Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Despre oamenii mari știm cel mai puțin. Despre oamenii blânzi te apropii greu pentru că poartă cu ei o smerenie și o discreție care uneori se transformă în platoșă de netrecut.
Ioan Cobâlă a fost un uriaș blând, omul care în timp a devenit o instituție. A fost un artist național care a dus folclorul românesc în întreaga lume. Iar România i-a stat la picioare, l-a aplaudat îndelung.
Doar acasă, la Botoșani, a fost dat jos de pe scenă. A tăcut și s-a retras în singurătate. A tăcut din decență și cu înțelepciunea omului care știe că nimeni nu îi poate lua dragostea pentru muzică.
Pentru botoșăneni, însă, Ioan Cobâlă a rămas artistul complet.
A durat mult, nepermis de mult, până când și administrația să îi ofere respectul cuvenit. Un titlu de Cetățean de Onoare venit însă foarte târziu și acordat nu așa cum marele om de cultură ar fi meritat. Și ca târziul să fie și definitiv, Ioan Cobâlă a mai trăit o săptămână după ceremonia de înmânare a distincției.
Ioan Cobâlă a fost mai presus de toate un făuritor de talente. Avea darul și harul de a vedea dincolo de suprafața înșelătoare, dincolo de stângăciile unor artiști sau de bravările altora. Recunoștea calitatea de la primele sunete, de la primele acorduri.
Născut pe 1 ianuarie 1947 la Drăgușeni, județul Botoșani, Ioan Cobâlă provine dintr-o familie care a cunoscut și greul, dar și bucuria. Mihai Cobâlă și femeia lui au crescut patru copii. Ioan era fiul cel mare, cu responsabilități și cu griji pentru frații mai mici.
Dar mai mult i-a plăcut copilului Ioan să cânte, inspirat și de muzica părintelui său, care duminica era lăutar în sat. Era un elev bun, sârguincios, nu numai la școala din Drăgușeni, ci și mai târziu, când a ajuns în școala din oraș, unde a și înființat un ansamblu folcloric. Deși nu s-a dat niciodată în lături când era vorba despre matematică…
După liceu s-a întors în sat, la Drăgușeni. S-a angajat ca profesor suplinitor de matematici. Nu a durat mult și în școala din sat a răsărit o orchestră de muzică populară. Acolo, la Drăgușeni, a decis Ioan Cobâlă că viitorul său va fi altul. A plecat la Iași, unde a trecut de examenul la Conservator. Din acel moment, Ioan Cobâlă și-a tratat cu profesionalism talentul, dar făcând din muzică nu o meserie, ci un mod de viață.
A absolvit Conservatorul ieșean la 27 de ani. A fost imediat angajat la Iași, la Ateneu. Unde, aproape inutil să mai spunem, a înființat o orchestră. Nu a stat prea mult pentru că, la Botoșani, era nevoie de un dirijor.
S-a întors la Botoșani, a preluat Rapsozii Botoșanilor și, pentru prima dată, a purces la o altfel de muncă: aceea de profesionalizare a orchestrei. A adus portative, a cules folclor autentic, a orchestrat și a împărțit cântece soliștilor, fiecăruia după potențial. A șlefuit talente, a crescut artiști, a ridicat și promovat valori.
Munca și seriozitatea, perseverența și onestitatea cu care și-a tratat nu doar instrumentiștii sau soliștii, ci și colaboratorii, au făcut repede din Ioan Cobâlă un reper în muzica populară.
Ioan Cobâlă a murit la 74 de ani. Încă în puterea creației, încă viu în spirit. Pensionat forțat prea devreme, scos din scenă de ușa din dos, Ioan Cobâlă a continuat să creeze, a dus mai departe muzica. A revenit pe scenă în urmă cu câțiva ani, dar durerea nu a dispărut.
Ozolin Dușa a rezumat în puține și dure cuvinte condiția artistului Ioan Cobâlă:
”…nu uitați cei care aveți în mâini, vremelnic, „pâinea și cuțitul” deciziei: artiștii nu pot fi scoși la pensie. Ei mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni. Nu-i luați din ROSTUL lor!”
Sunt mulți și celebri artiștii care îi datorează lui Ioan Cobâlă succesul. De la Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache la Brîndușa Covalciuc Ciobanu, Elena Mândrescu, Petronela Rusu sau Dan Doboș.
Brândușa Covalciuc Ciobanu este dintre artiștii care – prin intermediul starpopular.ro – au transmis mesaje emoționante la plecarea în veșnicie a lui Ioan Cobâlă:
”Pentru întreaga Românie, pentru Botoșani în special și pentru noi, interpreții, plecarea maestrului Ioan Cobâlă dintre noi este o mare pierdere. A depus pentru folclorul românesc o muncă inegalabilă, a făcut ca folclorul botoșănean și românesc să răsune pe toate continentele. Orchestra Rapsozii Botoșanilor a fost în turnee peste tot în lume. Interpreții pe care i-a format sunt cunoscuți. Eu rămân un produs marca Ioan Cobâlă pentru că la 16 ani neîmpliniți am fost angajată solistă profesionistă la Orchestra Rapsozii Botoșanilor. Maestrul a avut încredere în tineri întotdeauna, ca dovadă și acum la orchestră sunt interpreți tineri valoroși. A sprijinit tinerii. Anul trecut Maestrul Ioan Cobâlă a împlinit 50 de ani de activitate artistică și voia ca după pandemie să organizeze un spectacol așa cum merita dumnealui după atâta muncă. În urmă cu o săptămână a devenit Cetățean de Onoare, mă bucur că oficialitățile au reușit să îi ofere acest respect. A plecat la ceruri un om care a făcut și care va rămâne în istoria culturii botoșănene”.
Ioana Cobâlă Stewart-Jones, fiica artistului, a transmis că Ioan Cobâlă va fi condus pe ultimul drum în amiaza zilei de marți:
”Pentru toți cei care vor să-și ia rămas bun de la tatăl meu, maestrul Ioan Cobâlă, vă aduc la cunoștință că trupul neînsuflețit se află depus la Biserica Sf. Parascheva (Pietonalul Unirii), iar slujba de înmormântare va avea loc marți, 07.09.2021, ora 12:00”.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024