Interviuri
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică

Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.

”Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă”

 

Și la Botoșani useriștii au surprins.

 

Au fost în jur de 15.500 de botoșăneni care le-au acordat votul de încredere.

 

Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani își are sediul vis-a-vis de Piața Centrală. Un panou cu sigla partidului îi îndrumă pe cei interesați către etajul 1 al imobilului lipit de Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL).

 

USR Botoșani este condusă de un tânăr de 34 de ani pe nume Andrei Drancă, inginer cadastral de profesie. A intrat în politică în urmă cu 3 ani de zile după ce…

 

„Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică. În 2016 am vrut să plec în Suedia și nu am mai plecat, așa a fost conjunctura și atunci am intrat în politică. Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă. Am rămas, am intrat în politică, ca să ajut și eu cum pot”.

 

USR Botoșani nu este o organizație numeroasă și o putere din punct de vedere numeric. Andrei Drancă, în calitate de președinte este ajutat de Cristina Lăcătușu, care este vicepreședinte, și de un Birou Județean format din 5 membri. La Organizația Municipală, lider este Marcel Ghiorghiță. Până acum, USR are filiale în Dorohoi, Hudești și Vârfu Cîmpului, pe lângă cea de la Botoșani.

 


”Clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ”

 


Andrei Drancă, președintele USR Botoșani, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

 

-     A fost o surpriză și pentru voi rezultatul acestor alegeri europarlamentare?

-    Clar a fost o surpriză, oricum față de exit-poll-urile din seara aia când ne vedeam pe locul 2, cumva ne-am mai liniștit. Nu știu, o să vedem numărătoarea finală, dacă e 23% e surpriză, dacă e 20 și ceva cam pe aici ne așteptam. Noi când am făcut alianță cu Cioloș, noi eram la 14%, ei erau la 6% și cam un procent de 20% era firesc. Dar oricum este îmbucurător și în primul rând pentru noi, pentru Botoșani unde iar nu am cifrele finale, dar undeva la 12% am scos pe județ și vreo 20% pe municipiu. E bine, față de 3% din 2016, se vede o schimbare.

 

andrei dranca

 


-     Ce anume a provocat această schimbare, mai ales în rândul botoșănenilor, pentru că nimeni nu se aștepta ca Alianța USR PLUS să vină pe locul 3, adică asta a fost marea surpriză a alegerilor pe lângă faptul că PSD a pierdut alegerile?

-    O mare parte e clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ, asta e clar. Se poate că ne-am făcut și noi treaba, nu știm, noi nu am ajuns în toate comunele și chiar vrem să facem o analiză să vedem în fiecare comună cât a contat prezența noastră acolo. Și, da, cred că a fost un cumul de factori, cât votul negativ anti-Dragnea, cât ce ne-am chinuit și noi să ne facem cunoscuți și cât faptul că lumea a început să-și dea seama că putem să avem oameni competenți acolo și chiar, nu știu, cel puțin cu care am vorbit de vot, când le arătam lista de aici, un prieten m-a întrebat dacă știu limba engleză sau franceză (candidații n.r.) și le-am spus că da, fluent. Au contat și candidații, au fost într-adevăr oameni cu CV.

 


”Efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni”

 


-    Ne spunea cineva a doua zi după alegeri, că în 26 mai ar fi vrut să pună ștampila pe Alianța USR PLUS, dar și-a dat seama că nu știe pe nimeni de la Botoșani, nici de la USR, nici de la PLUS. Cine este USR, la Botoșani?

-    Ca și în România, USR suntem noi (râde). La Botoșani, am depășit 100 și ceva de oameni, pe județ, avem trei filiale, mai avem trei în curs de înființare. Din aceștia 100 și ceva cred că ne implicăm vreo 20, la nivel de municipiu suntem vreo 10. Toți suntem la 30 și ceva de ani, tineri, cu studii superioare, suntem și ingineri și medici și contabili și avocați și antreprenori.

 

echipa usr botosani

 

-     Și acest scor la europarlamentare a fost obținut la Botoșani de 100 de oameni?

-    Nu (râde). A fost obținut de vreo 15 oameni. În fine. Dar efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni cu cei de la PLUS.

 


-    Aceste rezultate vă impulsionează ca la scrutinul viitor să măriți echipa, să faceți mai multe planuri?

-    Noi oricum aveam de gând să mărim echipa și suntem într-o continuă căutare de oameni. Asta facem din 2016, doar că noi am fost cumva dezavantajați că fiind un județ roșu de la început, neavând parlamentari în 2016 cum au avut alte județe, a fost puțin mai greu să creștem. Acum, cu atât mai mult, cu aceste rezultate ne dorim să ne dezvoltăm, asta e prioritatea, să ne dezvoltăm și în rural și să ne creăm filiale peste tot. Și, da, ne dă un avânt mai mare acum, rezultatul acesta. Pentru că aici la Botoșani e destul de greu și la un moment dat îți mai vine să te dai deoparte, dar un rezultat din ăsta chiar îți dă forță

 

”Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL”

 

-    Ce le transmiteți botoșănenilor care ar vrea să vină la USR?

-    E nevoie de toți ca să putem să construim. Iar motto-ul meu preferat e „pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Deci, fiecare, cu cât poate să contribuie la construcția societății este așteptat. Nu trebuie să vină fizic sau cu o cotizație, important este să vină cu o idee, ceva. Ședințele noastre sunt publice și oricine are o idee, îl așteptăm.


-    Zilele de 26 și 27 mai rămân în istorie cu siguranță. Totuși am văzut mulți sceptici: OK, a plecat Dragnea, a pierdut PSD, dar ce alternativă avem?

-    Alternativa ar fi o alianță post electorală cu PNL…

 

-     Printr-o alianță cu PNL oamenii și-ar redobândi încrederea în clasa politică?

-    Asta se va întâmpla când se vor concretiza lucrurile pe care vrem să le facem. Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL care dacă se concretizează are șanse mari și pe viitor. Dacă nu, nu. Dar deocamdată e devreme să vorbim despre asta. Protocolul nostru cu PLUS s-a încheiat.

 

-    Ce anume a diferențiat lista USR PLUS de lista PSD, de exemplu?

-    Era pe undeva scris, că pe lista noastră sunt candidați care au împreună 300 de ani de studii. Diferența e că oricare de acolo știe cel puțin două limbi străine, știe să vorbească, știe unde e în momentul în care este într-un loc și preferatul meu de pe listă, de exemplu, Nicu Ștefănuță e ambasadorul Uniunii Europene la Washington. Ori nu îl poți compara cu Terheș, tot de la Washington (râde). Sau Carmen Avram care a făcut ani de zile documentare despre baroni PSD.

 


În loc de încheiere...

 

Aflați în căutarea unui sediu mai generos, cei din conducerea USR Botoșani au sunat un botoșănean care deține un spațiu în Centrul Istoric și care le-a propus o chirie la jumătate dacă va fi cap de listă la alegerile locale din 2020. A fost, evident, trimis la plimbare.

 

sediu usr botosani

 

USR-iștii de la Botoșani au fost curtați de traseiștii dornici de o barcă cu vânt electoral bun:


„A fost ALDE, PMP, PP DD, PNL, PRM. De la PSD deocamdată nu a venit nimeni. Noi nu primim și tocmai de asta existăm, ca să facem politică cu oameni noi”.

 

*Interviul a fost realizat înainte de anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor europarlamentare

 

loading...
Șapte candidați USR Plus la Botoșani: Moldova va da cumva semnalul schimbării la votul din 26 mai GALERIE FOTO
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
INTERVIU Povestea fabuloasă a savantului botoșănean: Era un om de o curiozitate deosebită. I-am spus că s-a născut într-un secol nepotrivitGALERIE FOTO
A elaborat prima teză de doctorat din lume în domeniul ciberneticii, a fost unul dintre cei 13 membri ai Consiliului Internațional de Cibernetică. Invenții și inovații înregistrate la O.S.I.M., peste 70 de lucrări de specialitate. A lăsat în urmă pagini memorabile de proză, versuri de o sensibilitate surprinzătoare, zeci de tablouri de o neașteptată coloratură, într-o tehnică profesionistă. Coborât din familia care l-a dat Moldovei pe Sfântul Ion Iacob Hozevitul. Prieten din copilărie cu neurochirurgul Leon Dănăilă, apreciat de matematicianul Octav Onicescu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Liviu Toma, Pro România: Pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani - VIDEO
Prezența lui Liviu Toma pe lista de candidați la Primăria Botoșani a Partidului Pro România a fost una dintre surprizele politice din vara abia încheiată. Și aceasta nu neapărat datorită plecării sale din PSD, formațiune cu care avea relații glaciale de vreo doi ani, ci prin prisma faptului că formațiunea condusă de Mihaela Huncă pregătise inițial o altă persoană. Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar cu al treilea aspirant de pe buletinele de vot, actual vicepreședinte al Consiliului Județean.
”VREAU PRIMAR” - INTERVIU Cosmin Andrei – PSD: Botoșănenii așteaptă de la un primar investiții mari, nu să schimbe table de șah în parc, nu să taie buruienile din cimitir VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Astăzi este rândul social-democratului Cosmin Andrei, care candidează pentru prima dată la postul de edil șef după două mandate de viceprimar. Reamintim că, în funcție și de disponibilitatea aspiranților la această funcție, vom încerca să realizăm interviuri cu toți cei care își doresc postul, în ordinea în care vor fi trecuți pe buletinele de vot.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Gheorghe Ciubotaru, PMP: Am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu / Autobuzele astea reprezintă o pacosteVIDEO
Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.
Marile festivaluri ale micilor orașe: ”România e făcută mai degrabă din Darabaniuri decât din Clujuri” – GALERIE FOTO
De șapte ani, a merge la festival înseamnă și altceva decât muzică pe imaș, grătare sfârâitoare, discursuri în vocale prelungite și în inițiale politice care mai de care mai gălăgioase. De șapte ani, a merge la festival a devenit un loc în care încap deopotrivă întâlnirile cu oameni de poveste și inițiativele curajoase care pun la colț prejudecățile, în care muzica bună atrage turiști din întreaga Moldovă, dar și din Bucovina, Ardeal, Maramureș, în care sportul înseamnă în primul rând pasiune și apoi competiție.
FLASH INTERVIU Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Nu este tragic, dar este îngrijorător
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății a vizitat pentru a doua oară Botoșaniul. Dacă în aprilie județul nostru a intrat pe lista lui Nelu Tătaru pentru că ne aflam pe lista celor cu peste 400 de cazuri cu Covid-19, de această dată oficialul guvernamental se afla într-un periplu prin Moldova și a efectuat un control fulger la Spitalul Județean. După acțiunea de la ”Mavromati” a acordat un interviu reporterului Botoșăneanul.
INTERVIU Florin Țurcanu: Codul Penal este atât de ambiguu și încurcat că nu știu cum trebuie să trăiești în România / Poziția mea care era, soțul președintei de partid? - VIDEO
La câțiva ani după ce a declarat că greșeala capitală a vieții sale a fost să intre în politică, fostul președinte al PNL și al Consiliului Județean a reintrat în... politică. Ce l-a făcut să își schimbe radical planurile și ce pregătește pentru a doua jumătatea a anului din postura specială în care se regăsește, aflați într-un interviu despre politică, dar și despre frății, trădări, clasări și... condamnări.
Pr. Petru Chirvase: ”Ar trebui să avem curajul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…” - GALERIE FOTO
Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași și, de mai bine de un deceniu, preot paroh la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani.
Gellu Dorian: ”Eminescu e brand românesc. Că s-a născut la Botoşani, dă şansa oraşului natal să şi-l asume ca brand”
Ce au făcut botoșănenii în 100 de ani pentru Eminescu? Dar în cei 31 pe care îi numărăm de la Revoluție? E de ajuns să privim în jur sau să străbatem la pas orașul, într-o zi de 15 iunie. Concluziile vă aparțin.
Loading...
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”
Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
Loading...
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
Am spus întotdeauna că ţara este condusă de hoţi de găini şi violatori de babe, uite că am avut dreptate. În unul din ziarele locale la poza zilei primul proprietar de găini intrat în faliment a dat următorul anunţ: " Anunţ Nu mai am găini de furat. Îmi cer scuze", aşteptăm anunţul şi din partea babelor violate!
5 iunie 2019, 19:47
trebuie sa va intariti cu tineri de succes trecuti prin administratie gen : gheorghita, andrei, portariuc , consilieri locali si judeteni tineri cu experienta, etc. ... altfel va fi extrem de dificil . La locale va fi precum viitorul constanta cu cfr cluj
5 iunie 2019, 15:53
Totul e ok pana vor fi si ei la putere. Drept dovada ca nu stiu politica faptul ca ei doresc alegeri anticipate. Gargara. Daca vin la guvernare nici nu stiu ce tb sa faca. In politica tb sa ai si putina experienta. Eu le urez succes. Tb si fete noi. La Botosani insa e destul de greu. Psd-ul e in floare. Totusi le urez succes.
5 iunie 2019, 09:53
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.