Interviuri
Pr. Petru Chirvase: ”Ar trebui să avem curajul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…” - GALERIE FOTO

Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași și, de mai bine de un deceniu, preot paroh la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani.

Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani, a primit veșmântul sfințirii în toamna anului 2010, de la Înaltpreasfințitul Teofan.

 

Sfântul lăcaș, care impresionează prin stilul grecesc, unic în spațiul eclesial botoșănean, a fost ridicat între anii 1997-2008.

 

 

”Să nu schimbăm unele alimente cu altele și să bifăm că am postit

 

-Părinte, ne aflăm în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sfinți pe care Sfântul Ioan Gură de Aur ni-i prezintă ca fiind adevărați păstori ai Bisericii, cei care au dus cuvântul Evangheliei în toate marginile lumii. Cum se mai raportează omul de astăzi la post?

-Postul este înduhovnicirea noastră, este despătimirea noastră, intensificarea vieții duhovnicești. Asta presupune postul în primul rând. Nu să schimbăm unele alimente cu altele și să bifăm că am postit, să ne amăgim conștiința. Să devenim mai buni, mai altruiști, mai blânzi în relațiile cu semenii. Mai ales cu cei apropiați, cu copiii noștri, cu casnicii noștri. Să ne luăm duhovnicia de a ne reține de la a face observații, de la a critica un copil care a greșit... Să îl acceptăm, să vedem celelalte merite ale sale. Să mai și îmbrățișăm, să îl lăsăm să se exprime, să îi dăm timp să își spună opinia.

Postul presupune să fim mai buni cu toți și să nu promovăm unele înțelesuri greșite despre post. A vorbi unor oameni care nu postesc și care nu înțeleg postul este de prisos. Dar este de prisos și a le vorbi unor oameni care au descoperit deja dulceața, sensurile duhovnicești ale postului. Pentru că ei înșiși au această experiență, o fac pentru că simt lucrarea Duhului în sufletul lor. Domnul nostru a postit înainte de a se jertfi…

 

 

-Tot mai des auzim astăzi, ca argument al nepostirii: nu contează ce intră în gură, ci ceea ce păcătuiești vorbind. O expresie care, puțini știu asta, își are originea chiar în Biblie (”Nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om”). Cu ce înțeles o găsim în Carte?

-Greșit se spune astăzi, cu un greșit înțeles, așadar, că ”nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură”. Acolo, în Biblie, este în alt context. Mântuitorul era cu ucenicii și, flămânzind, au început să mănânce cu mâinile nespălate. La ei spălarea mâinilor nu era doar o problemă de igienă, ci și un ritual. Fiind fariseii acolo, aceștia au căutat nod în papură și au făcut către Mântuitorul această critică, precum că ucenicii nu respectă acea prevedere. Atunci, în acel context, Mântuitorul a spus că ”nu ceea ce intră în gură spurcă pe om…”.

 

 

”Nu mama sau tata, ci unul dintre părinți”

 

-Ne aflăm într-o perioadă cu multă tulburare, de tot soiul. Să privim doar către Parlament, unde a fost mare supărare după ce o lege a fost adoptată (legea privind educația sexuală, numită acum ”pentru sănătate”) cu mențiunea că orele respective se vor derula în școli doar cu acordul părinților. Și ne întoarcem la Părintele Justin Pârvu, care spunea: ”Cea mai bună școală este mama”. Cum împăcăm aceste două aspecte? Cum să se raporteze părinții la aceste vremuri?

-Școala, așa cum este, este foarte solicitată. Sistemul, școala în general, nu este nici pe departe cel ideal. Mama, tata, familia, trebuie să vină cu ceea ce nu poate oferi școala, adică exact cu acele convingeri sănătoase, cu un sistem de valori. Sigur că este îngrijorătoare această contrapunere peste familie. E ca și cum ai spune că gravitația nu este ceva firesc, că dacă un om merge cu picioarele în sus ar trebui să impunem asta și altora. Fără îndoială că sunt probleme și probleme în societate, tot felul de situații, sunt și oameni cu deviații de gen, de sex. Nimeni nu blamează, dar nu putem lua asta drept normalitate. Nici pe cei care sunt în această situație, nici pe cei care au ajuns în alcoolism, de pildă. Îi respectăm și coabităm cu ei, multe se pot face pentru ei, îi și spovedim… Am vreo 7-8 persoane de acest fel, sunt credincioși cu toți, toți sunt oameni cumsecade, care își văd de treaba lor.

Știți, chiar astăzi, un coleg spunea că soției dânsului, profesoară, i s-a recomandat să nu mai folosească, în relația cu elevii, ”te rog să anunți pe mama sau pe tata să vină la școală”, ci ”unul dintre părinți să vină la școală”.

 

 

”Cum să iei dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum au făcut-o mamele noastre în trecut?”

 

-Se spune din ce în ce mai des și mai apăsat că sunt prea multe mame minore. Credeți că problema este una a societății sau este aceasta o consecință a lipsei unor astfel de ore în școli? Ce anume îi descalifică astăzi pe părinți încât să fie excluși într-o problemă care ține de intimitatea copiilor lor?

-Nu se impune sub nicio formă, nu este rațional, nu este logic să vii cu un asemenea curs care impune și care elimină părinții din educație. Vedem ce se întâmplă în alte țări… Chiar aici, în biserică, o femeie a povestit cum fiica ei, în Spania, avea de făcut o lucrare la școală, o disertație. Fata și-a ales ca temă ”familia tradițională”. Profesoara nu a acceptat, a insistat chiar. I-a spus fetei: Uite o temă frumoasă: scrie despre mame-surogat. Fata nu ceda, dar nici profesoara.

 

-Dacă legea nu va fi promulgată în forma aprobată, nu va mai fi nevoie nici de acordul părinților. Ce se va întâmpla atunci?

-Sub tutela democrației, a libertății, se încearcă să se suprime, iată, cel mai elementar drept al părintelui de a educa, de a forma în convingeri creștine un copil. Apartenența la biserică, la familie, la neam, la limbă, asta nu se discută! Cum să iei dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum, așa de frumos și cu ce rezultate, au făcut-o mamele noastre în trecut? Creșteau mai mult de 10 copii. Din case țărănești au ieșit academicieni, oameni de știință…

 

 

-Ce facem cu mamele din familii extrem de sărace, care consumă alcool, care își neglijează copiii?

-Mama aceea, dacă a alunecat în alcoolism sau în altă patimă, are la rândul ei o altă mamă, un bunic, o mătușă. Copilul este în familie, plus că mai există și familia mare, Biserica. Oricum e mai bine decât a-l plasa în altă parte, unde e greu de imaginat cum se va forma el în viitor.

Spune Sorin Mihalache: lumea nu este pregătită pentru educația copiilor mici. De la reclame stradale publicitare, cu corpuri goale, dar și cu produse alimentare peste tot, agresiv promovate, e foarte dificil pentru copii. Am făcut legi anapoda… Nu îi educăm pe copii să mănânce, să prefere hrana gătită a mamei. Mergi să iei legume proaspete și fă acolo supă, dar vedeți că nu se pune deloc problema sănătății fizice și psihice a copilului.

 

 

”Dacă la o comună sunt două sau patru parohii, un preot, cel mai competent, să candideze”

 

-Ați simțit că oamenii s-au schimbat după această perioadă de izolare? Cum au revenit ei în biserică?

-Eu sper să rămânem cu ceva, că am învățat ceva. Am avut o oportunitate extraordinară ca noi, familia, să ne unim mai mult. Să ieșim din case. Trebuie să ne reîmprietenim cu natura, cu păsările, cu florile. Doamne, ce minunat ar fi fost ca acel timp să fi fost petrecut astfel. Da, este interzis să se adune grupuri, dar în familie cred că se putea…

 

-Maica stareță de la Paltin-Petru Vodă povestea că, în primii ani, oamenii veneau cu mare dragoste la părintele Justin Pârvu. După vreo 7-8 ani pelerinii erau agitați, pentru ca în ultimii ani să vadă la ușa părintelui oameni agresivi. Era un tablou sugestiv al societății. Se simte în biserică, aici, acest lucru?

-Aș zice că euforia de la Revoluție s-a stins, dar ce am trăit recent sper să lase urme și să rămânem mai cu apetență spre interiorizare, spre prietenie cu ceilalți, spre dragoste de părinți, de locul natal. Și cu un curaj… Și curajul este o virtute.

Iată, îmi spunea un alt coleg: Părinte, legile acestea trec pe lângă noi și ei fac ce vor cu valorile noastre. Ba ne dau voie să ne împărtășim sau nu ne dau voie,  ba tot felul de condiții. De ce nu ne-am băga și noi în politică? Dacă legea aceasta atât de controversată cu ora sexuală nu este clarificată în duhul tradiției noastre românești… Ar trebui ca noi, preoții, să candidăm toți. Să avem curajul, aplombul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…

 

 

-Ar fi acesta un manifest?

-Măcar ca manifest, da. Dacă la o comună sunt două sau patru parohii, un preot, cel mai competent, să candideze. Vă dați seama că noi atunci vom avea altă putere? Și de ce să nu trecem și în Parlament, să candidăm și acolo? Te suspenzi de la Mitropolie patru ani și faci treaba de primar așa cum trebuie. Noi avem structura cea mai puternică. Un mesaj, o recomandare pleacă și ajunge în ultimul cătun, în toate parohiile din țară. Trebuie să arătăm că suntem o forță.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Marcel Gheorghiță USR–PLUS: Ni se dau bani aproape degeaba. Noi nu vrem să-i luăm - VIDEO
Candidatul Alianței USR – PLUS la funcția de primar al municipiului Botoșani face parte din categoria pretendenților surpriză. Și aceasta nu neapărat prin prisma postului deținut în conducerea Uniunii Salvați România, care îl îndreptățea la o asemenea candidatură, ci a faptului că inițial un alt membru de partid fusese nominalizat să intre în cursă. Cum a ajuns până la urmă Marcel Gheorghiță aspirant oficial USR – PLUS la Primărie și planurile sale pentru Botoșani, le puteți afla din acest interviu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Corina Dănuță – PPU-sl: Trăim în secolul 21, dar încă vorbim și promitem canalizări și drumuri asfaltate, toalete în școlile din mediul rural
Una dintre surprizele competiției electorale din acest an o reprezintă intrarea în cursa pentru funcția de primar a Corinei Dănuță, om de afaceri care timp de trei decenii trecute de la revoluție a stat departe de politică. Iar surpriza este una dublată de faptul că pasul spre această lume l-a făcut într-o formațiune nouă, Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl), care practic nu a existat la Botoșani până în 2020.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Flutur: Nu am am început niciodată un proiect și să nu-l duc la capăt / 2012 – 2016 a fost o perioadă de noaptea minții la Primăria Botoșani - VIDEO
Din 30 de ani trecuți de la revoluție, municipiul Botoșani a fost condus 12 ani de același om. Alți patru ani a fost consilier local și încă patru consilier județean. Ținând cont că în 1996 a dobândit deja primul mandat de ales local, putem spune că este cel mai longeviv om politic la nivel înalt din Botoșani. Dacă își va prelungi longevitatea politică rămâne de văzut pe 27 septembrie. Așadar, seria interviurilor realizate de Botoșăneanul cu pretendenții la funcția de primar continuă astăzi chiar cu ocupantul postului, Cătălin Flutur.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Roxana Țurcanu, ALDE: Nu pot să mă bat cu pumnul în piept că eu sunt cea mai bună pentru că nu sunt - VIDEO
Botoșaniul are 13 candidații la funcția de primar, dintre care numai doi sunt femei. Iar pretendenta ALDE la postul de edil-șef a intrat în cursă după retragerea persoanei nominalizate inițial de partid. Astfel, după un mandat de deputat și după câteva scurte perioade în care a fost consilier județean și directorul cancelariei prefectului, Roxana Țurcanu se află în față celei mai mari provocări din cariera sa politică.
INTERVIU Povestea fabuloasă a savantului botoșănean: Era un om de o curiozitate deosebită. I-am spus că s-a născut într-un secol nepotrivitGALERIE FOTO
A elaborat prima teză de doctorat din lume în domeniul ciberneticii, a fost unul dintre cei 13 membri ai Consiliului Internațional de Cibernetică. Invenții și inovații înregistrate la O.S.I.M., peste 70 de lucrări de specialitate. A lăsat în urmă pagini memorabile de proză, versuri de o sensibilitate surprinzătoare, zeci de tablouri de o neașteptată coloratură, într-o tehnică profesionistă. Coborât din familia care l-a dat Moldovei pe Sfântul Ion Iacob Hozevitul. Prieten din copilărie cu neurochirurgul Leon Dănăilă, apreciat de matematicianul Octav Onicescu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Liviu Toma, Pro România: Pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani - VIDEO
Prezența lui Liviu Toma pe lista de candidați la Primăria Botoșani a Partidului Pro România a fost una dintre surprizele politice din vara abia încheiată. Și aceasta nu neapărat datorită plecării sale din PSD, formațiune cu care avea relații glaciale de vreo doi ani, ci prin prisma faptului că formațiunea condusă de Mihaela Huncă pregătise inițial o altă persoană. Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar cu al treilea aspirant de pe buletinele de vot, actual vicepreședinte al Consiliului Județean.
”VREAU PRIMAR” - INTERVIU Cosmin Andrei – PSD: Botoșănenii așteaptă de la un primar investiții mari, nu să schimbe table de șah în parc, nu să taie buruienile din cimitir VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Astăzi este rândul social-democratului Cosmin Andrei, care candidează pentru prima dată la postul de edil șef după două mandate de viceprimar. Reamintim că, în funcție și de disponibilitatea aspiranților la această funcție, vom încerca să realizăm interviuri cu toți cei care își doresc postul, în ordinea în care vor fi trecuți pe buletinele de vot.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Gheorghe Ciubotaru, PMP: Am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu / Autobuzele astea reprezintă o pacosteVIDEO
Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.
Marile festivaluri ale micilor orașe: ”România e făcută mai degrabă din Darabaniuri decât din Clujuri” – GALERIE FOTO
De șapte ani, a merge la festival înseamnă și altceva decât muzică pe imaș, grătare sfârâitoare, discursuri în vocale prelungite și în inițiale politice care mai de care mai gălăgioase. De șapte ani, a merge la festival a devenit un loc în care încap deopotrivă întâlnirile cu oameni de poveste și inițiativele curajoase care pun la colț prejudecățile, în care muzica bună atrage turiști din întreaga Moldovă, dar și din Bucovina, Ardeal, Maramureș, în care sportul înseamnă în primul rând pasiune și apoi competiție.
Loading...
FLASH INTERVIU Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Nu este tragic, dar este îngrijorător
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății a vizitat pentru a doua oară Botoșaniul. Dacă în aprilie județul nostru a intrat pe lista lui Nelu Tătaru pentru că ne aflam pe lista celor cu peste 400 de cazuri cu Covid-19, de această dată oficialul guvernamental se afla într-un periplu prin Moldova și a efectuat un control fulger la Spitalul Județean. După acțiunea de la ”Mavromati” a acordat un interviu reporterului Botoșăneanul.
INTERVIU Florin Țurcanu: Codul Penal este atât de ambiguu și încurcat că nu știu cum trebuie să trăiești în România / Poziția mea care era, soțul președintei de partid? - VIDEO
La câțiva ani după ce a declarat că greșeala capitală a vieții sale a fost să intre în politică, fostul președinte al PNL și al Consiliului Județean a reintrat în... politică. Ce l-a făcut să își schimbe radical planurile și ce pregătește pentru a doua jumătatea a anului din postura specială în care se regăsește, aflați într-un interviu despre politică, dar și despre frății, trădări, clasări și... condamnări.
Gellu Dorian: ”Eminescu e brand românesc. Că s-a născut la Botoşani, dă şansa oraşului natal să şi-l asume ca brand”
Ce au făcut botoșănenii în 100 de ani pentru Eminescu? Dar în cei 31 pe care îi numărăm de la Revoluție? E de ajuns să privim în jur sau să străbatem la pas orașul, într-o zi de 15 iunie. Concluziile vă aparțin.
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”
Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Loading...
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
Preoții nu au voie să facă politică pt că pierd credincioșii care susțin alte partide,Deci cum facem ?De acum mă duc la Biserica cutare că popa ăla e psd-istOri la cealaltă că e pnl-istOri la ăla că e usr-ist (bulangiu).NUUU.Stăm 5 minuteDăm un restart la căpățână,Și le dăm noi( cei mici și neînsemnați)un sfatNu contează ce partid este la puterePSD , PNL , partidul lui dracu
29 iunie 2020, 18:16
Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla în realitate așa!Toate formele de conducere,inclusiv cele extremiste au plecat de la idei care la timpul respectiv au convins o parte din populație că vor rezolva prolemele,că va fi mai bine și că vom găsi drumul bun spre un mod de conducere ideal.Nu eu am hotărât ca preoții să nu se implice în politică ci Sfântul Sinod al bisericii și cred că au știut ce fac.Încercați să vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă slujitorii bisericii s-ar fi amestecat în politica de astăzi, când până la cel mai înalt nivel al statului nu mai este nici un respect între oameni.Credeți că biserica și-ar putea controla în totalitate oamenii să fie corecți,să nu se implice în acțiuni îndoelnice care să compromită imaginea și rolul bisericii în societate?Acolo unde preotii s-au implicat de o anumită parte,au supărat pe restul ducând la vrajbă si discordie între „credincioși”.Da,într-o formă de conducere,în care nu ar exista opoziție,poate ar reuși să facă ceva,dar acolo unde tu ai cele mai bune intenții și vezi în fața ta, la ședințe cum fiecare are interesul lui și proiectul tău depinde de votul unei majorități care stă cu „urechile ciulite”să vadă„lor ce le iese”,îți vine să lași totul și să pleci.Nu am nimic împotriva preoților nici împotriva părintelui,dar cred cu tărie că rolul bisericii este altul în societate,alături de învățământ ar putea schimba radical și pe cei rânduiți să conducă destine!
27 iunie 2020, 12:16
Pentru GilCine a construit o biserica din nimic, doar cu binecuvantarea Domnului, stie si poate... Stie si poate cel putin la fel de mult ca oricine pentru ca a trecut un examen greu, aceea de a face si a finaliza ceva din nimic. Uneori s-a imprumutat la banca in nume propriu... Asa se vorbeste prin oras.In nici un caz nu s-a facut frate cu necuratul. Tu vrei sa spui ca nu avem teatrul terminat in inima orasului doar ca cineva nu s-a facut frate cu "necuratul"?Un preot care a adunat copiii orasului langa el stie si poate sa faca o altfel de politica, de care avem nevoie.
26 iunie 2020, 22:32
Este atât de multă muncă în biserici,atâtea suflete așteaptă un cuvânt ziditor iar părintele gândește la propășirea noastră materială.Eu cred că părintele este un om minunat și cred că de aceea a ales și cred că a fost ales să fie preot și cred că sunt atâtea de făcut pentru sufletele oamenilor că nu ar mai rămâne prea mult timp pentru munca de primar.Dacă vrei să faci munca de primar și crezi că vrei să pui mai mult suflet decât cei despre care spui că nu sunt buni,ar trebui deja să ai un plan foarte bine făcut,realist și despre ce dorești să faci într-o comunitate ca atunci când vii în fața oamenilor să fii cu adevărat credibil.Sunt mulți care vor, dar când reușesc să câștige văd că nu e suficient să vrei și să fii corect.Banii vin de unde vin,așa cum vin,proiectele la fel și dintr-o dată te trezești că trebuie „să te faci frate cu necuratu ca să treci lacul”...Dacă nu, atunci rămâi cu corectitudinea și cu sudalmele oamenilor care oricât de mult ai face nu-i mulțumești...Ar putea face ceva părintele:când spovedește un ales local,să-l spovedească bine ca să-l aducă la calea cea bună și să nu mai facă matrapazlâcuri!
26 iunie 2020, 20:21
Pr.Chirvase,un OM si un preot minunat!
26 iunie 2020, 07:36
3 voturi, insotite de mult respect, asigurate.
25 iunie 2020, 22:50
Slava D lui ca la cultele neoprotestante nu sant mame la 13 ani .
25 iunie 2020, 21:39
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
”Performanța școlară nu va fi niciodată o povară ci un motor pentru învățământul și în perspectivă pentru economia acestei țări. Suntem binecuvântați cu copii capabili, inteligenți, geniali și avem obligația să îi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8583 lei
USD
Dolarul SUA
4.1224 lei
CHF
Francul elveţian
4.5057 lei
GBP
Lira sterlină
5.2937 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9588 lei
XAU
Gramul de aur
255.7976 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3385 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9961 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1173 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1806 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6529 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
18.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.