Învăţătorul Debutant al Anului desemnat cu rememorări şi tinere talente - VIDEO&FOTO
Scriitori, cadre didactice, foşti colegi, reprezentanţi ai societăţii civile, au omogiat-o vineri seară pe cea care a fost Angelica Gherman la prima ediţie a galei care îi poartă numele. Evenimentul organizat de Asociaţia B-Right Media cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport s-a dorit a fi deopotrivă o evocare a amintirei celei care a slujit 37 de ani la catedră şi a scris 21 de cărţi şcolare la edituri din Bucureşti, dar şi o promovare a tinerelor cadre didactice din judeţ.
Diploma de excelenţă a plecat la Albeşti
Astfel, în cadrul unei competiţii începută în prima zi de primăvară a acestui an, învăţătorii din Botoşani s-au putut înscrie la concursul „Învăţătorul Debutant al Anului 2013”, ai cărui câştigători au fost anunţaţi în cadrul unei ceremonii organizată la Complexul Europa. Astfel, Maria Simion de la Şcoala 1 Albeşti a primit o diplomă de excelenţă şi un premiu de 500 de lei pentru activitatea desfăşurată în mediul rural.
„Am participat la această gală pentru dezvoltarea carierei mele, dar şi pentru a arăta lumii că meseria de dascăl este una nobilă deoarece clădeşte conştiinţe şi modelează caractere şi totodată frumoasă pentru că lucrăm alături de copii, ne punem sufletul alături de ei în fiecare zi. Când intrăm pe uşa clasei, fiecare cu tristeţile sau bucuriile noastre, noi le purtăm”, a afirmat Maria Simion după premiere, ţinând totodată să le mulţumească şi colegilor.
Învăţătorul Debutant al Anului este o... învăţătoare de la "Grigore Antipa"
Distincţia „Învăţătorul Debutant al Anului 2013” a ajuns la Lucia Bianca Ababei de la Şcoala Grigore Antipa Botoşani, care a fost recompensată cu o plachetă şi o finanţare de 1.000 de lei.
„Sunt fericită că am primit acest premiu, sper să vă fac mândri de premiu şi sper să ajungă să cunosc mai bine activitatea d-nei Angelica Gherman şi să o fac mândră şi pe ea, de acolo, de sus, de ceea ce fac eu la catedră”, a spus Lucia Bianca Ababei.
Omagiu de la Uniunea Scriitorilor
Ambele învăţătoare au primit mai multe cărţi scrise de cea căreia i-a fost închinată gala. De altfel, printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi un reprezentant al filialei Botoşani a Uniunii Scriitorilor din România, care a povestit cum viaţa n-a mai avut răbdare cu Angelica Gherman pentru a deveni membră a acestei prestigioase structuri.
„Ca fost coleg al d-nei Angelica Gherman nu pot să spun mai multe decât s-au spus. Nu pot decât să simt şi să trăiesc o imensă împlinire, atunci când vedem că până nici nemurirea nu ne mai sperie. A trecut în etern... Din păcate, în ceea ce priveşte meritele dânsei, n-au putut fi pe deplin recunoscute în timpul vieţii. Mă refer la faptul tragic că dosarul care a fost depus de dl Lucian Alecsa la Uniunea Scriitorilor, în momentul când intra în ultima procedură de validare, d-na Angelica Gherman ne-a părăsit”, a declarat poetul Gabriel Alexe. Propunându-şi să promoveze valorice locale, evenimentul organizat în cadrul proiectului „Botoşaniul Nonformal 1.0.” a inclus şi câteva numere de cântec şi dans susţinute de copii talentaţi din Botoşani: Cosmin Mariciuc şi Marius Dănălache de la „Vis de artist” şi grupul Unik Dance. Atât aceştia, cât şi ceilalţi participanţi la gală, a căror număr a trecut de o sută, au avut posibilitatea să vadă aspecte din activitatea Angelicăi Gherman într-o mini-expoziţie cu cărţile şi distincţiile primite de învăţătoare de-a lungul carierei.