La Botoșani, numărul copiilor care provin din relații de concubinaj este din ce în ce mai mare, dacă luăm în calcul datele furnizate de Centrul Maternal Micul Prinț, care adesea devine casă pentru mamele tinere și neajutorate.
Încă din anul 2002, Centrul Maternal Micul Prinț oferă găzduire femeilor care devin mame și nu au sprijin financiar și emoțional. În această iarnă capacitatea instituției a ajuns aproape la maximum.
”În centrul maternal, la început de an sunt 10 mame și 17 copii. Cazurile sunt din tot județul, sesizările sunt făcute de către primării sau Spitalul de Copii. Deci sunt cuplu mamă-copil care ajung în Spitalul de Copii cu o problemă de sănătate și atunci se sesizează dacă acel copil nu ia în greutate sau mama nu are formate deprinderile parentale necesare îngrijirii și stimulării copilului și atunci sunt orientate către noi și încercăm să dezvoltăm deprinderile parentale, să dezvoltăm atașamentul,”
Camelia Popa, șef Centrul Maternal Micul Prinț.
În cadrul centrului lucrează asistenți medicali, sociali, dar și un psiholog.
Copiii trebuie să aibă vârsta între 0-3 ani. Mai sunt și cazuri excepționale, când și minorii mai mari sunt primiți pentru a-i nu despărți de mamă și frații mai mici.
Din fericire, momentan în centru nu sunt mame minore.
”Sunt cazuri sociale, lipsa condițiilor de creștere a copilului. În general, sunt familii dezorganizate. Mulți dintre copii nu sunt recunoscuți de tată, mamele nu sunt căsătorite, deci sunt copii din relații de concubinaj, sunt mame tinere în general, cu abandon școlar precoce și atunci intervenim noi pentru a rămâne copilul alături de mamă.”
Camelia Popa, șef Centrul Maternal Micul Prinț.
Scopul și obiectivul principal al centrului este prevenirea abandonului, pentru că acel copil să crească măcar alături de mamă.
O mamă stă până la șase luni în centru. În tot acest timp, ea beneficiază de servicii de primire-găzduire, hrană, servicii de sănătate, de educație și servicii de reintegrare, pentru că la un moment dat trebuie să se reîntoarcă în societate și chiar să-și găsească un loc de muncă pentru a se putea întreține.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile