Interviuri
INTERVIU Vasile Chiru : 'De două ori mi s-a propus un loc eligibil în Parlament'

De aproape două decenii, Vasile Chiru şi-a canalizat o bună parte din timpul şi energia sa pentru apărarea drepturilor unor oameni simpli din judeţul Botoşani, care din nefericire nu pot face ei înşişi acest lucru. A organizat zeci sau poate sute de acţiuni de protest, a înfruntat regimul, a luptat contra valului şi s-a dedicat total misiunii sale. După aproape 20 de ani, munceşte ca oricare dintre noi, pe un salariu „de juma de lună”, cu gîndul la viitorul care pentru noi, oamenii obişnuiţi nu este conturat în culori tocmai vii. A refuzat de nu mai puţin de două ori confortul care îl oferă din plin un fotoliu de parlamentar, pentru munca monotonă a unui simplu funcţionar. Mai tresare exaltat după program, cînd vocea sa de sindicalist îşi recapătă din tonul puternic şi cînd se poate face din nou auzit.

Salariaţii de azi muncesc de frică

Vă mai implicaţi în ultima perioadă în activităţi sindicale?
Da, normal, pentru că reprezint Filiala BNS la nivel de judeţ şi ne implicăm în mod real şi normal în mişcarea sindicală. Ne interesează care este starea de spirit a membrilor de sindicat din fiecare sindicat afiliat pe plan local, care sunt afiliate la rîndul lor la nivel de Confederaţie. Chiar am purtat discuţii pe tema asta, probleme sau nemulţumiri cu domnul prefect, chiar acum o săptămînă, cînd a fost informat de starea de nemulţumire în general asupra a ceea ce se întîmplă în fiecare unitate, săptămîna asta am avut o discuţie cu Sindicatul Medicilor Specialişti, tot cum domnul prefect, legat de perspectiva de viitor de unificare a Spitalului de Copii şi a Maternităţii la tutela Spitalului Judeţean, activitate este. Monitorizăm mai tot timpul ceea ce se întîmplă în jurul nostru legat de problemele sociale, facem treabă, numai că nu prea se vede…de ce?…industria a fost decapitalizată, nu, a fost distrusă cu bună ştiinţă, asta a fost politica Guvernului care s-a perindat de la revoluţie pînă acum de a distruge economia, inclusiv capitalul social, de a nu avea o poziţie, zis fără ruşine, clasa muncitoare şi atît timp cît ai decapitalizat clasa muncitoare, deci nu mai este cultul muncii cum era înainte, ca un punct strategic, normal că acum e poate mai mult de înjumătăţită populaţia activă, că pasivă avem destulă. Atunci cu ce avem, cu aia luptăm.
Spuneaţi că vă interesează în mod deosebit starea de spirit a membrilor de sindicat, în prezent care sunt principalele nemulţumiri ale oamenilor?
În primul rînd salarizarea, condiţiile de muncă sub stres, să nu spunem că peste tot se lucrează lejer, vorbim de starea de spirit şi de nemulţumirile legate de drepturile salariale, de teama că se pot trezi oricând fără loc de muncă, pentru că acum se duce o politică de restrîngere a activităţilor chiar pe unde se mai lucrează şi nicidecum a relansării industriei. Nu mai putem vorbi de industrie la Botoşani. Cînd ne uităm în spate vedem că numărul şomerilor creşte, asistaţii social cresc, pensionari vedem că sunt foarte mulţi, greutate suportată de noi, pentru că sunt mulţi care au plecat din judeţ, iar cînd s-au pensionat s-au întors acasă. Suportul financiar este greu de dus în spate, suntem un judeţ unde predomină pensia.

Oamenilor le este frică să mai iasă în stradă

În prezent cam cîţi membri mai are Filiala Judeţeană BNS?
La nivel de Filială în jur de 1.500.
Cîţi dintre aceştia provin din mediul privat?
Din mediul privat…în procent de 20%.
Doar atît?
Da, pentru că dacă este să facem o informare mai reală, să o luăm din Zona Industrială, care este cu amintire putem spune, zona fantomă, punem Eltrans, mergem mai jos Poşta Română, un pic mai jos este IRE-ul , mai jos avem CEC-ul, teatrele, Statistica, Casa de Asigurări de Sănătate, Sindicatul Penitenciarelor, Sindicatul Medicilor Specialişti la nivel de judeţ, sunt puţine oricum. Avem sindicate dar care nu sunt active, care la toate acţiunile prea puţini au participat. S-au împuţinat, omul se teme, îşi păstrează locul de muncă, nu este cu răspuns pozitiv la acţiunile noastre. Greu facem mobilizare şi atunci cînd ne deplasăm la Bucureşti, la mitingurile mari, pe plan local, ceea ce se întîmplă zi cu zi. Nu poţi scoate în stradă acum sute de oameni, nu este industrie, înainte ieşeam în stradă cu 5-6.000 de oameni, acum dacă se adună 2-300, mai vorbeşti cu presa să zică că erau 500. Asta e realitatea. E o realitate crudă, pentru că, să ne aducem aminte după revoluţie aveam foarte mulţi muncitori, acum avem o industrie energofagă, toate s-au închis cu acceptul tacit al Guvernului.
Acesta să fie motivul pentru care nu mai vedem oameni în stradă, cu excepţia celor de la Direcţia Copilului?
Nu vreau să fac comentarii la ceea ce aţi pomenit, ar fi multe de discutat dar nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Asta e, adică sunt mulţi şi din aceste instituţii care au plecat, oamenii sunt, un om la două, trei atribuţii de serviciu, volumul de muncă este mare, stresul este mare şi atunci cînd te uiţi în spate şi vezi că ai datorii la bănci, copii de crescut şi de dat la şcoală, te gîndeşti că trebuie să tragi cu dinţii să îţi păstrezi locul de muncă. Guvernul profită de această situaţie şi îşi face treaba, iar noi suferim. Pînă la o dată cînd va exploda mămăliga, asta este o vorbă mai veche şi atunci se va schimba situaţia. Dar atît timp cît nu avem o perspectivă de dezvoltare economică, a agriculturii sectoriale, ni se răspunde că avem proiecte, pînă la proiecte e cum ai spune „Pînă la Dumnezeu te mănîncă sfinţii”, trăim cu ceea ce avem în jur. Cum să ai agricultură dacă pe piaţă găseşti doar produse din afară. Cum să ai industrie dacă vinzi numai produse chinezeşti, sau dacă avem second-hand-uri, asta denotă încă o dată gradul de sărăcie şi către ce ne îndreptăm, nu ştiu. Acum sunt asaltate magazinele de second hand.

Am fost mereu indignat de cei cu fundul în două luntre

Aş vrea să vă întreb domnule Chiru, ce părere aveţi despre politizarea unor lideri sindicali, un exemplu ar fi domnul Ştefan Ţarcă, care s-a alăturat PSD-ului.
Iar nu vreau să fac comentarii la adresa…pe mine totdeauna m-a indignat acest lucru şi am fost împotriva acestor variante, adică lider de sindicat implicat politic, atunci dacă aş fi eu persoana, ar trebui să fiu cu poziţia partidului..nu?..şi să dau cu stîngul în dreptul, nu ştiu, a avea coloană vertebrală cred că trebuie să te dedici mişcării sindicale, eu m-am dedicat sindicatului, că am făcut-o bine, că am făcut rău sunt colegii care mă pot analiza şi atunci am avut şi eu de două ori posibilitatea să fiu parlamentar, pe post eligibil. Am refuzat, de ce, de prost ce sunt cred, stăteam şi mă gîndeam cum ar fi fost să stau într-un scaun acolo în Parlament, nu, mai moţăiam, mîncam un covrig, mai citeam un ziar, mai apăsam pentru X sau Y la vot, îmi era bine, îmi rezolvam problema familiei şi am zis nu. Aşa am fost noi, de multe ori am văzut că şi la nivel naţional se întîmplă lucruri care pur şi simplu îi aranjează pe mulţi din teritoriu, inclusiv oameni simpli, membri de sindicat, ceea ce se face. Nu vedem acum, mişcări sindicale legate doar de bugetari. Eu nu zic că nu ar trebui să iasă în stradă. E de unde…dacă este atunci înseamnă că avem un Guvern care ne fură banii şi nu vrea să dea. Dacă nu este, nu putem vorbi de creşteri salariale. Aşteptăm să vină să ne facă investiţii indianul, chinezul, am ajuns de rîsul lumii. Eu nu mă mai pot considera că sunt român cu adevărat atît timp cît aştept să îmi vină nu ştiu ce investitor care trage ţeapă după cîţiva ani şi pleacă. Aşa s-a întîmplat chiar şi la Botoşani.
Cîţi ani de activitate sindicală aveţi dv.?
Am cît un tînăr care se apucă acum să termine şcoala. Din 92, sau mai bine zis din 90 fac mişcare sindicală dar din 94, fac mişcare la nivel de judeţ, adică pe linie de BNS.
Şi dacă ar fi să daţi timpul înapoi aţi opta spre aceeaşi direcţie, aceea de a apăra drepturile oamenilor?
Da, dar nu mai să ai credibilitate că oamenii din spatele tău sunt solidari pentru lupta sindicală, pentru bunăstare. Cred că ar trebuie să luăm exemple de ceea ce se întîmplă în Occident. Noi încă nu putem vorbi de Comunitate Europeană, noi încă nu suntem europeni. Eu aş merge pe un model mai dur, lupta sindicală, tip sud-corean. Poate i-am trezi la realitate, poate ne-am trezi. Cred că aţi văzut de multe ori cum luptă sindicatele în Coreea de Sud, pentru un drept al lor. Pentru că sindicatele nu fac acolo „Jos Guvernul”, ei se leagă de drepturile lor. Atît timp cît eu vin şi vreau astăzi pe lîngă drepturile mele sociale legate de nerespectarea locului de muncă, de neşansele din România, ar trebui să mă leg de astea, eu strig „Jos Guvernul” şi totul are o tentă politică. Noi vrem să muncim, să cîştigăm un ban cinstit, iar cei care vin acum şi ne dau lecţii de economie, au trăit necinstit, au făcut fraude şi vor să ne înveţe democraţie. Se îmbolnăvesc foarte repede, legiuitorul îi iartă, iar pe mine Chiru, dacă aş face o greşeală invoit, în 48 de ore aş fi judecat, condamnat, că aş fi un instigator sau nu ştiu ce.Asta este România deocamdată, eu din punctul meu de vedere nu pot garanta pentru siguranţa mea, pentru că dacă ridici tonul împotriva sistemului, să vedem ce se întîmplă. Atît timp cît cei din UE îmi dau nişte verdicte legate de justiţie şi apare mereu pe tapet încrederea omului în anumite instituţii ale statului care se pierde pe zi ce trece, ziariştii şi cei care fac acest lucru nu îi iau pe chiaburi, că avem chiaburi, cu averi nejustificate, ilicite, şi atunci eu ce încredere să mai am, pe mine cine mă apără…nimeni. Aşa ne-am obişnuit noi românii, să trăim din ce în ce mai prost, se scumpeşte energia, se scumpesc gazele, pe mine mă doare în suflet cînd văd oamenii bătrîni, pensionarii, cu bidonul de 5 litri că se duc la fîntîni şi iau apă, fîntîni la care apa nu este potabilă, este cu nitriţi, ei nu îşi consumă apa de la robinet, asta denotă gradul de sărăcie, mergi la unul în casă, becul este din ce în ce mai slab şi atunci sunt nostalgic, pe timpul lui Ceauşescu, nu aveam lumină, acum renunţ de bună voie, atunci aveam apă caldă cu porţia, acum o drămăluiesc, nu că aş fi eu un economist, omul nu mai are posibilitatea să îşi plătească datoriile către prestatorul de servicii. Ştii ce am cîştigat de la revoluţie? Libertatea de a bîrfi.

Din banii mei plătesc utilităţile la Filiala BNS

Oferă munca de sindicalist satisfacţii materiale sau de alt fel?
Materiale pentru mine, nu. De ce pentru mine, pentru că eu la nivel de preşedinte Filiala BNS nu primesc nici un salariu, singurul avantaj pe care îl am este că sunt într-un consiliu de administraţie la AJOFM, iar bănuiţii ăia care îi iau de acolo îi plătesc la Filiala BNS, ce am pe acolo, fax, telefon, internet sau mai ştiu eu ce. Asta e tot şi deocamdată merg pe varianta că, nu pot fi dat aşa uşor afară din instituţia în care lucrez, chiar dacă am păreri pro şi contra legat de ceea ce se întîmplă în viaţa politică, pentru că vrînd nevrînd, suntem legaţi de viaţa politică a României, chiar dacă suntem sindicalişti sau nu. Dar încă o dată, chiar dacă mi s-ar oferi nu ştiu ce, nu m-aş dedica, nu m-aş pune în fundul în două luntre şi în partid şi la sindicat. Ori aş renunţa în totalitate la mişcarea sindicală şi m-aş dedica activităţii politice, pentru că aş putea să o fac foarte bine, am ceva ani de experienţă, am avut ocazia să discut cu foarte multă lume, am multe seminare legate de domeniul social şi în străinătate. Dar demult, pentru că atunci erau bani, s-au terminat banii, confederaţiile au grijă mai mică faţă de filialele din teritoriu, faţă de alţii care sunt plătiţi din munca sindicală, noi la BNS, după program ne facem munca sindicală, sau dacă sunt acţiuni la care trebuie să lipseşti de la unitate, facem cerere şi luăm cîteva zile de concediu. Asta e doctrina, asta este politica noastră a BNS-ului, o accept, îmi place ce fac şi am facut-o cu suflet şi cu multe sacrificii.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.1 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.1 o C
Saveni
5.3 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.