Proaspăt transferat la FCSB, Golofca a marcat un gol într-un meci trucat de Liga 2, anunțat prin SMS mafiei italiene. Gazeta Gsp prezintă astăzi detalii despre legăturile dintre fotbalul românesc și rețeaua internațională descoperită de procurorii italieni.
Vineri. 28 noiembrie 2014, ora 21:59.
De pe numărul de telefon 0737-635350 (înregistrat într-o rețea telefonică din România sub un nume neidentificat) pleacă un SMS către Ercole di Nicola, unul dintre capii rețelei de trucare de meciuri descoperite în mai 2015 de procurorii italieni.
Conform rechizitoriului din cazul numit Dirty Soccer sau Calcioscommesse, Di Nicola (director sportiv la micuțul club Aquila) a participat activ în trucarea a 9 partide din Serie B și Lega Pro, menținând în același timp legături cu grupuri infracționale din Albania și fosta Iugoslavie.
“Aceste două partide gloria buzau 1 h novodari 2”
Mesajul în limba italiană trimis de pe numărul de Vodafone România conținea, spun procurorii italieni, meciuri cu “rezultate trucate pe care urma să se parieze”:
Gloria Buzău - Berceni
Săgeata Năvodari - Rapid Suceava
“MECIURILE AU ADUS AVANTAJE GRUPULUI CRIMINAL”
Partidele din Liga 2 erau programate în ziua următoare. Însemnarea “1h” de la meciul Gloriei reprezintă handicap, adică victoria la cel puțin două goluri diferență.
Ercole din Nicola a răspuns după o oră la mesajul primit de pe numărul românesc: “Ce campionat?”
Expeditorul necunoscut: “Romania B”
Jucate a doua zi, la ora 11:00, “meciurile aranjate au adus și de această dată avantaje grupului criminal”, susțin procurorii din Catanzaro.
Gloria Buzău a învins Berceni cu scorul de 7-1. Ulterior, partida a făcut inclusă pe lista de 18 jocuri trucate întocmită de departamentul de integritate al FRF în dosarul Gloria Buzău. Cazul s-a finalizat cu suspendarea a 3 antrenori și a 14 jucători!
Al doilea meci, Săgeata Năvodari - Rapid Suceava 0-6, nu a fost niciodată investigat în România.
Pe lângă faptul că au fost oferite mafiei pariurilor din Italia, cele două partide mai au un lucru în comun: antrenorii echipelor învinse au folosit foarte mulți jucători sub 20 de ani.
“Nu mai aveam echipă, jucam numai cu copiii. A fost ultimul meci al nostru. Nu ne-am mai prezentat ulterior”, a declarat Gheorghe Butoiu, antrenorul de la Săgeata care a folosit 7 juniori în acel joc.
Principalul susținător al echipei, primarul din Năvodari, Nicolae Matei, fusese arestat cu două luni înainte.
În ziua de dinaintea partidei, cu câteva ore înainte ca Di Nicola să primească SMS-ul din România, președintele de la Săgeata, George Poștaliu, anunțase că sunt “șanse 80-90 la sută să fim preluați de investitori italieni. Au aterizat azi la Otopeni, mâine sunt la club”.
A doua zi, la meci s-au prezentat Mugurel Ilisei, impresarul român care i-a adus în România pe toți italienii controversați din dosarul Dirty Soccer, și Massimiliano Solidoro, un italian care avea să fie suspendat 4 ani în același caz. "Au stat în tribune doar o repriză, apoi au plecat", spune Poștaliu pentru Gazetă.
În spatele “investitorilor italieni” era Edmond Nerjaku.
Citește mai jos continuarea articolului
Arestat în 2015 în scandalul Dirty Soccer, albanezul (care aranja meciuri prin telefon, de pe cartele prepay din România, Birmania sau Albania, înregistrate pe alte nume) avea “resurse nelimitate” pentru trucare de meciuri. Unul dintre partenerii săi de aranjamente era chiar Ercole di Nicola, cel care primise rezultatele din Liga 2 prin SMS-ul de la expeditorul neidentificat!
Surse GSP susțin că, în etapa precedentă meciului de la Năvodari, Nerjaku sponsorizase clubul Săgeata cu contravaloarea deplasării la Slobozia. Unirea Slobozia a câștigat cu 3-2 (1-2) - un 2 pauză, 1 final în limbajul pariorilor - într-un meci în care actualul campion al României, Cristian Ganea, a marcat golul de 2-1.
Președintele Poștaliu a negat finanțarea străină pentru cheltuielile cu deplasarea. Jocul de la Slobozia nu este menționat în dosarul italian Dirty Soccer.
UNDE VIN INVESTITORII: DE LA 6-0 LA 0-16
La Slobozia, poarta Săgeții a fost apărată de Călin Albuț. O săptămână mai târziu, la dezastrul cu Rapid Suceava, între buturi s-a aflat tânărul Marius Bocai.
Contactat de Gazetă, Bocai a susținut că meciul “nu a fost aranjat”. Apoi a întrerupt abrupt dialogul cu reporterii.
“Am citit și eu articolele din Gazetă despre italienii din România. Ce mafia dracului e acolo! Dar aici nu știu să fi fost ceva”
Gheorghe Butoiu, fost antrenor Săgeata
Bocai a primit golul de 5-0 de la Cătălin Golofca, fotbalistul transferat duminică de FCSB!
După perioada petrecută la Rapid Suceava, atacantul a mers la FC Botoșani unde, în timpul conflictului dintre jucător și Leo Grozavu, conducerea clubului a insinuat în comunicarea cu media că fotbalistul are probleme cu pariurile!
Printre coechipierii lui Golofca din partida cu Săgeata s-au mai numărat Dorin Semeghin și mijlocașul Dragoș Sfrijan, care acum este acuzat de trucare de meciuri într-un scandal internațional cu epicentrul în Irlanda, la clubul Athlone Town! Echipa irlandeză a fost preluată la începutul acestui an de mafia chineză a pariurilor care în 2016 s-a infiltrat și în România, la Academica Clinceni.
Fără sprijin financiar, clubul Săgeata Năvodari a dispărut la câteva zile după partida cu Rapid Suceava.
Adversara ei din partida menționată în cazul Dirty Soccer a fost implicată cinci luni mai târziu într-un alt meci aranjat: Gloria Buzău - Rapid Suceava 3-1, aflat pe lista FRF din dosarul Buzău.
În 2016, echipa și-a schimbat numele în Foresta. Acum, formația din Suceava traversează o criză financiară profundă.
În ultima etapă de Liga 2, Foresta a pierdut cu 16-0 partida jucată în deplasare, la Ripensia. Directorul agenției de monitorizare a pariurilor Federbet, Francesco Baranca, i-a anunțat pe reporterii GSP înainte și în timpul jocului despre "modificări anormale de cote".
Într-o coincidență bizară cu meciul din 2014, anunțat prin SMS mafiei italiene, conducerea clubului a trimis pe teren juniorii, după ce a purtat negocieri cu “investitori străini” în săptămâna premergătoare meciului.
La discuții, reprezentantul finanțatorilor nenumiți a fost Marin Mitran.
Rudă prin alianță cu familia Reghecampf, Mitran este “prietenul foarte bun” al lui Alessandro Magni, un avocat italian anchetat și el în dosarul Dirty Soccer și într-un alt caz de trucare de meciuri. (Sursa: Gsp)
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Adolescenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Trei candidați marca AUR pentru Parlament, în direct la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024