Preşedinte României, Klaus Iohannis, i-a transmis şefului administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, dar şi aleşilor locali suceveni că este convins de faptul că pot să transforme Bucovina într-o oază de tradiţie şi progres.
Prezent la dezbaterea ”Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administraţia locală vorbeşte!”, care a avut loc ieri, la Suceava, Klaus Iohannis le-a vorbit acestora despre importanţa modernizării satului românesc şi a agriculturii, făcând referire în mod special la zona Bucovinei. El a subliniat că deşi în ultimele decenii s-au făcut eforturi în acest sens, agricultura şi satul românesc au făcut paşi timizi spre modernizare.
„Cu o pondere de circa 4% din PIB în 2016, agricultura este departe de a-şi atinge potenţialul, acela de motor al creşterii economice. Ne lipsesc şi aici priorităţile şi direcţiile de dezvoltare. Cu alte cuvinte, ca în multe alte domenii, ne lipsesc planul, seriozitatea şi continuitatea”, a afirmat Iohannis.
El consideră că renaşterea satului, mai ales în Bucovina, se poate face prin dezvoltarea micilor ferme familiale, prin consolidarea micilor afaceri din turism, care să exploateze potenţialul uriaş pe care îl are această zonă a ţării.
„Nu doar aici, la Suceava, dar şi în alte zone, avem o şansă importantă ca România să aibă una dintre cele mai competitive agriculturi ecologice din Uniunea Europeană”, a subliniat şeful statului. El a explicat că pentru aceasta trebuie să fie implicaţi atât crescătorii şi cultivatorii, procesatorii, organizaţiile profesionale din zona agro-alimentară, dar şi Universitatea „Ştefan cel Mare”.
El i-a îndemnat pe aleşii locali din Suceava să-şi folosească toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a schimba şi moderniza judeţul, adăugând că deşi nu întotdeauna au la dispoziţie toate resursele, au cel mai important atu, şi anume „inventivitatea şi inteligenţa românească”.
„Sunt convins că prin tact, comunicare eficientă şi sprijin reciproc puteţi face din Bucovina o oază de tradiţie şi progres”, a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis l-a încurajat pe Flutur să dezvolte clusterul regional de bioeconomie
În acelaşi timp, el a amintit că tot ieri, în debutul vizitei în judeţ, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani. Şeful statului a remarcat faptul că întâlnirea a avut loc la Aeroportul „Ştefan cel Mare”, recent modernizat.
Klaus Iohannis i-a transmis încurajări preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru a continua această iniţiativă de a înfiinţa un astfel de cluster regional.
„Vă încurajez să continuaţi pe acest drum care va fi, sunt convins, un proiect amplu, modern şi durabil. De aici vor veni curând investitori dornici să dezvolte afaceri în regiune, vor apărea oportunităţi pentru agro-industrie şi turism. Cu viziune şi iniţiativă şi folosind tehnologii performante, puteţi face, asta am spus şi acolo, lucruri uimitoare”, a precizat Iohannis.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să-i prezinte şefului statului unele dintre proiectele de succes realizate în judeţul Suceava, primul dintre acestea fiind parteneriatul dintre Suceava, regiunea Schwaben, din Germania, şi regiunea Cernăuţi, din Ucraina, încheiat în urmă cu 20 de ani. Printre proiectele evidenţiate de Gheorghe Flutur s-au numărat şi înfiinţarea Asociaţiei Produs în Bucovina, parteneriatul administraţiei judeţene cu biserica în sprijinul copiilor instituţionalizaţi, împădurirea terenurilor degradate, modernizarea Spitalului Judeţean şi a Aeroportului „Ştefan cel Mare”. Gheorghe Flutur a amintit şi de proiectele de promovare a turismului, subliniind că prin acestea, în ultimii 6-7 ani, numărul turiştilor care au venit în judeţul Suceava a crescut cu circa 70%. (Sursa: Monitorul de Suceava)
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024