Interviuri
INTERVIU Rodica Zelincă : Nu mi-a fost greu cînd am fost înlocuită de R.Rotaru

Timp de 13 ani a activat în cadrul Gărzii de Mediu şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar în prezent afişează încă un entuziasm debordant. Dimineaţa este la serviciu, seara şi-o dedică de multe ori necuvîntătoarelor, pentru ale căror drepturi militează. Puţini sunt cei care ştiu că, Rodica Zelincă este, pe lîngă comisar al Gărzii de Mediu şi medic veterinar, dar are şi un doctorat în igiena şi protecţia mediului. Iubeşte politica de la distanţă, dar nu se implică, iar în viitorul îndepărtat i-ar surîde o activitate în care să apere drepturile animalelor sau mediul înconjurător.

- De cît timp activaţi ca şi comisar al Gărzii de Mediu?
- În cadrul Gărzii de Mediu, sunt în această structură din 1996, întîi la Agenţia de Protecţie a Mediului la serviciul de inspecţie şi control, apoi prin desfiinţarea serviciului şi înfiinţarea Gărzii de Mediu, figurez din 2003 în calitate de comisar. Din 2005 am fost promovată în funcţia specifică de conducere de comisar şef la care activez şi în prezent.

"Medicul uman salvează omul, iar medicul veterinar salvează omenirea"

- Puteţi spune că este o activitatea care vă satisface din punct de vedere profesional?
- Din punct de vedere profesional, este o muncă epuizantă, dar şi o muncă care mă satisface ţinînd cont că, în această activitate, trebuie ţinută sub control atît prevenirea, cît şi atunci cînd apar accidente sau incidente de mediu. Avînd în vedere că în această perioadă instituţia la care activez a avut şi perioade de suişuri, dar şi perioade de coborîşuri, am ţinut cont în această activitate ca toţi colegii mei să lucrăm în echipă astfel încît, orice activitate de inspecţie să de desfăşoare în bune condiţii, să avem resurse umane şi materiale astfel încît să ne atingem scopul, iar rezultatul inspecţiei să fie cel favorabil.

- Aţi schimba această activitate pe o alta?
- Avînd în vedere că de profesie sunt şi medic veterinar, doctorat în igiena şi protecţia mediului, o altă activitate care poate fi abordată în perspectivă este cea de menţinere a unui mediu curat, dar şi a stării de sănătate a animalelor şi populaţiei. Ţinînd cont că un dicton spune că medicul uman salvează omul, iar medicul veterinar salvează omenirea, în acest context pe viitor este posibil şi o activitate colaterală de menţinere a sănătăţii animalelor.

"În fiecare an am aplicat între 10 şi 20 de sancţiuni contravenţionale"

- Deci să înţeleg că dacă aţi dispune de resursele financiare necesare aţi opta spre o afacere proprie în care să veniţi în sprijinul animalelor?
- O proprie afacere în momentul de faţă şi nici în viitorul apropiat nu se impune ţinînd cont că starea financiară nu poate fi atît de favorabilă. Dar ţinînd cont că locuiesc la casă, acolo în propria curte sunt deţinătoare a unor animale mai mici sau mai mari şi a altor mamifere domestice, sunt implicată în afara programului şi în această activitate care îmi menţine tonusul.

- Dar dacă aţi avea banii necesari, v-am vedea o militantă a drepturilor animalelor?
- Sunt un militant într-adevăr, dar v-am spus pentru viitorul apropiat nu se întrevede această perspectivă.

R.Zelinca

- În toţi aceşti ani de cînd activaţi în cadrul Gărzii de Mediu, aveţi idee cam cîte sancţiuni aţi aplicat agenţilor economici care au încălcat mai mult sau mai puţin legea?
- Ţinînd cont că în cei 13 ani de activitate am avut şi funcţii de execuţie care au constat în implicarea directă în activitatea de inspecţie şi control, atît la agenţi economici cît şi la persoane fizice sau administraţii publice locale, iar Comisariatul Judeţean în fiecare an depăşeşte peste 100 de sancţiuni, amenzi contravenţionale, cel puţin eu ca persoană în fiecare an am aplicat între 10 şi 20 de sancţiuni contravenţionale. Deci în decursul timpului sunt cîteva sute de sancţiuni contravenţionale.

Înlocuirea cu Răzvan Rotaru: "o lecţie minoră de viaţă"

- V-aţi confruntat cu situaţii în care agenţii economici sancţionaţi să vă ameninţe sau să se manifeste mai dur faţă de măsurile luate?
- Orice opinie a agentului economic trebuie luată ca atare ţinînd cont că atunci cînd se constată neconformităţi în activitatea pe care o desfăşoară, iar uneori sunt reticenţi în asigurarea sau realizarea anumitor măsuri impuse, atrage uneori şi simpatii sau antipatii ale agentului economic faţă de agentul constatator care aplică sancţiunea. Avînd în vedere aceste inconveniente, care fiecare comisar şi le asumă atunci cînd pleacă în control şi avînd în vedere că în exercitarea funcţiei de control pot avea loc şi incidente uneori neplăcute, în această perioadă, echipele de comisari îşi iau toate măsurile de protecţie, astfel încît, în discuţiile cu agentul economic să nu se ajungă la anumite incidente uneori neplăcute.

- Şi cam care ar fi astfel de măsuri de protecţie pe care şi le iau comisarii?
- În activitatea de control orice inspecţie începe cu o şedinţă de deschidere. Adică cu comunicarea către agentul economic a prezenţei sale în obiectiv, cu înscrierea în registrul unic de control şi prezentarea ordinului de deplasare care este emis la sediul agenţiei şi cu care se deplasează agentul constatator în teren. Deci după aceste prezentări se începe solicitarea documentelor ce urmează a fi analizate în control şi a constatărilor efective în teren. Iar la urmă controlul se finalizează cu o notă de constatare sau raport de inspecţie la care sunt precizate inclusiv sancţiunile aplicate în timpul controlului.

- Revenim la acea scurtă perioadă de timp cînd aţi fost înlocuită la conducerea instituţiei de mai tînărul Răzvan Rotaru. V-a fost greu atunci?
- Nu mi-a fost greu ţinînd cont că m-am îndreptat tot către activitatea de inspecţie şi control. Inconvenientele nu s-au putut vedea ţinînd cont că această perioadă de comisar de execuţie a fost doar de patru luni, adică în perioada iunie-septembrie 2009, după care am revenit. Ţinînd cont şi de colectivul în care îmi desfăşor activitatea de 13 ani, aceasta nu a dus la o perturbare a activităţii mele în calitate de organ de control, astfel încît am trecut cu uşurinţă această perioadă şi am considerat-o că a fost o lecţie minoră de viaţă.

"Îmi place să privesc politica de la distanţă"

Rodica Zelinca- După părerea dv, cît de grav credeţi că este faptul că anumite instituţii publice sunt politizate?
- În general trebuie avut în vedere ca aceste instituţii să aibă un colectiv bun de specialişti, iar acolo unde conducătorul este din afara instituţiei, este bine să nu implice instituţia din punct de vedere politic. Să lase colectivul să îşi desfăşoare activitatea conform fişei postului şi a atribuţiilor stabilite, iar el în cazul în care nu cunoaşte termenii, materialele sau obiectul pe deplin al activităţii instituţiei să se familiarizeze cu activitatea, apoi să ia hotărîri asupra colectivului în care lucrează. Altfel debusolează atît colectivul, apar neîncrederi între oamenii care sunt specialişti în unitate, iar rezultatele conducătorului nou venit în cadrul instituţiei vor fi nu cele dorite, adică menţinerea instituţiei pe un forum superior, ci denigrarea imaginii acelei instituţii.

- Vă place politica? Vă întreb în contextul acuzelor care v-au fost aduse pentru neimplicare în campania electorală.
- Îmi place să privesc politica de la distanţă, îmi place să dau ajutor celui care îmi cere, dar nu îmi place să fac eu ca persoană politică.

- Fiind şef de instituţie, femeie, v-aţi lovit vreodată de misoginism din partea bărbaţilor?
Nu iau partea rea a lucrurilor. Consider că atît femeile cît şi bărbaţii trebuie să aibă o şansă în viaţă, inclusiv şansa de a conduce o unitate. Aceasta implică şi puţină duritate, puţină putere, puţin din tot ce există profesionalism, dar şi puţin cinism atunci cînd trebuie să te confrunţi cu cazuri dificile.

- Vă vedeţi ieşind la pensie de la Garda de Mediu?
- Niciodată un om nu îşi poate cunoaşte viitorul. Fiecare om are un destin, acest destin poate devia de la dorinţa omului sau poate împlini dorinţa omului.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
Loading...
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.