprilie s-a aflat şi că alţi tot cam pe atîţia revoluţionari ar urma să primească retroactiv indemnizaţii începînd chiar şi din 2004. Cele mai mici sume ce ar urma să se plătească de la buget ar pleca de la 5.000 de lei. Despre acestea, dar şi despre altele, am discutat cu profesorul de istorie Tudor Maxim, vicepreşedintele Asociaţiei Revoluţionare 22 – 25 decembrie 1989 din Botoşani.


„Revoluţia nu înseamnă neapărat vărsare de sînge”

- A izbucnit un adevărat scandal la Botoşani privitor la împroprietărirea revoluţionarilor. Cît de îndrituiţi sunt membrii asociaţiei de la Botoşani să primească cîte un hectar de teren gratuit?
- Sunt îndrituiţi în măsura în care prevede legea, iar legea o prevede pentru cei care au trecut prin verificări şi răsverificări ale unei comisii parlamentare, ale comisiei Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a organizaţiilor şi uniunilor de asociaţii la nivel naţional aşa încît nu avem nici un fel de problemă în a considera că, dacă există o lege, ea trebuie pusă în aplicare. Botoşaniul probabil că este chiar singurul judeţ din ţară în care legile cu privire la anumite drepturi ale asociaţiilor de revoluţionari nu au fost în totalitate puse în aplicare.

- Se spune următorul lucru : noi la Botoşani nu prea am avut revoluţie.
- Revoluţia nu înseamnă neapărat vărsare de sînge. Din 40 de judeţe, în cinci sau şase sau şapte dacă a existat vărsare de sînge şi într-o serie de situaţii chiar datorită unor erori generate de împărţirea de armament fără discernămînt la populaţie sau din cauza diversiunilor care au existat. Aici, unde totul a fost mai devreme decît la Iaşi, de pildă, ca să nu mai vorbesc de Piatra Neamţ, unde există asociaţie de revoluţionari, există revoluţionari recunoscuţi, unde li s-au acordat toate drepturile şi numai în Botoşani sunt astfel de probleme. Mi-am pus întrebarea : să fie vreo legătură între tipul de mentalitate bolşevică care s-a înrădăcinat aici şi faptul că aici, imediat cu venirea ruşilor, s-a înfiinţat Republica Sovietică Evreiască?

„Legea (…) nu se discută la obiecţia fiecărui frustrat”

- Dar oare nu sunt au justificare aceste voci, acest curent de opinie? Pentru că oamenii spun în felul următor : la cei de la Timişoara, Sibiu, Cluj, unde au morţi în familie li se dă un hectar de teren, iar la Botoşani, unde nu au existat nici morţi, nici răniţi, tot un hectar de teren li se dă.
- Legea se pune în aplicare, nu se discută la obiecţia fiecărui frustrat care a stat şi nu a activat cu nimic, nu a mişcat un deget pentru oraşul şi ţara asta în viaţa lui. În plus, mai există oameni care, fiind prezenţi, acţionînd alături de noi atunci, nu s-au lăsat angrenaţi sau antrenaţi într-o structură organizatorică, ori numai prezenţa într-o astfel de structură ar fi dat posibilitatea celor care se considerau îndreptăţiţi, celor care puteau aduce dovezi să acceadă la aşa ceva. Ori multe obiecţii vin chiar de la acei oameni care îşi cam băteau joc de Asociaţia de Revoluţionari 22 – 25 decembrie că ei nu-şi pierd timpul cu ea. Sau, unii s-au văzut cu sacii în căruţă. Au dobîndit funcţii încă din 1990, nu au sprijinit, deci nu au fost parte la înfiinţarea asociaţiei …

Revolutionari botosaneni

- Vă referiţi şi la unii membri ai asociaţiei?
- Mă refer la oameni care au fost membri ai asociaţiei şi care au ţinut în loc asociaţia, parcă ar fi avut misiune ca aceasta să existe doar pe hîrtie, să se întrunească doar pe 22 decembrie şi în rest să se facă că nu te cunosc. Acum, sigur, ei cînd au văzut că e vorba de ceva, încep să spună „dar şi eu am fost”. Foarte bine! Depune-ţi dosar dacă mai eşti în termen, convinge pe cei de la Bucureşti că ai calitatea aceasta şi obţine-ţi drepturile.

- Pe de altă parte, din ceea ce percep eu, mi se pare că asociaţia are o problemă: nu prea acţionează toţi membrii în aceeaşi direcţie, trag cam în multe direcţii.
- E normal, în momentul în care apar astfel de aplicări ale legii, care presupun anumite drepturi, aici există o testare a caracterelor tari şi cineva probabil că încearcă politica celui care aruncă un ciolan în mijlocul cîinilor pentru ca să îi dezbine şi, eventual, să îi vadă cum se rup între dînşii. Ei, lucrurile astea le vom aplana pentru că oamenii cu o anumită maturitate, oamenii care ţin la demnitatea lor şi la demnitatea titlului lor creează masă critică în interiorul asociaţiei. Cei care sunt şi cu clanţa mare şi care nu fac nimic, cei care n-au nici prea mulţi ani de şcoală şi vor marea cu sarea, vor fi puşi în umbră de grupul puternic de membri cu capul pe umeri.

„7.500 ha, dacă vor mai veni patru-cinci, s-ar putea să fie şi mai puţine”

- Din cîte ştiu eu activează sau cel puţin sunt membri în asociaţie oameni veniţi din alte judeţe şi care au depus cerere să li se dea pămînt la Botoşani. Cît de corect e?
- Nu, nu, oriunde în ţară. Eu pot să mă duc la Bucureşti să cer pămînt.

- Adică aţi făcut revoluţie la Botoşani şi cereţi pămînt pe lîngă Palatul Cotroceni?
- Deci dacă are, dacă Consiliul Local are, poate să acorde. Şi aici, la fel a fost. Legea aşa prevede, s-a introdus sintagma „dacă există posibilitatea”, ori suntem recunoscători actualului Consiliu şi actualei conduceri a Primăriei că pentru prima dată au luat în consideraţie o astfel de aplicare în condiţiile în care au ştiut că e ceva. Problema a fost …

T.Maxim- Dar aţi refuzat terenul care vroiau să vi-l dea
- Da … nu … s-a … hîrtiile spun aşa şi deciziile care s-au luat la nivelul consiliului dirigent al asociaţiei că solicităm o amînare a punerii în posesie a celor care sunt acum întrucît mai există patru-cinci colegi care sunt cu dosarele în curs de rezolvare. Mai este şi celălalt aspect. Am înţeles şi faptul că nu există cîte un hectar pentru fiecare şi că există o anumită suprafaţă pentru toţi, pentru toţi 31 cîte 7.500 de hectare. Ei aceste 7.500, dacă vor mai veni patru-cinci, s-ar putea să fie şi mai puţine. Sau, este posibil să fie mai mulţi, dar unii membri mai cu dare de mînă sau care nu au nevoie de acest pămînt …

- Da, dar decît deloc, dat fiind faptul că au trecut 20 de ani şi nu aţi primit …
- Absolut, eu am şi spus că, dacă ar putea fi arabil, l-aş acorda cu titlu de folosinţă, că nu avem dreptul să-l înstrăinăm, unei asociaţii. De pildă, mă gîndeam la Lutz, care ştiu că nu fură, că, dacă l-aş da la nu ştiu care spital, dacă se obţin 20.000 de kile de barabule, nu ştiu cîte dintre ele ajung în farfuria bolnavului. Ori ştiu că ăsta nu se uită la aşa ceva.

„Unde-i uăi Ardealul?”

- Mai sunt şi acele indemnizaţii, unii membri …
- Da, sunt tot în conformitate cu o lege şi le obţin doar cei care au venituri mai mici decît salariul mediu brut pe economie.

- Şi cîţi membri sunt în această situaţie?
- … Deci a căror salariu mediu brut este mai mic decît venitul mediu brut al asigurărilor.

- Şi se dă doar diferenţa sau …
- La unii li s-a dat şi diferenţa dintre cei care au îndeplinit aceste condiţii, la alţii nu pentru că au depăşit acest cuantum. În aceeaşi situaţie nu sunt pensionarii, la care se consideră că pensia nu este salariu şi atunci aici legea are o prevedere care îi avantajează, indiferent de cuantumul pensiei sunt foarte avantajaţi.

- Există şi un curent de opinie care îi cataloghează pe revoluţionarii din Botoşani drept profitori …
- Cîinii latră, caravana trece. Ne aşteptam la astfel de chestiuni. Să nu uităm ce atitudine aveau botoşănenii noştri faţă de ce însemnau meritele unor personalităţi istorice în 1990. Tot în 1990, cu prilejul evenimentelor de la Tîrgu Mureş, împreună cu alţi cîţiva am fost organizatorul unei manifestaţii la care au fost prezenţi vreo 200 de oameni şi am strigat „Murim, luptăm, Ardealul îl apărăm” şi am fluturat drapele tricolore şi de pe margini tot batjocuri şi tîmpenii de genul „unde-i uăi Ardealul?” Adică, chiar nu am de gînd să dau satisfacţie deloc vulgului pentru că eu am fost un idealist democratic şi pe măsură ce îmbătrînesc devin din ce în ce mai conservator.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
Loading...
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
Timpul a facut sa uitam....Va adresez rugamintea sa ne aducetiaminte care sunt revolutionarii si mai ales ce au facut,,,,
25 decembrie 2012, 19:47
Jonglezi cu miile de hectare dar, probabil, nu chiar in mod intamplator...
28 aprilie 2010, 03:39
"N-am sa dau satisfactie Vulgului" cred ca a zis dom' profesor asta...referindu-se la "pulime"...."prostime" ...
25 aprilie 2010, 01:45
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.