Autoritățile anunță amenzi drastice pentru cei care lasă câinii închişi în maşină pe caniculă.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că cei care îşi vor lăsa câinii în maşină în zile caniculare vor fi amendaţi.
Au mai fost anunţate sancţiuni şi pentru expunerea altor animale la căldură excesivă.
Pășunatul și muncile agricole cu animale sunt strict interzise în perioadele caniculare, între orele 11.00 și 19.00. Fermierii care nu se conformează riscă sancțiuni.
E interzis, de asemenea, să ne lăsăm câinii în mașină în timp ce suntem la supermarket sau în mall. Amenzile pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei.
Având în vedere condiţiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi ridicate Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aminteşte că fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare şi asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje.
De asemenea, fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie, precum şi verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică.
Totodată, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00 – 18:00, dacă temperatura la umbră depăşeşte 25 grade C, iar la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.
Potrivit inspectorilor sanitari veterinari, în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existenţa de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.
Referitor la animalele de companie, Autoritatea informează proprietarii că, în cazul în care animalele de companie sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.
Referitor la transportatorii de animale, ANSVSA aminteşte că aceştia sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile, iar transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii.
Totodată, înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
PROGNOZA meteo pentru luna noiembrie: Lapoviță anunțată de meteorologi
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024