Interviuri
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică

Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.

”Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă”

 

Și la Botoșani useriștii au surprins.

 

Au fost în jur de 15.500 de botoșăneni care le-au acordat votul de încredere.

 

Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani își are sediul vis-a-vis de Piața Centrală. Un panou cu sigla partidului îi îndrumă pe cei interesați către etajul 1 al imobilului lipit de Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL).

 

USR Botoșani este condusă de un tânăr de 34 de ani pe nume Andrei Drancă, inginer cadastral de profesie. A intrat în politică în urmă cu 3 ani de zile după ce…

 

„Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică. În 2016 am vrut să plec în Suedia și nu am mai plecat, așa a fost conjunctura și atunci am intrat în politică. Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă. Am rămas, am intrat în politică, ca să ajut și eu cum pot”.

 

USR Botoșani nu este o organizație numeroasă și o putere din punct de vedere numeric. Andrei Drancă, în calitate de președinte este ajutat de Cristina Lăcătușu, care este vicepreședinte, și de un Birou Județean format din 5 membri. La Organizația Municipală, lider este Marcel Ghiorghiță. Până acum, USR are filiale în Dorohoi, Hudești și Vârfu Cîmpului, pe lângă cea de la Botoșani.

 


”Clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ”

 


Andrei Drancă, președintele USR Botoșani, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

 

-     A fost o surpriză și pentru voi rezultatul acestor alegeri europarlamentare?

-    Clar a fost o surpriză, oricum față de exit-poll-urile din seara aia când ne vedeam pe locul 2, cumva ne-am mai liniștit. Nu știu, o să vedem numărătoarea finală, dacă e 23% e surpriză, dacă e 20 și ceva cam pe aici ne așteptam. Noi când am făcut alianță cu Cioloș, noi eram la 14%, ei erau la 6% și cam un procent de 20% era firesc. Dar oricum este îmbucurător și în primul rând pentru noi, pentru Botoșani unde iar nu am cifrele finale, dar undeva la 12% am scos pe județ și vreo 20% pe municipiu. E bine, față de 3% din 2016, se vede o schimbare.

 

andrei dranca

 


-     Ce anume a provocat această schimbare, mai ales în rândul botoșănenilor, pentru că nimeni nu se aștepta ca Alianța USR PLUS să vină pe locul 3, adică asta a fost marea surpriză a alegerilor pe lângă faptul că PSD a pierdut alegerile?

-    O mare parte e clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ, asta e clar. Se poate că ne-am făcut și noi treaba, nu știm, noi nu am ajuns în toate comunele și chiar vrem să facem o analiză să vedem în fiecare comună cât a contat prezența noastră acolo. Și, da, cred că a fost un cumul de factori, cât votul negativ anti-Dragnea, cât ce ne-am chinuit și noi să ne facem cunoscuți și cât faptul că lumea a început să-și dea seama că putem să avem oameni competenți acolo și chiar, nu știu, cel puțin cu care am vorbit de vot, când le arătam lista de aici, un prieten m-a întrebat dacă știu limba engleză sau franceză (candidații n.r.) și le-am spus că da, fluent. Au contat și candidații, au fost într-adevăr oameni cu CV.

 


”Efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni”

 


-    Ne spunea cineva a doua zi după alegeri, că în 26 mai ar fi vrut să pună ștampila pe Alianța USR PLUS, dar și-a dat seama că nu știe pe nimeni de la Botoșani, nici de la USR, nici de la PLUS. Cine este USR, la Botoșani?

-    Ca și în România, USR suntem noi (râde). La Botoșani, am depășit 100 și ceva de oameni, pe județ, avem trei filiale, mai avem trei în curs de înființare. Din aceștia 100 și ceva cred că ne implicăm vreo 20, la nivel de municipiu suntem vreo 10. Toți suntem la 30 și ceva de ani, tineri, cu studii superioare, suntem și ingineri și medici și contabili și avocați și antreprenori.

 

echipa usr botosani

 

-     Și acest scor la europarlamentare a fost obținut la Botoșani de 100 de oameni?

-    Nu (râde). A fost obținut de vreo 15 oameni. În fine. Dar efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni cu cei de la PLUS.

 


-    Aceste rezultate vă impulsionează ca la scrutinul viitor să măriți echipa, să faceți mai multe planuri?

-    Noi oricum aveam de gând să mărim echipa și suntem într-o continuă căutare de oameni. Asta facem din 2016, doar că noi am fost cumva dezavantajați că fiind un județ roșu de la început, neavând parlamentari în 2016 cum au avut alte județe, a fost puțin mai greu să creștem. Acum, cu atât mai mult, cu aceste rezultate ne dorim să ne dezvoltăm, asta e prioritatea, să ne dezvoltăm și în rural și să ne creăm filiale peste tot. Și, da, ne dă un avânt mai mare acum, rezultatul acesta. Pentru că aici la Botoșani e destul de greu și la un moment dat îți mai vine să te dai deoparte, dar un rezultat din ăsta chiar îți dă forță

 

”Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL”

 

-    Ce le transmiteți botoșănenilor care ar vrea să vină la USR?

-    E nevoie de toți ca să putem să construim. Iar motto-ul meu preferat e „pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Deci, fiecare, cu cât poate să contribuie la construcția societății este așteptat. Nu trebuie să vină fizic sau cu o cotizație, important este să vină cu o idee, ceva. Ședințele noastre sunt publice și oricine are o idee, îl așteptăm.


-    Zilele de 26 și 27 mai rămân în istorie cu siguranță. Totuși am văzut mulți sceptici: OK, a plecat Dragnea, a pierdut PSD, dar ce alternativă avem?

-    Alternativa ar fi o alianță post electorală cu PNL…

 

-     Printr-o alianță cu PNL oamenii și-ar redobândi încrederea în clasa politică?

-    Asta se va întâmpla când se vor concretiza lucrurile pe care vrem să le facem. Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL care dacă se concretizează are șanse mari și pe viitor. Dacă nu, nu. Dar deocamdată e devreme să vorbim despre asta. Protocolul nostru cu PLUS s-a încheiat.

 

-    Ce anume a diferențiat lista USR PLUS de lista PSD, de exemplu?

-    Era pe undeva scris, că pe lista noastră sunt candidați care au împreună 300 de ani de studii. Diferența e că oricare de acolo știe cel puțin două limbi străine, știe să vorbească, știe unde e în momentul în care este într-un loc și preferatul meu de pe listă, de exemplu, Nicu Ștefănuță e ambasadorul Uniunii Europene la Washington. Ori nu îl poți compara cu Terheș, tot de la Washington (râde). Sau Carmen Avram care a făcut ani de zile documentare despre baroni PSD.

 


În loc de încheiere...

 

Aflați în căutarea unui sediu mai generos, cei din conducerea USR Botoșani au sunat un botoșănean care deține un spațiu în Centrul Istoric și care le-a propus o chirie la jumătate dacă va fi cap de listă la alegerile locale din 2020. A fost, evident, trimis la plimbare.

 

sediu usr botosani

 

USR-iștii de la Botoșani au fost curtați de traseiștii dornici de o barcă cu vânt electoral bun:


„A fost ALDE, PMP, PP DD, PNL, PRM. De la PSD deocamdată nu a venit nimeni. Noi nu primim și tocmai de asta existăm, ca să facem politică cu oameni noi”.

 

*Interviul a fost realizat înainte de anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor europarlamentare

 

loading...
Șapte candidați USR Plus la Botoșani: Moldova va da cumva semnalul schimbării la votul din 26 mai GALERIE FOTO
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
Loading...
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
Am spus întotdeauna că ţara este condusă de hoţi de găini şi violatori de babe, uite că am avut dreptate. În unul din ziarele locale la poza zilei primul proprietar de găini intrat în faliment a dat următorul anunţ: " Anunţ Nu mai am găini de furat. Îmi cer scuze", aşteptăm anunţul şi din partea babelor violate!
5 iunie 2019, 19:47
trebuie sa va intariti cu tineri de succes trecuti prin administratie gen : gheorghita, andrei, portariuc , consilieri locali si judeteni tineri cu experienta, etc. ... altfel va fi extrem de dificil . La locale va fi precum viitorul constanta cu cfr cluj
5 iunie 2019, 15:53
Totul e ok pana vor fi si ei la putere. Drept dovada ca nu stiu politica faptul ca ei doresc alegeri anticipate. Gargara. Daca vin la guvernare nici nu stiu ce tb sa faca. In politica tb sa ai si putina experienta. Eu le urez succes. Tb si fete noi. La Botosani insa e destul de greu. Psd-ul e in floare. Totusi le urez succes.
5 iunie 2019, 09:53
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.