Interviuri
INTERVIU Ştefan Ţarcă : „În criză cine să plătească? Ăia amărîţi”

Stefan TarcaŞtefan Ţarcă este de ani buni de zile liderul CNSLR Frăţia, uniunea judeţeană Botoşani. Reprezintă drepturile a mii de oameni care provin atît din sfera mediului privat, dar mai ales a unităţilor de stat. A condus zeci de acţiuni de protest de-a lungul anilor şi a sărit în sprijinul a poate sute de botoşăneni aflaţi în impas. A mai adăugat la amintirile vieţii sindicale o nouă acţiune greu de uitat, mitingul din data de 19 mai 2010 care s-a desfăşurat la Bucureşti, în Piaţa Victoriei. Acţiune în cadrul căreia toate confederaţiile sindicale s-au unit şi au făcut front comun pentru un singur ţel: demiterea Guvernului României.

„Acum au încercat să denigreze şi sindicatele”

- La cum se prezintă situaţia din România la momentul actual, putem spune că în privinţa nivelului de trai de întoarcem la anii `90, cînd eram abia ieşiţi din comunism?
- Nivelul de trai este una, dar ne întoarcem mai prost decît atunci, în sensul că între timp s-au creat foarte multe inechităţi, deci ce îl doare pe om cel mai tare, sînt şi veniturile pe care le are şi îl doare foarte mult inechităţile care s-au creat între timp. Pentru că a ajuns să se întrebe: stai puţin că eu am muncit ca şi acesta, sau poate că am muncit mai mult şi el are de o sută de ori mai mult ca mine, nu de zece ori, nu de 50 de ori, de 100 de ori? Dau exemplul la o pensie. Şi atunci îţi pui întrebarea, stai oleacă, omul acela dacă ar fi luat o bucată de pămînt şi îl ducea pe Soare, poate că merita de 100 de ori mai mult... deci este o exagerare, s-au creat inechităţi colosale, din toate punctele de vedere, societatea este plină total de inechităţi, în sensul că oameni care nu au nici o boală şi sunt handicapaţi, fiind handicapaţi are o sumedenie de drepturi, care curg, de însoţitor, gratuităţi şi aşa mai departe şi o hîtră de la ţară de exemplu, la o discuţie îmi povestea-uite handicapatul se duce la cosit! Deci asta spune totul, deci omul acela spunea totul prin vorba asta. Acesta e un exemplu, dar vă spun, salariile sunt într-o aiureală totală, pensiile, totul…A! Oameni care muncesc în Italia şi iau ajutor în România, deci ei se încălzesc printr-o conductă care se duce din România pînă la Italia şi ei se încălzesc acolo. Aberaţii, deci o ţară într-un cuvînt, în general neguvernată.

- Aţi participat pe data de 19 mai la o acţiune de protest de mare amploare, se poate vorbi ca acest miting să fie cel mai important din ultimii ani?
- El are şi importanţa lui pentru că lucrurile au ajuns într-o situaţie de nesuportat pentru majoritatea populaţiei, el a fost şi ca amploare destul de important. Citeam azi din presa străină referitor la mitingul din Bucureşti, toţi îl lăudau, în sensul că au participat multe persoane şi că a fost foarte bine organizat. Deci făcînd o comparaţie între mitingul nostru şi ce se întîmplă în Grecia de exemplu cu violenţă, este o diferenţă, deci am fost foarte civilizaţi şi bine organizaţi. La aşa de multe persoane care au participat nu au ieşit decît incidente foarte minore. Asta e o problemă. O altă problemă este că, cei care au acuzat din partea preşedintelui, că de acolo au venit acuzaţiile că mitingul este deturnat de partidele politice şi că o să fie violenţă şi o să fie nu ştiu ce, a fost un fals. Nu a fost nimic din ce au spus ei. Părerea mea personală este că în timp Preşedinţia a denigrat Guvernul, ştiţi spunea că un ministru este un mic mafiot, ca să spui aşa e colosal. După aia Parlamentul şi acum au încercat să denigreze şi sindicatele, aşa văd eu lucrurile.

Miting Bucuresti

„Ce ar fi vrut ăştia? Să le dăm în cap gardienilor care ne păzeau?”

- Au fost şi guri rele care au catalogat mitingul ca fiind un protest al pinguinilor, presărat cu mult teatru şi rime sau cu anumite scene sugestive care nu prea s-ar fi încadrat în peisajul unui protest, ce părere aveţi?
- Aiureli, la toate mitingurile în toată lumea asta se mai spun şi glume ca să destindă atmosfera de acolo, ce ar fi vrut ăştia? Să le dăm în cap gardienilor care ne păzeau? Sau ce ar fi vrut ei de fapt? Ce cred ei că ar trebui să se întîmple la un miting? Dar, bine, nu au comentat de exemplul acesta de un Guvern care are un obraz atît de gros. Trebuia să ţină cont de nemulţumirea populaţiei, trebuie să fii naiv tare să crezi că populaţia este foarte mulţumită de aceste măsuri. Hai să îl laud şi eu pe unul: d-le, populaţia este foarte mulţumită de măsurile care se iau şi liderii sindicali nu au altă treabă decît să îi scoată în stradă. Vă daţi seama că dacă ar fi mulţumiţi nu ar ieşi nimeni în stradă.  
- Care a fost pulsul oamenilor acolo, cum i-aţi simţit din experienţa acţiunilor anterioare?
- O nemulţumire totală, deci oamenii sunt foarte speriaţi de ce o să fie, de ce o să li se întîmple. Imaginaţi-vă teoretic doi bugetari în casă, le tai salariile, de regulă au credite la bănci şi fiecare îşi pune întrebarea ce o să facă el? Acum nemulţumirea este foarte mare, imaginaţi-vă cînd aceste măsuri vor fi puse în practică şi le vor simţi la buzunar care va fi gradul de nemulţumire.

- Care credeţi că este categoria socială care va fi cea mai afectată?
- Bine şi pensionarii şi ei sunt afectaţi, au problemele lor şi aşa pensiile erau mici, dar în opinia mea personală cred că tinerii. Ei vor să îşi construiască o familie, să aibă copii, ei de regulă nu au o locuinţă, trebuie să şi-o cumpere, au nevoie de foarte multe. Tinerii de regulă au salarii mai mici decît ceilalţi din cauza unor criterii pe care le ştiţi, spor de vechime, încadrare pe post, etc. Mai este mentalitate în România de genul nu te pot angaja că nu ai experienţă, întrebare de genul că, dacă termin facultatea, de unde să acumulez experienţă? În mod normal în multe dintre ţările astea dezvoltate de pe băncile şcolii şi atunci îi învaţă direct la faţa locului. La noi aşa se pune problema. La Botoşani era o statistică că, din tinerii care au terminat facultatea, numai doi s-au angajat.

Plecare miting

„În afară de măsurile astea în care taie, taie, taie, altele nu ştim”

- În caz de grevă generală pe data de 31 mai, care credeţi că vor fi efectele?
- La o grevă generală trebuie să cadă Guvernul, oriunde în lume, dar nu garantez că şi în România se va întîmpla lucrul acesta. Pentru că şi la un miting cum a fost cel din 19 mai ne aşteptam că Guvernul să fie demis. Dar la o grevă generală logica trebuie să cadă. Un Guvern total iresponsabil poate să lase lumea în grevă generală timp îndelungat. Dar aici consecinţele sunt colosale.

- Bine pică Guvernul şi atunci…vor fi retrase aceste măsuri şi toate drepturile financiare rămîn intacte?
- Nu, temerea noastră este că şi măsurile astea dacă se pun în practică acum nu rezolvă problema şi în toamnă ne vom aştepta la alte măsuri mai grave. Nu e problema noastră, că avem noi o problemă cu Boc, problema noastră este alta, că în afară de măsurile astea în care taie, taie, taie, altele nu ştim ori dacă nu sunt alte măsuri de redresare economică nu cred că măsurile astea vor fi suficiente, deci vor mai tăia în continuare. Dacă se merge pe principiul de tăiat.

„România s-a trezit într-o după-amiază, la televizor”

- Celebra criză economică a fost declanşată la finele anului 2008, iar primele măsuri luate de guvernanţi ar fi acum, după un an şi jumătate, nu e cam tîrziu? Dacă ar fi reacţionat mai devreme, alta ar fi situaţia actuală?
- Criza asta nu a fost numai în România, a fost de regulă în ţările astea mult mai dezvoltate şi apoi a ajuns şi în România. Deci ele au luat măsuri de acum un an, un şi jumătate, nici ele nu o duc prea roz, dar nu în situaţia noastră, că au ajuns să vorbească de exemplu în ţările dezvoltate despre stopare, să nu mai crească salariile, să nu mai crească pensiile, dar să nu reducă, deci este o diferenţă. Au comunicat, au explicat populaţiei. La noi aţi auzit ceva înainte de a ieşi Băsescu să spună că taie salariile, pensiile… să fie o comunicare cu populaţia din timp, să spună problemele care sunt… nu! România s-a trezit într-o după-amiază, la televizor, eu am rămas uluit, eu personal am rămas uluit, am văzut multe, am auzit multe, dar aşa nu am crezut. Să nu mai spun că o face preşedintele şi nu premierul. Deci preşedintele s-a transformat în premier, a ieşit la televizor şi ne-a anunţat solemn, tăie, tăiem, tăiem. Asta a fost. Ştia cineva cu două luni înainte că noi suntem într-o situaţie grea, că o să avem probleme, ştia cineva? Am auzit şi chestii de genul că nici ei nu ar fi ştiut… cum adică nu ştiau cît încasează şi cît plătesc? Este o chestie simplă, un calcul simplu.

„Unul cu 100 de milioane să fie solidar cu unul cu 10 milioane?”

- Ca să mai astupe din gurile celor care critică Guvernul, au fost luate primele măsuri de reducere printre cei din Executiv, chiar Secretariatul General al Guvernului a anunţat că se vor reduce convorbirile la telefonia mobilă şi vor fi efectuate economii la parcul auto. Este oare îndeajuns?
Tarca explica- Nu numai că nu este îndeajuns, dar a făcut-o într-un stil foarte urît, adică după ce mă anunţi pe mine că tai salariul, după aia anunţi că se va face nu ştiu ce reducere. Ori acest lucru trebuia făcut de acum un an ca să nu ajungem în situaţia asta. De acum jumătate de an, păi era primul lucru. Primul lucru pe care îl faci într-o gospodărie în care vezi că nu ajung banii este să începi să reduci cheltuielile. Este o chestie atît de simplă încît te doare mintea cît e de simplu. Şi după ce faci asta, recurgi la măsurile astea şi populaţia ar fi înţeles altfel, d-le ăştia au făcut tot posibilul, nu mai ajung banii, hai să vedem poate au dreptate şi ei… care e solidaritatea? Adică cum să fim noi solidari, unul cu 100 de milioane să fie solidar cu unul cu 10 milioane? În an de criză bugetul preşedinţiei s-a mărit. Care e solidaritatea? Cum adică, ei vor să trăiască mai bine şi noi mai prost şi în final asta înseamnă solidaritatea? Eu ştiu, nu am mai auzit solidaritate de genul acesta. Şi de exemplu cu aceste măsuri, erau o sumedenie de alte soluţii, în situaţii de criză este o chestie morală, o întrebare generală, cine ar trebui să suporte criza? Punem lucrurile în două: o parte majoritară săracă şi partea bogată. Cine credeţi că ar trebui să suporte criza, săracii sau bogaţii? Este o întrebare retorică. De regulă, trebuia să se ducă să impoziteze pe cei foarte bogaţi, dacă de la ei nu ajungeau banii să zicem că veneau şi la cei săraci. De exemplu în alte ţări, impozitul pe locuinţe, cu cît creşte suprafaţa în metri pătraţi se tot dublează impozitul, s-a ajuns în situaţia în care vrei casă cu 50 de camere, OK, dar plăteşti corespunzător, adică nu plăteşti ca mine cu două camere. Cine are bani să îşi facă casă cu 50 de camere, are bani să îşi plătească şi impozitul. Acum vreo jumătate de an s-au luat accizele pe iahturi, pe blănuri şi pe bijuterii. Deci oamenii care aveau iahturi, blănuri şi bijuterii aveau o problemă financiară şi atunci statul s-a gîndit să îi ajute, să le elimine accizele. Ideea este simplă, într-o situaţie de criză, cine să plătească? Ăia amărîţi.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
Loading...
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu sunt singura care dorește. Sunt trei candidați, din astea trei propuneri noi vom decide în for statutar, la nivel județean după care propunerea noastră va pleca către București pentru că așa cum spune  statutul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8365 lei
USD
Dolarul SUA
4.2843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5467 lei
GBP
Lira sterlină
5.3551 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9818 lei
XAU
Gramul de aur
244.6054 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3703 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1614 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1811 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.