Interviuri
INTERVIU Valeriu Iftime : „Mă deranjează oamenii bogaţi”

Valeriu Iftime este de cîţiva ani buni încoace una din emblemele fotbalului botoşănean. Acuzat de unii că o face pe-a patronul de club pe bani de la buget, admirat de alţii pentru că îşi bagă profitul de la firme în acest sport, el continuă să se implice la vîrf în clubul fanion al judeţului. De numele său se leagă promovarea şi supraviaţuirea roş-alb-albaştrilor în liga a doua, de şase ani de zile. Asta poate şi pentru că iubeşte fotbalul aproape la fel de mult pe cît îşi iubeşte afacerile. Despre fotbal şi afaceri ne vorbeşte Valeriu Iftime în rîndurile următoare.

„Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine”

- În contextul economic actual, se spune că doar nebunii mai bagă bani în fotbal. Dvs. o faceţi în continuare pe-a nebunul?
- E clar că este foarte complicat să dai bani la fotbal, nu este o investiţie, este o sponsorizare la un club de fotbal care trebuie să trăiască şi în criză şi în necriză. Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine, trăim nu numai să mîncăm şi să ne uităm la TV, trăim să mergem, trăim să fie şi viaţă sportivă, să avem modele pentru copii, pentru că sportul este, dacă vreţi, poate cel mai important element în viaţa unui om şi eu ţin la sport. Iar din sport, ţin la fotbal. Şi compania mea are prinşi nişte bani pentru a finanţa o anumită activitate, aş putea să îi dau în altă parte, au rămas în fotbal, pentru că, conjunctura m-a forţat să rămîn eu în fotbal.

- Deci avem certitudinea că vom mai avea echipă de fotbal, cel puţin pentru acest sezon competiţional.
- Deocamdată da, pentru două rate contractuale, o să aibă, mai departe nu ştiu. Dar insistăm, este greu de spus, sigur că situaţia poate evolua, după cum vezi şi în ce lume spuneai că trăim, de la o lună la alta, de la o zi la alta, în momentul acesta eu am o previziune care deocamdată este OK, putem plăti din Elsaco nişte bani. Nu-mi dau seama ce o să se întîmple mai tîrziu. La momentul acesta, pe termen scurt şi pe termen mediu este OK, mai mult, nu ştiu.

„Bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc”

- Apropos de ratele contractuale, aveţi nişte restanţe faţă de jucători, faţă de personal, vreau să vă întreb, dvs. aţi veni la serviciu dacă v-aţi primi salariul din mai de exemplu, în luna august?
- Eu cum dacă aş veni? Sunt două lucruri, eu am datorii doar la fotbalişti, nu şi la personal. Eu finanţez numai fotbaliştii. Personalului ar trebui să îi găsim alt buget, nu este treaba mea. Este o activitate sportivă care are o altă filozofie. Vreau să vă spun că la mine lucrează o echipă din Botoşani de sudori şi de mecanici care acum sunt la lichidare şi lucrează în Bucureşti la montare de contoare şi ventil la scări de bloc în condiţii grele şi primesc un salariu de 10 milioane şi sunt din luna aprilie la lichidare. Lucrează, ei nu au plecat, nu ştiu alţii cum rămîn. Eu nu ştiu dacă aş sta, poate am fost mai norocos, bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc, bineînţeles aş spune că plec în altă parte, nu poţi să stai aşteptînd, eu ştiu ca cineva să se scarpine în cap să îţi dea banii. Eu mă chinui pentru angajaţi şi le-am dat de multe ori bani de la mine, de foarte multe ori bani de la mine, cred că 80% banii sunt de la mine. Acum nu mai am, există o variantă, sunt nişte sponsori care ar trebui să aducă banii şi care momentan nu vin şi care d-na Haraga (n.r. director economic FC Botoşani) ar trebui să ţipe, să stea la ei, să facă greva foamei, să dea bani. Ea a ajuns să îmi dea mie telefon „dl Iftime, de ce….”. Din păcate, nu pot să fac mai mult şi aş minţi să mă dau peste cap.

„A venit criza şi s-a schimbat tot”

- De ce credeţi că FC Botoşani  de circa 2-3 ani de zile nu a mai vîndut nici un jucător?
- Pentru că nici un club din divizia B nu a mai vîndut nici un jucător. Poate că e... Botoşaniul a dat un jucător cu care ne putem lăuda, care se cheamă Papp şi care este la divizia A şi care este la o echipă pe locul 4 din divizia A. Vorbim de un fotbalist de 1 milion de euro sau mai mult. Nu am vîndut fotbalişti pentru că nu a fost filozofia noastră totală asta şi ne-au ocupat alte lucruri. Eu m-am ocupat în 2008 şi în 2009 şi am vîndut. Sau în 2007 m-am ocupat, am avut selecţia în Dorohoi şi am vîndut. Dacă îţi faci politica asta, poţi cîştiga bani, dar e pe termen lung şi îţi trebuie bani. Acum cîţiva ani am băgat înainte de a veni criza, dacă nu venea criza poate că eram acum undeva, eu am investit 300.000 de euro în achiziţii de fotbalişti, tocmai ca să fac un lot tînăr şi tocmai ca să obţin bani în timp. Din păcate, a venit criza şi s-a schimbat tot. Nu poate spune nimeni azi că Tincu sau oricare alt fotbalist de la noi nu face foarte mulţi bani. Dar astăzi e ca un apartament, dacă acum doi ani făcea 60.000 de euro, acum nu face nici 30.000 de euro. Şi nu ştii cu cît să îl dai, să-l dai cu 1.000 de euro? Dar aşa e viaţa în fotbal, asta e piaţa, e o piaţă nesigură, instabilă şi complet ireală şi se va stabiliza, ca orice bursă, se va stabiliza, deocamdată este o degringoladă, nu vine şi nu cumpără nimeni, din nefericire.

Iftime in tribune

”Presidente, please vin înapoi jucat fotbal”

- Apropos de Papp, după ce a plecat la Vaslui, dl. Porumboiu mai trebuia să vă dea o sumă de 50.000 de euro, aţi mai primit acei bani?
- Toţi banii pentru Paul Papp au fost plătiţi. Dar nu şi cei 50.000 de euro, acolo a fost o înţelegere dacă joacă în Divizia A, nu a jucat, am pierdut acei bani. Nu a jucat în divizia A, trebuia să joace în campionatul 2008-2009. Nu a jucat, la revedere, i-am pierdut. În schimb, avem acum un 10% procent în cazul vînzării, asta este o valoare interesantă pentru noi şi care eu chiar o să vorbesc cu dl.Sălăvăstru, poate vorbesc cu dl. Porumboiu să negocieze bucata aia. Cît este ea 10.000-20.000-50.000 de euro, sunt bani pentru noi, pînă la urmă. Din nefericire nu se apropie nimeni de domeniul acesta.

- Dintre jucătorii care au plecat, Papp la Vaslui sau Keita la Bistriţa, i-am văzut dîndu-şi sufletul pe teren acolo, pe cînd la Botoşani…
- Nu ai putea spune, nu, Papp şi-a dat sufletul şi la noi, dar era alt context, altă socoteală. Keita a jucat altceva, eu cred că la Keita, la jucătorii străini, contează foarte mult şi locul în care joacă. În fine, nu ştiu, Keita chiar m-a surprins plăcut că joacă acolo, păcat că nu a jucat la noi. Dar el avea o problemă la picior, chiar a spus că avea ligamentul rupt. Cu ligamentul rupt a plecat de la noi să plece în ţara lui, a găsit la Bistriţa, e foarte bine. Vreau să vă spun că nu ştiu cît e de bine sau rău la noi, dar Kanu, Derra mă sună în fiecare zi: ”presidente, please vin înapoi jucat fotbal”. Nu cred că a plecat cineva de la noi şi a făcut mai bine în altă parte, eu oameni neserioşi nu prea am avut la noi, dacă am avut i-am dat afară.

„Faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2”

Iftime si masina- Sunteţi om de afaceri…
- Aşa par…

- Da, sunteţi om de afaceri, cît de mult v-a afectat criza?
- Cum să spun, pe mine nu m-a afectat în mod financiar, adică nu am avut un profit mai mic în 2009, decît în 2008 şi nu am avut mai prost în 2010 decît în 2009. M-am concentrat asupra cheltuielilor şi mi-am concentrat un pic mai mult munca în companie. În rest nu, dar nu am cîştigat mult, pentru că şi eu şi angajaţii mei am intrat pe pămînt real, nu se pot obţine bani uşor, deci banii chiar nu se obţin uşor şi mai ales la infrastructura şi materială, şi morală. Vii din comunism să faci bani. Eu am învăţat mult în anii aceştia şi nu plîng foarte tare. Mă deranjează să nu fie un colaps general, adică să nu poţi lua nici bani europeni, pentru că eu de exemplu, la momentul acesta, cred că 80% din banii pe care îi încasează firma mea din diverse contracte pe căldură, pe apă, pe energia locală sunt din bani europeni. M-ar încurca enorm dacă nici aceste mecanisme nu ar mai funcţiona. Adică să poţi să atragi bani europeni. Şi mă enervează starea asta de disperare şi de sărăcie parcă aparentă, că totul merge prost şi nimic nu e bine. Nu e chiar aşa, bineînţeles că e prost, bineînţeles că e greu, dar totuşi la nivel de buget, dacă aceştia de la guvernare vorbesc prostii nu am ce să spun, dar vă spun cinstit nu poţi plăti mai mult decît încasezi. E adevărat că este complicat, e adevărat că au greşit toţi dinainte, au dat mulţi bani mărind salariile fără să vadă şi încasările. Şi acum îl pune pe actualul prim ministru să facă o socoteală. Greşelile sunt de la început, atît e bugetul de cheltuieli, atît e de venituri. Acolo am fost şi uite unde am ajuns, faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2. Din păcate...

„Nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal”

- Este mare diferenţa dintre mediul de afaceri şi oamenii care bagă bani în fotbal?
- Tare este complicată întrebarea asta, nu ştiu ce să îţi răspund…

- Ca şi cum v-aş întreba dacă este mare diferenţa între domeniul bugetar şi cel privat.
- Este o diferenţă mare.

- Sau oamenii din afaceri trag la fel de multe ţepe ca cei din fotbal?
- Nu ştiu cîte ţepe se trag în fotbal, eu cred că fotbalul dacă este privit ca o afacere, fără un suport legislativ coerent, nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal. Dar este greu să spui… nu am lucrat în domeniul bugetar niciodată de la revoluţie încoace şi nu aş putea să spun. Şi nu aş vrea să comentez. Eu cred că un sistem capitalist cum se spune, care joacă în terenul profitului şi la pierderii, dacă legislativ este bine acoperit, pare că are viitor. Deşi eu sincer sunt de stînga un pic, adică pe mine mă deranjează oamenii bogaţi, sincer, pe mine mă aranjează mult mai mult o stare de comuniune, de frăţie sufletească, să fie bine pentru toţi. Din nefericire, cred că nu funcţionează sistemul şi oamenii nu sunt la fel de motivaţi, conştienţi că nu poţi sta undeva fără să produci şi să îţi fie bine.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
IMI PLACE INTERVIUL !!! FELICITARIII DULCICIIII !! Dar interviul asta mergea asezonat cu niste poze cu mogul Iftime la rancch-ul lui Cai de vis (calarind samd)
10 iulie 2010, 19:19
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.