Interviuri
INTERVIU Şerban Mihăilescu : Ghinionul Botoşanilor - ne oprim la Suceava

Şerban Mihăilescu este una din cele mai pitoreşti figuri ale politicii româneşti. Este un adevărat globetrotter al Parlamentului. Şi asta nu pentru că ar fi schimbat o mulţime de partide, ci o sumedenie de judeţe. Se află la al V – lea mandat de deputat ori senator. Ultima oară a devenit senator de Teleorman, după ce, a intrat în Legislativ şi ca deputat de Prahova ori de Botoşani. În perioada 1996 – 2000 ne-a reprezentat judeţul în Legislativ. A fost una din figurile marcante ale PSD-ului, fiind inclusiv secretar general al Cabinetului Năstase, însă în luna februarie a acestui an a trecut la nou înfiinţatul UNPR pe motiv că în vechea formaţiune a fost trecut pe „linie moartă”. În noua calitate de vicepreşedinte UNPR spre sfîrşitul lunii trecute a fost prezent la Botoşani, ocazie cu care am realizat acest interviu.

"Botoşani arată mult mai bine decît am lăsat eu situaţia în 2000"

- Vă aflaţi acum la Botoşani după cîţi ani?
- Da, sunt 10 ani. Cînd am încheiat mandatul de deputat de Botoşani chiar am avut o oarecare nostalgie. Pot să mărturisesc că m-a impresionat plăcut vizita, am văzut zona în progres. Deci, spre deosebire de alte părţi din ţară şi am fost în multe alte locuri din ţară în ultima vreme, şi aici mi s-a părut că arată bine. În orice caz, arată mult mai bine decît am lăsat eu situaţia în 2000. Cel puţin din punct de vedere peisagistic, al caselor. Nu am elemente de natură economică, dar sunt chestiuni importante. Eu apreciez întotdeauna cînd sunt din ce în ce mai multe hoteluri, mai multe facilităţi de genul acesta. Ăsta a fost ghinionul Botoşanilor, am fost de foarte multe ori în nord, dar întotdeauna, ne oprim la Suceava… şi ca drum, şi ca alte facilităţi, am fost de mai multe ori la Suceava.

- Ce vă amintiţi cu plăcere, ce vă amintiţi cu mai puţină plăcere din mandatul dvs. de parlamentar de Botoşani?
- Eu nici acum nu înţeleg ce s-a întîmplat la Dorohoi, la aceste inundaţii. Eu am anumite păreri legate de competenţă şi de priceperea oamenilor. Probabil că voi cere în toamnă, cînd va începe activitatea parlamentară, ca acest Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul ţării, să fie mai explicit, ce anume face pentru că nu vreau să iau apărarea nimănui, dar nu cred că la Dorohoi s-a acţionat corect din punct de vedere al protecţiei. De ce au murit oameni? Este o chestie care nu poate să rămînă aşa. Nu ştiu cine e vinovat, nu îmi permit să fac aprecieri, dar totuşi nu a fost nici sfîrşitul lumii, nu a venit Dunărea peste Dorohoi, nu pot să accept… Eu în perioada inundaţiilor am fost în Suceava şi am văzut ce s-a întîmplat şi la Milişăuţi şi în alte zone şi nu peste tot a fost apa de vină… foarte multă incompetenţă, foarte multă nepricepere, văi necurăţate şi enorm de multă vegetaţie care normal ocupă locurile unde ar putea deversa apele. Am văzut aici, inadmisibil, la graniţa dintre Suceava şi Botoşani, la piciorul podului se exploatează balast. E o prostie.

- Au fost o mulţime de accidente în acea zonă.
- Este o prostie cît casa. Înseamnă că, la tura următoare de inundaţii, ne aşteptăm să plece podul pentru că un inconştient are aprobare să exploateze balast în albie, lîngă pod.

- Sunt mai mulţi inconştienţi care iau balast de acolo.
- Nu ştiu, dar eu spun chestiuni care se văd şi care îmi dau foarte multă neîncredere că la Dorohoi s-a procedat corect şi oamenii aceia chiar n-au putut să fie salvaţi.

„Distanţa de Bucureşti este mare”

- Mai ţineţi legătura cu foştii lideri ai organizaţiei PSD de la Botoşani, cu Mihai Baltă, Viorica Afrăsînei, mai vorbiţi?
- Da, da, sigur. Totdeauna cînd au venit la Bucureşti am vorbit, am schimbat păreri. Repet însă, distanţa de Bucureşti este mare. Totuşi, un lucru la care am ţinut foarte mult şi anume permanentizarea curselor de avion spre acest aeroport din secolul trecut de la Salcea, a devenit o obişnuinţă. Sunt ferm convins că o cursă permanentă Bucureşti – Botoşani – Suceava, adică zilnică, ar fi plină totdeauna.

- Mergeaţi dvs. mai mult cu trenul cîn eraţi parlamentar de Botoşani şi de asta?
- Eu mergeam numai cu trenul pentru că nu zburau, erau întîmplătoare cursele de avion pe această rută.

Serban Mihailescu

- Aţi trecut de la PSD la UNPR. Aţi explicat motivele la acea dată. Totuşi, eu vă întreb acum, nu e cam tîrziu pentru dvs. să începeţi nu neapărat de la zero, dar să reîncepeţi într-un alt partid? E un nou început practic.
- Corect, corect. Am explicat… motivele au rămas aceleaşi, nu a fost o chestiune de mare hotărîre. La PSD am fost complet dat la o parte la nivelul conducerii centrale, am şi eu experienţa mea, am şi eu lucrurile pe care le-am făcut în această ţară în diverse funcţii şi am considerat că este nedrept ce se întîmplă. Şi atunci m-am aliat acestei noi echipe, sunt extrem de mulţumit că nici în trei-patru luni noi reuşim să şi contăm în sondaje, nu neapărat ne lăudăm noi cu sondajele noastre făcute despre noi, cum face Vadim. Cred că este timpul să se întîmple altceva în România. Atîta incompetenţă nu poate să rămînă la nesfîrşit.

„Am greşit, recunosc că am greşit”

- De ce nu are UNPR directori de deconcentrate în ţară?
- Chiar nu ne interesează deconcentratele astea. Adică, ce satisfacţie am, la ce ne foloseşte să avem şef, de exemplu, la Protecţia Consumatorilor? De asta s-a ajuns să avem în construcţii zootehnicieni, la controlul alimentelor ingineri, adică e o varză totală.

- Dar acesta este un lucru pe care şi PSD l-a făcut cînd vă aflaţi la guvernare, adică s-au pus directori politic.
- Am greşit, recunosc că am greşit. Această chestiune nu a contribuit cu nimic la realizarea unei administraţii coerente, competente şi, ca dovadă, sunt foarte multe atacuri la ora actuală asupra autorităţilor locale. Lipsa de competenţă atrage întotdeauna atacuri.

„Liviu Câmpanu ne-a lăsat muţi”

- Care sunt motivele pentru care senatorul de Botoşani Liviu Câmpanu a fost cooptat în echipa de conducere la nivel naţional a UNPR?
- În primul rînd Liviu a făcut parte, ca să zic aşa, din primul nucleu al UNPR. Eu am venit la UNPR după Liviu. În al doilea rînd, în mod categoric, în majoritate noi ne-am păstrat zonele în care am fost aleşi. Eu mai puţin, acum practic îmi exercit funcţia de la nivel central şi pregătesc campania partidului, nu am o misiune expresă din punct de vedere teritorial, dar Liviu este din zonă, cunoaşte despre ce este vorba şi prin modul în care a organizat această întîlnire ne-a lăsat muţi. Noi n-am organizat cu PSD întîlniri de asemenea anvergură aici, la Botoşani, nu-mi aduc aminte.

- Aţi avut şi conferinţe judeţene cu sute de oameni.
- Nu mă refer la numărul de participanţi. Să am 30 de preşedinţi de organizaţii la Botoşani…

„Nu mă interesează să am un şef nu ştiu unde, la sănătate, la învăţămînt”

- Revin la problema deconcentratelor. Totuşi, nu este ciudat să aveţi miniştri, să aveţi secretari de stat şi în teritoriu să nu aveţi directori?
- Nu ne interesează.

- Dar interesul naţional trebuie să se manifeste şi la Bucureşti, dar şi la Botoşani, Dorohoi. Hilişeu…
- De acord, dar eu cred într-o autoritate locală competentă şi mai puţin politică. Adică nu mă interesează să am un şef nu ştiu unde, la sănătate, la învăţămînt şi treaba să meargă prost numai pe motiv că cetăţeanul respectiv e de la PDL sau PSD sau UNPR, nu! Important este să pui oameni care să se priceapă. Nu vom putea scoate ţara din criză cu metodele pe care le-am folosit pînă acum. Recunosc din nou, aceste înlocuiri politice au fost rele.

„Niciodată, pînă la UNPR, nu au fost atîtea dezertări”

Serban interviu- Se spune despre UNPR că este un partid de trădători întrucît parlamentarii care au candidat pe listele anumitor partide, au intrat apoi într-o formaţiune aflată la putere. Cum combateţi aceste afirmaţii?
- E un text la care ne-am aşteptat tot timpul. Din nefericire pentru cei care spun aceste lucruri, în foarte multe parlamente s-a întîmplat aceste chestiuni. Dvs. la ziar schimbaţi o pagină din aceea de internet de două ori pe zi. Nu mai merge o dată la patru ani, cînd vezi atîtea deziluzii şi un asemenea comportament strict mafiot, n-ai cum să rămîi acolo decît dacă te înregimentezi într-o zonă care îţi este străină. Noi am încercat această experienţă şi nu mai vreau să fie. În toate ţările, la toate parlamentele, este această problemă. Problema este că niciodată, pînă la UNPR, nu au fost atîtea dezertări, deci pe mine m-ar interesa mai mult cum îşi explică cei de la care am plecat cu o cantitatea atît de mare de oameni…

- Păi v-am spus cum îşi explică: trădători şi atît.
- Înainte erau trei-patru inşi care o făceau într-un mandat de patru ani. Eu sunt de patru mandate în Parlament şi niciodată nu au fost mai mulţi de patru-cinci, ori acum este deja fenomen de masă. Nu-şi imaginează că şi ei au greşit, mai ales PSD-ul?

„Porecla nu m-a interesat niciodată”

- Dar dacă UNPR-ul era un partid de opoziţie, mai era un fenomen de masă, mai venea lumea în halul ăsta?
- Nu ştiu, nu-mi dau seama, situaţia este destul de complicată. România are probleme enorme din toate punctele de vedere şi cred că e mai bună alinierea noastră ca spirit tehnic. Uite, noi, UNPR, deja avem trei reprezentanţi la ora actuală în delegaţia guvernamentală care poartă discuţii cu FMI. Deci, acolo unde avem oameni care fac faţă, Guvernul ne bagă imediat în treaba asta. Iartă-mă, nu avem nici o intenţie să facem demersuri ca să ne dea postul de adjunct la Protecţia Consumatorului în Botoşani. Cu tot respectul, este o treabă a comunităţii, să şi-o rezolve astfel încît ca cel de acolo că facă treabă pentru consumatori, nu să-mi dea mie telefon la Bucureşti că oricum nu am timp.

- Vă mai supără vechea poreclă „Micky Şpagă” sau aţi uitat de ea?
- Nu mă interesează, nu m-a interesat niciodată.


Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.