Zeci de tineri botoșăneni din mediul rural sunt formaţi şi pregătiţi pe utilaje de ultimă generaţie, pentru a deveni mecanici agricoli şi tractorişi. Cei mai buni absolvenţi ai şcolii sunt angajaţi direct de mari firme agricole din ţară sau de peste hotare.
La peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani, în apropiere de oraşul Săveni, se află patria caşcavalului. Aşa este cunoscută comuna Vlăsineşti, o zonă bogată şi renumită pentru laptele unicat în ţară, dar şi pentru caşcavalul delicios produs în această regiune.
De doi ani, însă, comuna nord-moldavă a devenit şi patria tractoriştilor. Şi asta datorită unei adevărate „academii” de tractorişti şi mecanici agricoli, înfiinţată în satul Vlăsineşti. Copii de la ţară din tot judeţul se bat pe un loc la şcoala de tractorişti din Vlăsineşti, unitate aparţinând învăţământului gratuit de stat.
Miza este mare, într-un judeţ sărac şi bântuit de şomaj. Cei care dovedesc aptitudinile şi priceperea necesare vor fi selectaţi să lucreze la cele mai mari societăţi agricole din judeţ, din ţară sau chiar din lume. Şi asta fiindcă la Vlăsineşti se formează maeştrii ai utilajelor agricole, pe cele mai perfomante şi complicate echipamente. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, aceasta scoală profesională primeşte, în această toamnă, o finanţare de 480.000 de euro de la Guvern, în urma unei selecţii de proiecte. Cu aceşti bani, într-un an, va fi amenajat un atelier nou pentru elevi, vor fi cumărate utilaje proprii şi softuri specializate în mecanica moderna.
„Noi formăm, aici, profesionişti. Nu amatori, nu oameni buni la toate, ci profesionişti în mecanică agricolă. Au avantajul de a face practică pe utilaje moderne şi învaţă să ofere o diagnoză, să remedieze şi să controleze echipamente agricole de ultimă generaţie. Se pot descurca oriunde în lume. Oricum, asemenea specialişti sunt la mare căutare şi sunt foarte apreciaţi”, spune Vergiliu Răducanu, profesor la şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti.
„Academia” de tractorişti de la Vlăsineşti este o reînviere a şcolii profesionale de mecanici agricoli şi tractorişti. Şcoala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti a fost înfiinţată în 2015 şi, de atunci, este cea mai căutată unitate de învăţământ din mediul rural.
„În primul an a funcţionat doar o clasă cu 28 de elevi, adunaţi din comunele din jur. Anul acesta, după ce s-a dus vestea şi s-a aflat de înfiinţarea acestei şcoli profesionale, ne-am trezit că avem concurenţă pe locuri. S-au înscris cu mult mai mulţi elevi decât limita clasei şi a trebuit să dăm probă de departajare, pentru a alege pe cei mai buni. Elevii sunt foarte interesanţi de acest profil. Este şi singura şcoală de acest gen din regiune”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti.
Deocamdată, prin programă este posibilă înfiinţarea a unei singure clase de tractorişti la Vlăsineşti, însă autorităţile locale, dar şi conducerea şcolii sunt convinşi că ar putea face şi trei-patru clase, la cererea existentă. În momentul de faţă, sunt 28 de elevi în clasa a IX-a şi tot atâţia într-a X-a. Elevii vin din şapte comune ale judeţului Botoşani, dornici să devină tractorişti profesionişti.
Florin Budacă este un copil de 16 ani din localitatea botoşăneană Sârbi. Este în clasa a X-a la şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti şi este fericit. Învaţă o meserie şi speră să-şi câştige pâinea într-un loc în care sărăcia bântuie aproape orice localitate. La facultate nu se gândeşte, oricum nu are nimeni bani să-l ţină acolo. Iubeşte, în schimb, tractorul. Atunci când face practică la firma agricolă din zonă, este în al noulea cer. Se emoţionează când se urcă pe scările înalte şi mângâie timid volanul uriaşului utilaj de ultimă generaţie. Pentru Florin, a fi tractorist este şansa vieţii sale.
„Este şansa mea. Dacă nu învăţ, nu fac nimic. Ce să fac acasă? Agricultura se schimbă. Nu mai merge cu calul şi cu plugul. Acum sunt utilaje. Vreau să învăţ să fac o meserie şi să-mi câştig pâinea. Nici nu mă gândesc la facultate. Unde să mă angajez după şi cine să mă ţină acolo? Aici învăţ şi sigur mă angajez”, spune Florin Budacă. Prietenul şi colegul lui de bancă, Ionuţ Grădinaru, un adolescent din Avrămeni, îi împărtăşeşte visul.
A fi tractorist este, pentru Ionuţ, o moştenire. Tatăl său a trăit o viaţă în şaua tractorului şi pe ogoare. Bunicul, la fel.
„Visez de mic să fiu tractorist. Aşa a fost şi tata, şi toţi ai mei. Pot să-mi fac şi eu familie, să am banii mei, să învăţ o meserie”, spune Ionuţ.
Pasiunea, ambiţia şi visele celor doi băieţi de la ţară veniţi să se facă tractorişti sunt împărtăşite de toţi ceilalţi 26 de colegi. Toţi învaţă mecanică, lăcătuşerie, desen tehnic, fizică, matematică şi alte materii care-i vor ajuta să devină experţi în utilaje agricole. Totodată, fac practică pe utilaje de toate tipurile de la tractoare la mari combine şi secerătoare.
Miza este, într-adevăr, mare. Cei mai buni vor ajunge tractorişti profesionişti. Se spune că un adevărat specialist pe utilajele de ultimă generaţie poate câştiga şi 1.500 de euro la marile firme de profil. Aceşti tineri învaţă să lucreze pe cele mai moderne utilaje şi echipamente agricole. Autorităţile locale au reuşit să perfecteze o înţelegere cu două mari companii agricole, cu peste 10.000 de hectare de teren în exploatare. Mai precis, elevii de la şcoala profesională din Vlăsineşti fac practică şi învaţă să lucreze pe utilajele acestor companii.
„Am găsit două firme importante care au semnat cu bucurie contracte de parteneriat. Aici, aceşti elevi învaţă pe echipamente de ultimă generaţie. Agricultura, mai ales în cazul marilor firme, este foarte tehnologizată şi este o oportunitate pentru tineri să înveţe pe aceste echipamente şi utilaje. Aici este vorba şi de soft-uri. Elevii vor învăţa nu numai să opereze aceste utilaje, dar şi să ofere diagnoze, să intervină. Vor fi adevăraţi specialişti în domeniu”, spune Lucian Trufin, primarul din Vlăsineşti.
Cei mai buni elevi vor fi angajaţi la aceste firme din judeţ sau chiar din ţară şi de peste hotare.
Şi marile firme agricole caută specilişti de genul celor pregătiţi la Vlăsineşti.
„Societăţile de acest gen au mare nevoie de oameni bine pregătiţi, de specialişti. Cei care sunt acum, în majoritate sunt oameni trecuţi de 70 de ani, învăţaţi pe vremea lui Ceauşescu. Sunt firme care nu au niciun specialist. Şi sunt la mare căutare şi bine plătiţi.Când am făcut demersurile pentru înfiinţarea acestei şcoli, care nu au fost uşoare şi care au ţinut şi de noroc, ne-am gândit că este o oportunitate pentru tinerii din mediul rural. Este o meserie căutată şi bine plătită, într-un judeţ eminamente agricol. Era ciudat ca, într-o zonă agricolă, să lipsească tinerii specialişti în mecanizare agricolă”, mai spune primarul Trufin.
Şi şefii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean susţin că vor să reînvie învăţământul profesional la Botoşani, ca o oportunitate mai ales pentru copii nevoiaşi.
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024