(P) Nu există o rețetă perfectă care să îți asigure o livadă plină de pomi fructiferi, pentru că depinde de solul livezii tale, dar și de vreme. Însă, dacă știi de ce ai nevoie, poți să te bucuri de o livadă întreținută corespunzător. Astfel, îți prezentăm câteva ponturi utile, dar și accesoriile de care ai nevoie, pentru ca livada ta să fie pregătită pentru o recoltă bogată.
Curățenia generală este indicată oriunde, iar livada ta nu face excepție. Începe prin a aduna toate crengile sau frunzele uscate. Nu vei putea să o faci singur, căci ai nevoie de mai multe ustensile care să te ajute să duci treaba până la capăt.
Ce nu trebuie să îți lipsească, atunci când te apuci de curățenia din livadă, este o roabă metalică. Cu ajutorul ei, poți aduna de la pietre până la lucruri mai ușoare, pentru că:
● are o cuvă cu grosime între 0,6 și 0,8 mm;
● este rezistentă la șocuri mecanice;
● dispune de o capacitate de până la 100 de litri.
Astfel, alege o roaba metalica pentru munca in gradina, dar și pentru livada ta, ca să fii sigur că poți face o curățenie eficientă.
Ce accesorii ar trebui să mai ai pentru curățenia din livadă:
● fierăstraie electrice și accesoriile lor: sunt foarte ușor de folosit și te ajută să eficientizezi timpul petrecut în livadă;
● mănuși de protecție: îți vor proteja mâinile și pielea de fiecare dată când te apuci de munca în livadă, indiferent dacă te ajuți de unelte sau doar aduni câteva frunze de pe jos;
● foarfecă de grădină: pentru crengile care trebuie tăiate;
● hârleț și lopată: când te decizi să plantezi noi pomi.
Primăvara este cea mai încărcată perioadă din an pentru a-ți transforma livada. Astfel, printr-o pregătire atentă a livezii, îți poți spori producția, pentru a te bucura de roade gustoase. Prin urmare, pregătirea pomilor presupune următoarele operațiuni:
Stropirea pomilor îți asigură o grădină bogată și roade pe măsură. Prin urmare, este un proces important, care te ferește de potențialii dăunători și de boli. Tratamentele fitosanitare se realizează cu fungicide cu acțiune sistematică sau de contact, pentru a preveni cu succes viitoarele boli cauzate de ciuperci, care pot afecta copacii (făinarea, monilioza, rapănul). În ceea ce privește dăunătorii, pomii se pot stropi cu insecticide. La fel de importantă este erbicidarea, pentru a elimina buruienile, ce pot fi gazde pentru diverși agenți patogeni.
Pont: pentru ca o livadă să fie sănătoasă, majoritatea pomicultorilor realizează minimum cinci-șase tratamente într-un sezon.
După primii ani de la plantare, dacă pomii sunt tăiați corespunzător, acest lucru îi ajută să își formeze o coroană bogată. Acest proces durează în jur de trei sau patru ani, în funcție de modificarea poziției de creștere a ramurilor și a lăstarilor. Există și tăierile de rodire, unde se proporționează ramurile de rod, care duc la sporirea rodului pomilor.
Pont: nu trebuie să tai crengile atunci când se află în procesul de înmugurire, pentru ca seva acumulată pe timpul iernii să nu se înlăture.
Odată cu trecerea iernii, solul trebuie afânat. În acest proces, te poți ajuta de o grapă sau de un cultivator. Afânarea va decurge în funcție de cum a fost săpat solul toamna. Îngrășămintele trebuie introduse adânc în sol, astfel încât rădăcina pomilor să se hrănească în mod corespunzător. Cele mai indicate îngrășăminte sunt cele organice, adică din gunoi de grajd.
Pont: pentru solurile argiloase, care nu rețin substanțe nutritive, îngrășămintele vin cu beneficii la nivelul îmbunătățirii proprietăților tipului de sol.
Este important să îi oferi livezii tale o îngrijire corespunzătoare, prin curățarea și aplicarea tratamentelor pentru pomi, însă e bine să ai în vedere și plantarea corectă a copacilor, ca să rodească așa cum îți dorești:
● Nu planta pomii prea aproape unii de alții. Recomandarea este să îi plantezi la o distanță de minimum 4 metri;
● Ai grijă să nu îi plantezi prea adânc. Dacă se întâmplă asta, rădăcinile nu vor avea destul aer și căldură;
● Nu adăuga îngrășăminte imediat după plantare. Când se întâmplă acest lucru, se va ajunge la arderea rădăcinilor și uscarea pomului.
O recoltă bogată înseamnă atenție și îngrijire pe măsură, din partea pomicultorilor. Astfel, ca să te bucuri de o livadă rodnică în fiecare perioadă, e recomandat să o întreții corespunzător și să ai toate accesoriile la îndemână, când e nevoie de ele. Sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să ai o livadă așa cum ți-ai propus.
Sursa foto: Shutterstock
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024