Interviuri
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă

Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.

Este vorba despre “Să nu ne răzbunaţi”, o poveste despre izbândă, despre o pagină dureroasă din istoria țării, pierderea Basarabiei. Aceasta evidențiază povestea Margaretei Spânu-Cemartan și nu doar a ei, a miilor de români care au fost deportați în Siberia la muncă forțată.  


Astăzi am stat de vorbă cu cea care va interpreta singurul personaj al piesei, Silvia Răileanu, moldoveancă și actriță la Teatrul Mihai Eminescu de ani de zile. Ne-a dezvăluit cum a prins contur această poveste și câteva amănunte despre spectacol.

 

1.    Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?


Mă numesc Silvia Răileanu, sunt actriță la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani din 2002, am o viață aici. Sunt născută în Republica Moldova, în satul Popăuți, un sat aproape de malul Nistrului. Vreau așa să încep povestea despre mine, deoarece se leagă și de piesa „Să nu ne răzbunați”. M-am născut în perioada când era Uniunea Sovietică, când la noi în sat nu erau preoți, am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun acasă, pentru că era doar un singur preot care slujea la cinci sate pa ascuns. M-am născut într-o mahala cu foarte mulți vecini care îmi povesteau tot felul de lucruri. Poveștile copilăriei mele au fost exact despre tema care a fost abordată în ”Să nu ne răzbunați”. Majoritatea vecinilor mei au trecut prin război, foamete și astea au fost poveștile copilăriei mele. De la fiecare culegeam câte o povestire. Fiecare vecin mi se părea un erou care a supraviețuit acelor greutăți de pe atunci.


2.    Cum ați ajuns să jucați în piesa Să nu ne răzbunați?


Ideea mi-a venit de la o oră. Am intrat o dată la Liceul Pedagogic, când veneau domnii de la Basarabia, pământ românesc. Am asistat la oră să văd ce le spune acolo. Prima întrebare care a fost adresată copiilor era: ce știu ei despre Basarabia? Erau 31 de elevi, clasa a IX-a. În afară de faptul că este peste Prut, că sunt bomboane… nu știau mare lucru despre Basarabia, ceea ce pe mine m-a uimit foarte mult. (...) Eu aveam un sentiment patriotic, din copilărie, din naștere sau probabil că așa s-au născut basarabenii. Majoritatea pieselor pe care eu le-am făcut, toate duc în direcția asta.


De mult timp mă frământa tema asta, dar nu găseam un text potrivit. Și într-o zi, cineva mi-a spus, Dana, o prietenă, că a citit o carte (cu același nume) și am citit-o și eu, într-o săptămână. Trei zile am plâns continuu, după care m-am călit și am reușit să citesc cartea până la sfârșit. M-a marcat ce am citit acolo, era exact ce îmi trebuia mie pentru o asemenea piesă. L-am rugat pe Ionuț Poclid să îmi scrie textul, să mi-l facă așa cum îmi trebuie, mi-a adaptat textul încât am reușit să facem un scenariu. După care am început să lucrez la piesă. Vedeam scene, dar nu mă vedeam eu pe mine și am rugat-o pe o colegă de a mea, Ella Nistor să mă ajute.

 

3.    Despre ce este vorba în piesă?


Piesa este despre mărturiile basarabenilor deportați în Siberia. În piesă nu se folosesc nume concrete, așa am vrut eu. Folosesc doar fratele meu, bunica, este ca și cum un singur personaj reprezintă o țară. Un personaj este ea, care este deportată de la 6 ani în Siberia. Ce i se întâmplă ei e ca și cum i s-ar fi întâmplat unui neam întreg.

 

4.    De ce ar trebui să vină botoșănenii la această piesă?

 

Sunt sigură că majoritatea botoșănenilor, cei în vârstă, se vor regăsi în piesa aceasta. Foarte multe povești, povestiri am mai auzit de pe la unii, de pe la alții. De exemplu, că le-a fost dezmembrată familia. Jumătate au rămas aici, jumătate peste Prut. Sunt și aici cazuri, când nu și-au văzut frații sau surorile de ani și ani de zile. Despre asta este și piesa. Despre trei frați care au fost rupți cumva, unul rămâne în România, altul este dus în Siberia, unul rămâne în Moldova.


5.    Piesa conține un element inedit?


Nu știu dacă neapărat inedit, eu fac un spectacol istoric-documentar, folosesc câteva imagini documentare, așa cum au fost. Probabil combinația asta între a juca o realitate, a juca viața unei femei este inedită (…). Pentru mine este o provocare.


6.    De ce piesa se joacă pe scena de la Cinema Unirea?


De mult timp am vrut să fac piesa. La noi la teatru avem o singură scenă, care este mereu ocupată cu diverse repetiții, spectacole, nu avem spațiu, nu aveam loc. Când voiam să repet apărea ceva (…). Probabil, cu timpul, o voi juca și la teatru.


7.    E grea meseria de actor?

 

Dacă îți place nu. Îmi plac provocările, îmi place întotdeauna să lupt cu greul.

 

Așadar, botoșănenii sunt așteptați la Cinema Unirea în data de 2 Martie la ora 18.  Preţul unui bilet este de 30 de lei. Elevii și studenții beneficiază de reducere 50%. Biletele vor putea fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Unirea.

 

loading...
'Să NU ne răzbunați', o piesă de teatru cum nu-i alta, se joacă la Cinema Unirea

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Loading...
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Loading...
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
Felicitări! Istoria trebuie cunoscută, fiindcă un popor care nu-și cunoaște trecutul va înceta să existe ca etnie deplină și demnă. Va deveni doar o populație amorfă lesne de călcat în picioare.
2 martie 2019, 09:25
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Sancțiunile nu sunt prevăzute în acest ordin de ministru, dar în legislație este prevăzută această sancțiune pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, atunci când refuzi să anunți în condițiile în care tu știi că eș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9484 lei
USD
Dolarul SUA
4.2646 lei
CHF
Francul elveţian
4.6171 lei
GBP
Lira sterlină
5.8523 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7293 lei
XAU
Gramul de aur
244.4451 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3760 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1622 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6651 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.3 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.6 o C
Darabani
10.2 o C
Saveni
11.4 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.