Ionel Bejenaru condus pe ultimul drum cu lacrimi şi regrete: FOTO&VIDEO
Marele istoric Ionel Bejenaru a fost condus astăzi pe ultimul său drum pe familie, prieteni apropiaţi dar şi colegi din branşă care au ţinut să îi fie alături până la locul în care îşi va găsi odihna veşnică. Trupul său a fost depus la Biserica Sfânta Parascheva de pe Pietonalul Unirii unde astăzi, 10 mai 2013 a fost oficiată slujba religioasă de un sobor format din patru preoţi.
Toţi cei care au dorit să participe la înmormântarea celui care a fost Ionel Bejenaru au aşteptat preţ de aproximativ o oră şi jumătate până când sicriul în care istoricul era depus a fost scos din lăcaşul sfânt, în curte. Convoiul funerar s-a pus în mişcare în jurul orei 13:30.
„Merita mai mult…suntem mai săraci”
Înlăcrimat, privea de la mică distanţă oamenii adunaţi în curtea Bisericii şi Miluţă Jijie care a fost coleg cu regretatul Ionel Bejenaru în şcoala generală. „Ionel Bejenaru în primul rând mi-a fost coleg de şcoală generală, pe urmă drumurile noastre s-au despărţit, eu am urmat ştiinţele economice, el a mers pe istorie. Discutam şi cu colegii mei, Ionel Bejenaru a fost o istorie vie, o bibliotecă mobilă, am pierdut cel mai mare istoric din zona Moldovei. Nu ştiu dacă pierderea este recuperabilă. Păcat că acest om nu a reuşit să publice tot ce a scris. E unul din cei mai mari oameni de cultură din Botoşani, poate după Iorga e următorul istoric. Merita mai mult Ionel Bejenaru, merita mai mult. Suntem mult mai săraci, acesta este singurul sentiment, suntem mult mai săraci prin plecarea lui Ionel Bejenaru”, a spus Miluţă Jijie, directorul Memorialului Ipoteşti.
„A fost cel mai bun dintre noi”
Cu lacrimi în ochi Ionel Bejenaru a fost descris ca fiind o valoare de neînlocuit şi de Lucica Pârvan care l-a cunoscut îndeaproape fiind colegi la muzeu şi care a povestit că nu-şi poate reveni din şocul resimţit la aflarea veştii că profesorul a părăsit această lume. „A fost cel mai bun dintre noi, a fost un istoric de excepţie, a fost un documentarist de excepţie, a fost un coleg de excepţie. Din păcate Dumnezeu l-a chemat la el în chiar săptămâna luminată mergând în cer să întregească acolo marea familie a muzeografilor din România. Regretăm nespus dispariţia lui, va fi greu de înlocuit o asemenea personalitate, ne va lipsi mai ales în momentele în care vom marca anumite momente din istoria noastră naţională de la care Ionel Bejenaru era nelipsit chiar şi după pensionarea lui care a fost în urmă cu aproape doi ani. Dumnezeu să-l ierte”, a spus şi Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean.
„Este o mare pierdere pentru cultura botoşăneană”
Municipiul Botoşani, judeţul Botoşani şi zona Moldovei deopotrivă vor fi mai sărace cultural vorbind după plecarea lui Ionel Bejenaru. „A fost unul din cei mai bine apreciaţi dintre istorici, dintre cei care ştiau ceea ce înseamnă memorialistică şi istorie contemporană, în ceea ce priveşte activitatea lui scriitoricească a fost un cercetător foarte bun, a scos câteva dicţionare şi foarte aplicat pe document şi pe tot ceea ce dădea în vileag. Este o mare pierdere pentru cultura botoşăneană, nu neapărat pentru cultura botoşăneană ci şi pentru toţi ceilalţi plecarea lui atât de timpurie. Regretăm plecarea lui şi sperăm să fie iertat acolo sus în ceruri”, a declarat şi Gellu Dorian, poet şi prozator. Ionel Bejenaru, înainte de a-şi găsi odihna veşnică la Cimitirul Pacea din municipiu a făcut o ultimă oprire în locul care i-a fost a doua casă: Muzeul Judeţean.
CITEŞTE:
Tragedie în cultura botoşăneană, s-a stins un mare istoric