Mii de fermieri au venit marți la București din toate colțurile țării pentru a trage un semnal de alarmă asupra stării în care se află agricultura din România.
Protestul, care s-a desfășurat fără incidente, a reunit toate sectoarele agricole din țara noastră plecând de la vegetal până la crescători de bovine și ovine, potrivit Agrointel. Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale protestatarilor este legată de piața de desfacere din țara noastră care permite vânzarea de produse ieftine aduse din import iar fermierii autohtoni sunt în faliment. Secretarul general al Romovis, Ionică Nechifor, le-a transmis parlamentarilor un mesaj clar: fermele din România trebuie salvate iar produsele autohtone promovate în supermarketuri.
”Durerea noastră este foarte mare că nu ne-am primit banii la timp (…) Faptul că știm care sunt motivele, iată că vom avea răbdare. Dar nu mai putem avea răbdare în a ne promova legile care să fie în favoarea fermierului român. Vrem ca fermierul român de astăzi înainte să fie respectat, vrem ca fermierul român să fie băgat în seamă iar vocea fermierului român să ajungă și la Bruxelles. Vrem ca parlamentarii noștri să promoveze mâine (miercuri, 8 iunie -n.r.), Legea 321 pentru că noi astăzi transmitem un mesaj dar mâine dacă legea nu trece ne vom reorganiza în teritoriu și vom bloca vămile, arterele naționale și tot ceea ce ține de instituții județene locale. Fac un apel către autoritatea sanitar-veterinară și protecția consumatorului să verifice în supermarketuri și să scoată la suprafață toate acele produse de proastă calitate, să scoată toate acele produse care nu sunt 100 la sută naturale și sunt vândute la prețuri de nimic în timp ce produsele noastre stau în ferme sau sunt vândute la prețuri de nimic ca și celelalte dar calitatea, gustul sunt diferite față de ceea ce astăzi se află pe rafturile supermarketurilor. De ce cumpărăm mai ieftin? Că suntem bogați? Cumpărăm pentru că nu avem bani! Suntem săraci. Iar cei din afară sunt astăzi dispuși să ne falimenteze pe noi. Munca noastră nu o dăm de pomană altora. Pământul nostru să nu ni-l mai fure străinii ci să îl avem noi pentru a putea să îl lăsăm moștenire copiilor noștri. Știți că pământul este unul dintr pilonii neamului, dacă îl vindem cum ne mai identificăm noi ca neam”, a fost mesajul ferm al liderului oierilor.
Fermierii au adus la protest și produse tradiționale din lapte de oaie pentru a le arăta participanților că gustul produselor românești este unic.
CITEŞTE: Ionică de la Moldoovis invită fermierii la... 28 de milioane de euro
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024
Șofer amendat după o oprire în trafic: CE au confiscat polițiștii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Avertizare DNSC: O nouă fraudă online cu „promoții” primite prin mesagerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Burger King deschide primul restaurant din Suceava, în Iulius Mall
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024