Interviuri
INTERVIU Rodica Zelincă : Nu mi-a fost greu cînd am fost înlocuită de R.Rotaru

Timp de 13 ani a activat în cadrul Gărzii de Mediu şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar în prezent afişează încă un entuziasm debordant. Dimineaţa este la serviciu, seara şi-o dedică de multe ori necuvîntătoarelor, pentru ale căror drepturi militează. Puţini sunt cei care ştiu că, Rodica Zelincă este, pe lîngă comisar al Gărzii de Mediu şi medic veterinar, dar are şi un doctorat în igiena şi protecţia mediului. Iubeşte politica de la distanţă, dar nu se implică, iar în viitorul îndepărtat i-ar surîde o activitate în care să apere drepturile animalelor sau mediul înconjurător.

- De cît timp activaţi ca şi comisar al Gărzii de Mediu?
- În cadrul Gărzii de Mediu, sunt în această structură din 1996, întîi la Agenţia de Protecţie a Mediului la serviciul de inspecţie şi control, apoi prin desfiinţarea serviciului şi înfiinţarea Gărzii de Mediu, figurez din 2003 în calitate de comisar. Din 2005 am fost promovată în funcţia specifică de conducere de comisar şef la care activez şi în prezent.

"Medicul uman salvează omul, iar medicul veterinar salvează omenirea"

- Puteţi spune că este o activitatea care vă satisface din punct de vedere profesional?
- Din punct de vedere profesional, este o muncă epuizantă, dar şi o muncă care mă satisface ţinînd cont că, în această activitate, trebuie ţinută sub control atît prevenirea, cît şi atunci cînd apar accidente sau incidente de mediu. Avînd în vedere că în această perioadă instituţia la care activez a avut şi perioade de suişuri, dar şi perioade de coborîşuri, am ţinut cont în această activitate ca toţi colegii mei să lucrăm în echipă astfel încît, orice activitate de inspecţie să de desfăşoare în bune condiţii, să avem resurse umane şi materiale astfel încît să ne atingem scopul, iar rezultatul inspecţiei să fie cel favorabil.

- Aţi schimba această activitate pe o alta?
- Avînd în vedere că de profesie sunt şi medic veterinar, doctorat în igiena şi protecţia mediului, o altă activitate care poate fi abordată în perspectivă este cea de menţinere a unui mediu curat, dar şi a stării de sănătate a animalelor şi populaţiei. Ţinînd cont că un dicton spune că medicul uman salvează omul, iar medicul veterinar salvează omenirea, în acest context pe viitor este posibil şi o activitate colaterală de menţinere a sănătăţii animalelor.

"În fiecare an am aplicat între 10 şi 20 de sancţiuni contravenţionale"

- Deci să înţeleg că dacă aţi dispune de resursele financiare necesare aţi opta spre o afacere proprie în care să veniţi în sprijinul animalelor?
- O proprie afacere în momentul de faţă şi nici în viitorul apropiat nu se impune ţinînd cont că starea financiară nu poate fi atît de favorabilă. Dar ţinînd cont că locuiesc la casă, acolo în propria curte sunt deţinătoare a unor animale mai mici sau mai mari şi a altor mamifere domestice, sunt implicată în afara programului şi în această activitate care îmi menţine tonusul.

- Dar dacă aţi avea banii necesari, v-am vedea o militantă a drepturilor animalelor?
- Sunt un militant într-adevăr, dar v-am spus pentru viitorul apropiat nu se întrevede această perspectivă.

R.Zelinca

- În toţi aceşti ani de cînd activaţi în cadrul Gărzii de Mediu, aveţi idee cam cîte sancţiuni aţi aplicat agenţilor economici care au încălcat mai mult sau mai puţin legea?
- Ţinînd cont că în cei 13 ani de activitate am avut şi funcţii de execuţie care au constat în implicarea directă în activitatea de inspecţie şi control, atît la agenţi economici cît şi la persoane fizice sau administraţii publice locale, iar Comisariatul Judeţean în fiecare an depăşeşte peste 100 de sancţiuni, amenzi contravenţionale, cel puţin eu ca persoană în fiecare an am aplicat între 10 şi 20 de sancţiuni contravenţionale. Deci în decursul timpului sunt cîteva sute de sancţiuni contravenţionale.

Înlocuirea cu Răzvan Rotaru: "o lecţie minoră de viaţă"

- V-aţi confruntat cu situaţii în care agenţii economici sancţionaţi să vă ameninţe sau să se manifeste mai dur faţă de măsurile luate?
- Orice opinie a agentului economic trebuie luată ca atare ţinînd cont că atunci cînd se constată neconformităţi în activitatea pe care o desfăşoară, iar uneori sunt reticenţi în asigurarea sau realizarea anumitor măsuri impuse, atrage uneori şi simpatii sau antipatii ale agentului economic faţă de agentul constatator care aplică sancţiunea. Avînd în vedere aceste inconveniente, care fiecare comisar şi le asumă atunci cînd pleacă în control şi avînd în vedere că în exercitarea funcţiei de control pot avea loc şi incidente uneori neplăcute, în această perioadă, echipele de comisari îşi iau toate măsurile de protecţie, astfel încît, în discuţiile cu agentul economic să nu se ajungă la anumite incidente uneori neplăcute.

- Şi cam care ar fi astfel de măsuri de protecţie pe care şi le iau comisarii?
- În activitatea de control orice inspecţie începe cu o şedinţă de deschidere. Adică cu comunicarea către agentul economic a prezenţei sale în obiectiv, cu înscrierea în registrul unic de control şi prezentarea ordinului de deplasare care este emis la sediul agenţiei şi cu care se deplasează agentul constatator în teren. Deci după aceste prezentări se începe solicitarea documentelor ce urmează a fi analizate în control şi a constatărilor efective în teren. Iar la urmă controlul se finalizează cu o notă de constatare sau raport de inspecţie la care sunt precizate inclusiv sancţiunile aplicate în timpul controlului.

- Revenim la acea scurtă perioadă de timp cînd aţi fost înlocuită la conducerea instituţiei de mai tînărul Răzvan Rotaru. V-a fost greu atunci?
- Nu mi-a fost greu ţinînd cont că m-am îndreptat tot către activitatea de inspecţie şi control. Inconvenientele nu s-au putut vedea ţinînd cont că această perioadă de comisar de execuţie a fost doar de patru luni, adică în perioada iunie-septembrie 2009, după care am revenit. Ţinînd cont şi de colectivul în care îmi desfăşor activitatea de 13 ani, aceasta nu a dus la o perturbare a activităţii mele în calitate de organ de control, astfel încît am trecut cu uşurinţă această perioadă şi am considerat-o că a fost o lecţie minoră de viaţă.

"Îmi place să privesc politica de la distanţă"

Rodica Zelinca- După părerea dv, cît de grav credeţi că este faptul că anumite instituţii publice sunt politizate?
- În general trebuie avut în vedere ca aceste instituţii să aibă un colectiv bun de specialişti, iar acolo unde conducătorul este din afara instituţiei, este bine să nu implice instituţia din punct de vedere politic. Să lase colectivul să îşi desfăşoare activitatea conform fişei postului şi a atribuţiilor stabilite, iar el în cazul în care nu cunoaşte termenii, materialele sau obiectul pe deplin al activităţii instituţiei să se familiarizeze cu activitatea, apoi să ia hotărîri asupra colectivului în care lucrează. Altfel debusolează atît colectivul, apar neîncrederi între oamenii care sunt specialişti în unitate, iar rezultatele conducătorului nou venit în cadrul instituţiei vor fi nu cele dorite, adică menţinerea instituţiei pe un forum superior, ci denigrarea imaginii acelei instituţii.

- Vă place politica? Vă întreb în contextul acuzelor care v-au fost aduse pentru neimplicare în campania electorală.
- Îmi place să privesc politica de la distanţă, îmi place să dau ajutor celui care îmi cere, dar nu îmi place să fac eu ca persoană politică.

- Fiind şef de instituţie, femeie, v-aţi lovit vreodată de misoginism din partea bărbaţilor?
Nu iau partea rea a lucrurilor. Consider că atît femeile cît şi bărbaţii trebuie să aibă o şansă în viaţă, inclusiv şansa de a conduce o unitate. Aceasta implică şi puţină duritate, puţină putere, puţin din tot ce există profesionalism, dar şi puţin cinism atunci cînd trebuie să te confrunţi cu cazuri dificile.

- Vă vedeţi ieşind la pensie de la Garda de Mediu?
- Niciodată un om nu îşi poate cunoaşte viitorul. Fiecare om are un destin, acest destin poate devia de la dorinţa omului sau poate împlini dorinţa omului.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.