Un astfel de concept a fost gândit și de Constantin Covaliu (foto), un tânăr botoșănean în vârstă de 35 de ani, stabilit la Cluj după terminarea facultății, orașul care deschide o sumedenie de oportunități pentru punerea în aplicare a celor mai inedite proiecte.
A înființat Agenția ”Why Not Us” undeva prin 2015, o entitate care s-a dorit să acopere segmentul organizării de evenimente. Însă ideea i s-a înfiripat în minte după o vizită în Germania, într-un oraș în care a prins un festival culinar stradal.
A implementat-o și în România, iar conceptul acesta a prins la public, cu precădere în marile orașe unde ajută și economia, dar și infrastructura stradală. S-a concentrat pe astfel de zone, a exprimentat, a învățat, a inovat. Succesul nu a întârziat, în mod firesc, agenția a crescut de-a lungul anilor și a ajuns să colaboreze în mari proiecte naționale de acest fel, cum ar fi Untold sau Neversea.
Constantin Covaliu a simțit că este timpul să revină acasă, în orașul natal, și a adus cu el și Street Food Festival, evenimentul culinar stradal care a luat naștere în 2016 și care se va desfășura pe Pietonalul Unirii în perioada 29 – 31 iulie 2022.
Ce înseamnă Street Food Festival?
Constantin Covaliu: „Street Food Festival e un eveniment început în 2016 la Cluj Napoca și e un eveniment care a fost gândit ca o manifestare cultural – artistică și sunt foarte multe activități care sunt în jurul vedetei principale a evenimentului care este mâncarea. Mâncarea stradală, mâncarea din toate colțurile lumii pe care noi încercăm să o aducem în același loc, în cadrul unui eveniment. Adică avem experiență culinară din India, America, China ș.a.m.d., astfel încât ne dorim ca participanții la evenimentele noastre să simtă că fac o călătorie în jurul lumii. Având această componentă principală – mâncarea, încercăm să completăm experiența participantului cu muzică, o muzică care ne place nouă.
Ne place foarte mult jazz-ul, ne place rock-ul, ne place pop-ul și o combinație din asta muzicală un pic mai inedită decât cele normale. Apoi Street Food Festival înseamnă un eveniment atipic într-o locație mai atipică. Noi avem la fiecare eveniment tot felul de decorațiuni și obiecte de mobilier care sunt puțin diferite față de altele și încercăm, de exemplu aici, în spatele nostru (Pietonalul Unirii, nota red.), nu am văzut de când suntem aici oameni care să stea cu pătura sau în hamace între copaci. Ori noi asta vom face, încercăm să redăm spațiul acesta cetățenilor orașelor în care ajungem, astfel încât să simtă un pic diferit. Să simtă că pot să stea pe iarbă. De bine, de rău, aici nu scrie: nu călcați iarba, dar am ajuns în alte orașe în care scria. Și în urma unor discuții cu autoritățile am reușit să facem în așa fel încât să fie mai deschise, și asta nu știu, aduce un soi de mini-vacanță participanților, în orașul lor”.
Cui aparține acest concept, cine a gândit de la bun început această idee?
Constantin Covaliu: ”Ideea ne-a venit în cadrul agenției noastre în 2016. Eu sunt foarte pasionat de mâncare și sunt pasionat de evenimente și am vrut să creăm un eveniment care să îmbine cumva pasiunile astea. Am văzut în 2015 un eveniment asemănător în Germania, în Dortmund, după care am zis: OK, hai să aducem experiența asta și în România. Când am început în 2016 erau cred 8 food-truck-uri în toată România, iar acum sunt peste 600 în total, s-a dezvoltat foarte mult industria asta. Food-truck, adică acea rulotă care se transformă într-o bucătărie profesională de restaurant, chiar dacă are 2,3 metri pe 4 metri, deci aproape 10 metri pătrați, se transformă într-o perioadă de festival într-o bucătărie adevărată. Lucrează câte trei, patru, cinci, șase oameni într-o bucătărie din asta ca să servească cât mai mulți clienți”.
Și într-un an, spre exemplu, cam câte acțiuni de genul acesta reușiți să organizați? Se întind pe durata a două zile, am văzut, nu?
Constantin Covaliu: „Se întind în mod normal pe durata a patru zile, aici la Botoșani o să fie pe durata a trei zile evenimentul. Fiind o primă ediție am vrut să vedem mai întâi cum funcționează lucrurile. În mod normal organizăm între 15 și 20 de evenimente pe an, în cam zece orașe din România. Am ajuns în foarte multe orașe din România. E prima dată anul acesta la Botoșani și mai avem diverse acțiuni și în cadrul altor evenimente unde organizăm partea de food-court”.
Și de ce Botoșani abia acum, din 2016 abia acum, atât de... târziu?
Constantin Covaliu: ”E târziu, dar e bine din punctul meu de vedere. În primul rând e distanța foarte mare dintre Cluj și Botoșani, fiind o echipă care activăm acolo, de fiecare dată când făceam niște calcule să vedem dacă putem ajunge și la Botoșani, Botoșaniul fiind orașul meu de baștină, deci mi-am dorit dintotdeauna să ajungem aici, nu ieșeau foarte bine calculele din cauza costurilor foarte mari pe care le avem. Anul acesta în schimb, ne-am ambiționat. Agenția noastră face 10 ani anul acesta și facem o serie de acțiuni să sărbătorim că facem 10 ani și atunci unul dintre evenimentele astea de a sărbători aniversarea noastră a fost să facem și un eveniment la Botoșani. Cred că mă aștept la o deschidere foarte mare a publicului din Moldova, știu foarte mulți oameni care de-a lungul anilor ne-au spus: haideți și în Botoșani. Anul acesta s-a potrivit și colaborarea cu autoritățile locale, a fost foarte bună, Primăria ne-a invitat, suntem co-organizatori cu Primăria în acest eveniment și s-au aliniat astrele anul acesta, ca să zic așa”.
O latură importantă la astfel de evenimente este accesabilitatea publicului. Va fi o călătorie culinară în jurul lumii. Dar prețurile vor fi accesibile?
Constantin Covaliu: „Prețurile nu sunt dintre cele mai mici, asta o recunoaștem...”
Sunt la nivelul celor de pe litoral?
Constantin Covaliu: „Nu sunt la nivelul celor de pe litoral, dar sunt niște prețuri pe care sunt sigur că și le vor permite majoritatea celor care vor participa la eveniment. Și acum, dacă tot mi-ați ridicat la fileu întrebarea asta, cumva în prețul produsului final: că-i un burger, că-i o porție de mâncare indiană, un curry foarte bun sau alte produse de genul acesta, intră și accesul la concerte care e gratuit. Intră și ceea ce vă spuneam adineauri: mobilierul urban atipic. Sunt o serie de costuri care trebuie să intre undeva. Și având noroc de sprijinul autorităților locale, sprijinul partenerilor noștri sponsori care investesc în evenimentul nostru, iar o parte din venituri vin din produsele pe care le vând vendorii și food-truck-erii la fiecare eveniment în parte. Cumva un burger, când ne gândim la acel burger pe care-l cumpărăm la Street Food Festival, are și această componentă, pe lângă ingrediente, pe lângă munca pentru acel burger, mai este și accesul la concert și faptul că putem sta pe Pietonalul Unirii din Botoșani pe niște hamace legate de copaci și ne putem bucura de tot felul de activități diverse care, marea lor majoritate sunt gratuite. Singurele lucruri care se plătesc la eveniment sunt produsele pe care le consumă participanții”.
Și dacă nu consumă, dacă sunt participanți care nu consumă nimic?
Constantin Covaliu: „Îi așteptăm cu mare drag să vină, dacă le e poftă să mănânce, dacă nu, e foarte bine să mănânce acasă. Îi așteptăm să se bucure de celelalte componente ale festivalului dar, ar fi păcat să nu te bucuri și de partea asta culinară”.
Pentru un tânăr creativ, cu multe idei, Botoșani ar fi însemnat un pas înapoi? De ce ați optat să plecați din Botoșani și să optați pentru Cluj?
Constantin Covaliu: „Nu cred că înseamnă un pas înapoi, doar că am plecat spre Cluj pentru facultate, în Botoșani nu avem mediu universitar deocamdată, sau sunt câteva extensii ale unor facultăți. Dar am vrut foarte mult să ajung la Cluj. Nici măcar nu m-am dus la Iași pentru că am vrut să cunosc alți oameni. Toți colegii mei au mers la Iași la facultate, eu am vrut să mă duc la Cluj, să cunosc alți oameni, să-mi fac alți prieteni. M-am îndrăgostit acolo de oraș, mi-am creat prieteni în timpul facultății și așa au venit și primele locuri de muncă. Și am rămas acolo. De fiecare dată când vin în Botoșani, mama tot îmi spune: dar, nu te muți înapoi acasă? Deși mi-am făcut o familie și prieteni acolo, Botoșaniul tot timpul mi-a plăcut, e un oraș minunat, e un oraș foarte verde, e un oraș care are parcuri frumoase și oameni foarte faini. Dar mă atrage mai mult un oraș mai mare, cum e Clujul. Am renunțat la niște oportunități în București pentru a rămâne în Cluj pentru că-mi place orașul destul de mult”.
Revenind la Street Food Festival, când începe efectiv?
Constantin Covaliu: „Evenimentul începe vineri, 29 iulie, la ora 12:00, când se deschid toate festivitățile din cadrul evenimentului. Iar punctul culminant este în partea a doua din fiecare zi, când se blochează și Bulevardul Mihai Eminescu și când, iar cu o colaborare și mulțumesc pe această cale tuturor autorităților că avem o colaborare strânsă cât să putem închide și să putem reda pietonilor strada. Nu știu, dacă e o acțiune în București care funcționează foarte bine se numește «Străzi Deschise», se blochează artere foarte importante din București – Kiseleff, Victoriei, și se redau cetățenilor pentru plimbări. Și e minunat, asta sper să se întâmple și la Botoșani când închidem străzile în fiecare după amiază de eveniment, să iasă lumea pe stradă, să se simtă mult mai liberă și să simtă timp de trei zile într-un soi de concediu afară, cum ne place să spunem”.
Constantin Covaliu a absolvit Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani și ulterior a urmat cursurile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj, orașul care l-a adoptat pentru a-și pune în practică ideile.
Spune că are mari așteptări de la botoșăneni în aceste trei zile de Street Food Festival la Botoșani, un eveniment care, pe lângă trupe cunoscute pe piața muzicală, îl va avea și pe Chef Foa, jurat la o cunoscută emisiune difuzată de un post național.
Participanții la acțiunea stradală pot asculta muzică live, se pot relaxa în aer liber și se pot delecta cu mâncare sârbească, indiană sau libaneză, dar și cu burgeri delicioși.
În cursul zilei de miercuri echipele din partea organizatorilor montau mobilierul stradal care a fost descărcat din trei camioane ajunse la Botoșani în noaptea de marți spre miercuri, 27 iulie 2022.
Street Food Festival se deschide oficial mâine, de la ora 12:00.
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
SURPRIZA primului tur: Călin Georgescu votat masiv la Botoșani, este pe locul 2 după Ciolacu
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024