Interviuri
INTERVIU Rodica Huţuleac : „S-ar putea să mă văd şi în Parlament”
Membră a fostului PD de un deceniu, Rodica Huţuleac a surprins lumea politică botoşăneană în luna februarie, când a renunţat, de bună voie cel puţin oficial, la mandatul de consilier judeţean. Gestul vine după mai mult de un deceniu de activitate în administraţia publică locală. A fost consilier municipal de Dorohoi în perioada 2000 – 2004, consilier judeţean în mandatul 2004 – 2008 şi apoi din 2008 şi până în 2011, când a demisionat. Director al Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe rânduri, Rodica Huţuleac a candidat, fără succes însă, la Primăria Dorohoi şi la Parlament. Acum conduce organizaţia de femei a PDL, este vicepreşedinte naţional al structurii de profil şi se pregăteşte de alegeri.

„Avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică”
-    Săptămâna aceasta tocmai s-a sărbătorit Ziua Femeii. Credeţi că la Botoşani femeile sunt destul de bine reprezentate în viaţa politică, în viaţa publică?
-    Consider că nu, dar organizaţia de femei a PDL tocmai pentru acest lucru luptă. De altfel, aţi văzut când a avut loc şi şedinţa de alegeri a biroului permanent municipal al femeilor din PDL, tocmai acest lucru l-am subliniat şi acolo, avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică şi din punctul nostru de vedere vor fi susţinute.

-    Am auzit de multe ori o afirmaţie de genul „dacă vrei ca femeie să ajungi într-o funcţie publică de conducere, să fii şef pe undeva, trebuie neapărat să intri în politică”. Aşa este?
-    Nu ştiu dacă aşa este. Din punct de vedere politic nu cred că, faptul că o femeie intră undeva într-o instituţie publică asta înseamnă o realizare politică.

„Ţelul meu nu este să fiu la CAS”

-    Mă refeream la funcţii de conducere.
-    Eu văd altfel lucrurile, deci politica este politica, iar ceea ce înseamnă administraţie este administraţie. Dacă ne referim la politică, atunci vorbim de consilieri locali, consilieri judeţeni, de primari, de deputaţi, miniştri, secretari de stat. Nici într-un caz nu vorbim de funcţii de conducere la instituţii.

-    Dar mai sunt şi aceste funcţii de la deconcentrate. Dvs., sincer acum, aţi fi reuşit să ajungeţi director la Casa de Asigurări dacă nu eraţi membră a unui anumit partid?
-    Deci când am plecat de la Casă am spus că am venit politic şi plec politic… Şi tot la fel de sincer vă spun că ţelul meu nu este să fiu la CAS. S-a întâmplat să ajung acolo, din câte am înţeles eu cei din jurul meu sunt mulţumiţi de activitatea pe care o desfăşor acolo, dar asta este altă treabă. După cum v-am spus, politica nu înseamnă aceste funcţii în administraţia locală.

-    Dar ce înseamnă atunci?
-    V-am spus: consilieri locali, judeţeni, primari, femei care să îşi asume răspunderea să candideze, parlamentari, ş.a.m.d.

„De la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei”

-    Se tot discută, şi nu numai la PDL ci şi la alte partide, de o anumită normă de reprezentare a femeilor pe funcţii, pe locurile eligibile de pe listele de candidaţi, 30%, 15%, 20%. Sunteţi adepta unor procente fixe sau a promovării femeilor exclusiv pe calităţile lor profesionale?
-    Atâta vreme cât în politică există votul uninominal consider că promovarea se face pe calităţile personale. Faptul că se impune să existe pe liste sau ca şi candidaturi 30% femei este cu totul altceva pentru că există vot uninominal şi nu automat eşti şi în Parlament, dar, ca impunere este aceea ca partidul sau partidele să aibă şi candidaţi femei. Nimeni nu impune însă că acei candidaţi trebuie să şi reuşească, asta hotărăşte electoratul. Este o diferenţă.

-    Este mai greu unei femei în politică decât unui bărbat?
-    Cred că da.

-    Şi de ce?
-    În primul rând pentru că este vorba de mentalitate, dar şi mentalitatea asta se schimbă de la un an al altul. Este adevărat că mentalităţile se schimbă în zeci de ani, dar de la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei.

„Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar”
-    Sunteţi mulţumită cu ce aţi realizat ca lider al organizaţiei de femei, aici la PDL? Sau dacă ar mai fi fost anumite lucruri pe care aţi vrut să le faceţi şi nu aţi reuşit?
-    Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar şi, de altfel, avem şi o singură primăriţă care a şi reuşit, este vorba de d-na primar Toma de la George Enescu.

-    Venită de la PSD.
-    Nu, a candidat pe listele PDL.
-    Da, şi a avut alte mandate la PSD.
-    Bun, asta este altceva. Ea nu a ieşit primar pe listele PSD şi a trecut la PDL, este o diferenţă.

-    Nici nu ar mai fi fost posibil fiindcă şi-ar fi pierdut mandatul.
-    A candidat pe listele PDL, da? Consilieri judeţeni femei practic a rămas acum numai una, cel puţin la PDL. Ar putea fi şi mai multe. În orice caz, organizaţia de femei a PDL s-a consolidat, şi-a mărit numărul de membre şi sper ca la viitoarele alegeri, atât locale, cât şi parlamentare, să avem un număr mai mare de femei care vor candida.
Hutuleac la PDL
„M-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean”

-    Aţi spus că în Consiliul Judeţean a mai rămas o singură femeie…
-    De la PDL.

-    Da, da, de la PDL, faceţi parte din PDL, care a mai rămas cu o singură reprezentantă. Atunci de ce aţi demisionat?
-    Pentru că am zis aşa: 1 - m-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean, este mult prea mult. Puteţi să luaţi şi ca o formă de protest. Şi 2 - chiar sunt foarte ocupată, atât în activitatea pe care o am la CAS, cât şi politic, astfel încât nu mai reuşesc să fac faţă.
-    Foarte ocupată bănuiesc că eraţi şi acum un an, doi, trei. Tot director la CAS, consilier judeţean şi preşedinte la organizaţia de femei eraţi.
-    Nu, acum s-au schimbat lucrurile, sunt atâtea modificări legislative, atâtea noutăţi, atâtea probleme încât, într-adevăr, timpul alocat este mai mare.

„Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu”

-    Să fi plecat demisia dvs. de la o relaţie mai încordată cu preşedintele Consiliului Judeţean?
-    Nici într-un caz, deci am mai spus-o, a fost o decizie personală, v-am explicat cele două motive şi atât.

-    Vă întrebam fiindcă au apărut tot felul de zvonuri pe această temă.
-    Nu, nici pe departe, nu.

-    A fost o demisie aşa, din senin.
-    Nu, nu, nu… Eu am gândit-o foarte bine. Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu.

„Încă nu ştiu cine va candida”
-    Aţi vorbit de acţiuni derulate de 8 Martie, aţi mai menţionat de acţiuni desfăşurate când au fost inundaţii, dar nu prea se fac publice aceste acţiuni, ca la alte partide.
-    După cum vedeţi, după ce le-am făcut, le-am făcut şi publice, iar acum chiar mizăm pe sprijinul presei la această acţiune de conştientizare a riscului consumui de etnobotanice. Pentru că este o acţiune de conştientizare chiar mizăm pe sprijinul presei şi este o acţiune foarte bună cu atât mai mult cu cât avem această adresă de mail prin care vom încerca să ajutăm persoanele aflate în dificultate.
-    O să urmeze alegeri la municipiu şi la judeţ în cadrul filialei PDL. Femeile de la PDL pe cine sprijină?
-    Pe cine sprijină unde, la ce şi cum? Ca să înţeleg şi eu…
-    Păi, pe cine sprijină pentru preşedinţia organizaţiei municipale şi pentru preşedinţia celei de la judeţ?
-    Eu încă nu ştiu cine va candida la organizaţia municipală. Deocamdată şi-a anunţat candidatura dl.Ghiorghiţă, o să mai vedem.

-    Şi-a anunţat şi dl.Alexa.
-    Deci uite că eu nu ştiam chestia asta. O să discutăm, nu este o decizie pe care o ia o singură femeie. Apoi, dacă este vorba de preşedinte Biroului Permanent Judeţean al partidului, iarăşi este prematur, o să vedem, nu este stabilită nici data alegerilor. Eu cred că va fi o singură candidatură la preşedinţia judeţeană a PDL, aşa că… (interviul a fost realizat joi 10 martie - n.r.)

„Sulfina Barbu, şi Elena Udrea au calităţi (…) pe care femeile ar trebui să le analizeze”
-    Ce model de femeie politician preferaţi, Sulfina Barbu sau Elena Udrea?
-    Dar de ce Sulfina Barbu şi de ce Elena Udrea?

-    Pentru că sunt cred că două dintre cele mai mediatizate femei din PDL.
-    Cred că şi Sulfina Barbu, şi Elena Udrea, au calităţi foarte bune de oameni politici pe care femeile ar trebui să le analizeze şi nu sunt singurele reprezentante ale sexului frumos în Parlament, mai există politicieni de valoare şi la celelalte partide. Hutuleac lidera femeiCel puţin, cu toate mediatizările, Elena Udrea este un ministru care îşi face foarte bine treaba şi la sfârşitul mandatului o să demonstreze chiar că a fost un ministru foarte bun şi când spun asta mă refer la fondurile europene pentru că, din câte am înţeles eu, există contracte semnate, deci toate fondurile alocate pe agenţiile de dezvoltare regională sunt contractate, urmând acum implementarea, ceea ce până acum nu s-a făcut şi este un lucru foarte bun. Dacă ne referim la Sulfina Barbu, este una dintre cele mai active reprezentante ale PDL pentru că, fiind şi lidera organizaţiei de femei, a avut foarte multe acţiuni prin care a susţinut PDL. Şi să nu uităm că este vicepreşedintele organizaţiei de femei a Partidului Popular European.

„Mă văd oriunde”

-    Unde vă vedeţi peste doi ani de zile, tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    CAS este o instituţie care are foarte multe activităţi, face ceea ce face şi ANAF-ul, adică recuperări de la persoane fizice, face încasări, nu mai zic de toată activitatea de contractare, supraveghere şi plată a activităţii medicale din judeţ, nu mai zic că avem şi formularele europene, nu mai zic că este implementat şi trebuie să mă laud un pic, că avem implementat un sistem informatic, sistem unic integrat la nivel naţional, iar judeţul Botoşani este pe primul loc în ceea ce înseamnă implementarea modulelor din sistemul informatic şi lucrăm în acest sistem unic integrat. Urmează o serie de paşi, de la 1 aprilie raportările online cu furnizorii, este ceea ce se doreşte de foarte mult timp, urmează apoi acea reţea electronică când pacientul se va duce numai cu cardul la farmacie şi va ridica medicamentele, adică evoluţia este spectaculoasă şi fascinantă, activităţile sunt foarte multe, cel puţin mie îmi ocupă foarte mult timp.

-    Întrebarea era dacă peste doi ani vă vedeţi tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    Mă văd oriunde, şi practicând medicina în mod curent, şi la Casa de Asigurări, dar s-ar putea să mă văd şi în Parlament.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Ba nene Balascau eu as dori sa vad aceasta jigodie intr=o casa de nebuni,nu in parlament
27 decembrie 2011, 13:21
Ti-au cam murit laudatorii.....daca nu te lauzi tu cine sa te laude.O personalitate stearsa, care in afara de a zbiera pe la CAS nu are nimic de spus. E in afara de tot in ceea ce priveste administratia. Apoi in plan profesional ce mari realizari a avut. Daca nu flutura steguletzul portocaliu nu pupa un asemenea post nici intr-o suta de ani. Cat despre Parlament sa fim seriosi.....portocalii botosaneni nu cred ca mai prinda vreun scaun.
13 martie 2011, 12:38
Nu ati avut si nici nu aveti nimic de spus in politica. Nu stiu de ce va mai bagati in seama. Organizatia de femei pe care o conduceti nu face nimic, nu are vizibilitate. Functiile pe care le ocupati politic sunt prea comode si salariile prea bune, de ce sa faceti ceva si pentru botosaneni. Doriti sa ajungeti in parlament. Chiar credeti ca o sa va mai voteze cineva pe voi cei de la PDL? Ati adus oamenii in pragul disperarii, ati saracit populatia pentru a-i putea manipula cumparind voturi, oare nu va este rusine. Unde erati cind s-au taiat indemnizatiile pentru mame pentru ca nu am vazut sa aveti o pozitie publica in acest sens. Va ascundeti in spatele mizeriilor pe care le faceti. Sincer va spun luativa la revedere de la aceste posturi calde ca nu le ve-ti mai ocupa mult timp. RUSINE
13 martie 2011, 11:42
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.7 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
0.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.