Interviuri
INTERVIU Rodica Zelincă : Nu mi-a fost greu cînd am fost înlocuită de R.Rotaru

Timp de 13 ani a activat în cadrul Gărzii de Mediu şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar în prezent afişează încă un entuziasm debordant. Dimineaţa este la serviciu, seara şi-o dedică de multe ori necuvîntătoarelor, pentru ale căror drepturi militează. Puţini sunt cei care ştiu că, Rodica Zelincă este, pe lîngă comisar al Gărzii de Mediu şi medic veterinar, dar are şi un doctorat în igiena şi protecţia mediului. Iubeşte politica de la distanţă, dar nu se implică, iar în viitorul îndepărtat i-ar surîde o activitate în care să apere drepturile animalelor sau mediul înconjurător.

- De cît timp activaţi ca şi comisar al Gărzii de Mediu?
- În cadrul Gărzii de Mediu, sunt în această structură din 1996, întîi la Agenţia de Protecţie a Mediului la serviciul de inspecţie şi control, apoi prin desfiinţarea serviciului şi înfiinţarea Gărzii de Mediu, figurez din 2003 în calitate de comisar. Din 2005 am fost promovată în funcţia specifică de conducere de comisar şef la care activez şi în prezent.

"Medicul uman salvează omul, iar medicul veterinar salvează omenirea"

- Puteţi spune că este o activitatea care vă satisface din punct de vedere profesional?
- Din punct de vedere profesional, este o muncă epuizantă, dar şi o muncă care mă satisface ţinînd cont că, în această activitate, trebuie ţinută sub control atît prevenirea, cît şi atunci cînd apar accidente sau incidente de mediu. Avînd în vedere că în această perioadă instituţia la care activez a avut şi perioade de suişuri, dar şi perioade de coborîşuri, am ţinut cont în această activitate ca toţi colegii mei să lucrăm în echipă astfel încît, orice activitate de inspecţie să de desfăşoare în bune condiţii, să avem resurse umane şi materiale astfel încît să ne atingem scopul, iar rezultatul inspecţiei să fie cel favorabil.

- Aţi schimba această activitate pe o alta?
- Avînd în vedere că de profesie sunt şi medic veterinar, doctorat în igiena şi protecţia mediului, o altă activitate care poate fi abordată în perspectivă este cea de menţinere a unui mediu curat, dar şi a stării de sănătate a animalelor şi populaţiei. Ţinînd cont că un dicton spune că medicul uman salvează omul, iar medicul veterinar salvează omenirea, în acest context pe viitor este posibil şi o activitate colaterală de menţinere a sănătăţii animalelor.

"În fiecare an am aplicat între 10 şi 20 de sancţiuni contravenţionale"

- Deci să înţeleg că dacă aţi dispune de resursele financiare necesare aţi opta spre o afacere proprie în care să veniţi în sprijinul animalelor?
- O proprie afacere în momentul de faţă şi nici în viitorul apropiat nu se impune ţinînd cont că starea financiară nu poate fi atît de favorabilă. Dar ţinînd cont că locuiesc la casă, acolo în propria curte sunt deţinătoare a unor animale mai mici sau mai mari şi a altor mamifere domestice, sunt implicată în afara programului şi în această activitate care îmi menţine tonusul.

- Dar dacă aţi avea banii necesari, v-am vedea o militantă a drepturilor animalelor?
- Sunt un militant într-adevăr, dar v-am spus pentru viitorul apropiat nu se întrevede această perspectivă.

R.Zelinca

- În toţi aceşti ani de cînd activaţi în cadrul Gărzii de Mediu, aveţi idee cam cîte sancţiuni aţi aplicat agenţilor economici care au încălcat mai mult sau mai puţin legea?
- Ţinînd cont că în cei 13 ani de activitate am avut şi funcţii de execuţie care au constat în implicarea directă în activitatea de inspecţie şi control, atît la agenţi economici cît şi la persoane fizice sau administraţii publice locale, iar Comisariatul Judeţean în fiecare an depăşeşte peste 100 de sancţiuni, amenzi contravenţionale, cel puţin eu ca persoană în fiecare an am aplicat între 10 şi 20 de sancţiuni contravenţionale. Deci în decursul timpului sunt cîteva sute de sancţiuni contravenţionale.

Înlocuirea cu Răzvan Rotaru: "o lecţie minoră de viaţă"

- V-aţi confruntat cu situaţii în care agenţii economici sancţionaţi să vă ameninţe sau să se manifeste mai dur faţă de măsurile luate?
- Orice opinie a agentului economic trebuie luată ca atare ţinînd cont că atunci cînd se constată neconformităţi în activitatea pe care o desfăşoară, iar uneori sunt reticenţi în asigurarea sau realizarea anumitor măsuri impuse, atrage uneori şi simpatii sau antipatii ale agentului economic faţă de agentul constatator care aplică sancţiunea. Avînd în vedere aceste inconveniente, care fiecare comisar şi le asumă atunci cînd pleacă în control şi avînd în vedere că în exercitarea funcţiei de control pot avea loc şi incidente uneori neplăcute, în această perioadă, echipele de comisari îşi iau toate măsurile de protecţie, astfel încît, în discuţiile cu agentul economic să nu se ajungă la anumite incidente uneori neplăcute.

- Şi cam care ar fi astfel de măsuri de protecţie pe care şi le iau comisarii?
- În activitatea de control orice inspecţie începe cu o şedinţă de deschidere. Adică cu comunicarea către agentul economic a prezenţei sale în obiectiv, cu înscrierea în registrul unic de control şi prezentarea ordinului de deplasare care este emis la sediul agenţiei şi cu care se deplasează agentul constatator în teren. Deci după aceste prezentări se începe solicitarea documentelor ce urmează a fi analizate în control şi a constatărilor efective în teren. Iar la urmă controlul se finalizează cu o notă de constatare sau raport de inspecţie la care sunt precizate inclusiv sancţiunile aplicate în timpul controlului.

- Revenim la acea scurtă perioadă de timp cînd aţi fost înlocuită la conducerea instituţiei de mai tînărul Răzvan Rotaru. V-a fost greu atunci?
- Nu mi-a fost greu ţinînd cont că m-am îndreptat tot către activitatea de inspecţie şi control. Inconvenientele nu s-au putut vedea ţinînd cont că această perioadă de comisar de execuţie a fost doar de patru luni, adică în perioada iunie-septembrie 2009, după care am revenit. Ţinînd cont şi de colectivul în care îmi desfăşor activitatea de 13 ani, aceasta nu a dus la o perturbare a activităţii mele în calitate de organ de control, astfel încît am trecut cu uşurinţă această perioadă şi am considerat-o că a fost o lecţie minoră de viaţă.

"Îmi place să privesc politica de la distanţă"

Rodica Zelinca- După părerea dv, cît de grav credeţi că este faptul că anumite instituţii publice sunt politizate?
- În general trebuie avut în vedere ca aceste instituţii să aibă un colectiv bun de specialişti, iar acolo unde conducătorul este din afara instituţiei, este bine să nu implice instituţia din punct de vedere politic. Să lase colectivul să îşi desfăşoare activitatea conform fişei postului şi a atribuţiilor stabilite, iar el în cazul în care nu cunoaşte termenii, materialele sau obiectul pe deplin al activităţii instituţiei să se familiarizeze cu activitatea, apoi să ia hotărîri asupra colectivului în care lucrează. Altfel debusolează atît colectivul, apar neîncrederi între oamenii care sunt specialişti în unitate, iar rezultatele conducătorului nou venit în cadrul instituţiei vor fi nu cele dorite, adică menţinerea instituţiei pe un forum superior, ci denigrarea imaginii acelei instituţii.

- Vă place politica? Vă întreb în contextul acuzelor care v-au fost aduse pentru neimplicare în campania electorală.
- Îmi place să privesc politica de la distanţă, îmi place să dau ajutor celui care îmi cere, dar nu îmi place să fac eu ca persoană politică.

- Fiind şef de instituţie, femeie, v-aţi lovit vreodată de misoginism din partea bărbaţilor?
Nu iau partea rea a lucrurilor. Consider că atît femeile cît şi bărbaţii trebuie să aibă o şansă în viaţă, inclusiv şansa de a conduce o unitate. Aceasta implică şi puţină duritate, puţină putere, puţin din tot ce există profesionalism, dar şi puţin cinism atunci cînd trebuie să te confrunţi cu cazuri dificile.

- Vă vedeţi ieşind la pensie de la Garda de Mediu?
- Niciodată un om nu îşi poate cunoaşte viitorul. Fiecare om are un destin, acest destin poate devia de la dorinţa omului sau poate împlini dorinţa omului.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.