Institutul pentru Politici Publice (IPP) îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de folosirea în continuare, sub forme mai sofisticate decât în trecut, a practicii de angajare a rudelor parlamentarilor în cabinetele parlamentare. IPP arată într-o scrisoare deschisă că şi în noua legislatură se continuă, sub o altă formă, angajarea neamurilor pe banii statului ca şi consilieri la birourile senatorilor şi deputaţilor.
IPP se referă concret la cazul deputaţilor
Verginel Gireadă şi
Costel Şoptică de la
PNL Botoşani, care au ocolit legislaţia privind conflictele de interese, angajându-şi rudele încrucişat. Acest lucru a fost redat inclusiv de presa centrală, iar IPP,
„în faţa recidivării acestor practici prin ignorarea, cu bună ştiinţă, a cazurilor precedente deja sancţionate în instanţă”, face un apel către Secretariatul General precum și către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care răspund juridic pentru cheltuirea fondurilor publice în condiţiile legilor din România, să stopeze aceste abuzuri.
„În faţa refuzului de a lua măsuri în acest sens, IPP va sesiza organele competente privind neîndeplinirea sarcinilor de ordonator de credite, desemnate prin lege pentru Secretariatul General al Camerei. De asemenea, sesizăm Curtea de Conturi să stopeze acest fenomen care pare să se extindă şi în actualul mandat şi să facă dovadă că este capabilă să ia decizii împotriva abuzării resurselor publice”, se menţionează în
scrisoarea IPP.
Totodată, în cuprinsul acesteia se face un apel la implicarea
preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în aceste situaţii prin transmiterea unei poziţii publice,
„tăcerea putând fiind interpretată ca un accept sau chiar o încurajare a unor astfel de practici”. În legislatură precedentă alţi doi deputaţi de Botoşani, Stelică Strugaru şi Neculai Rebenciuc au intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate pentru angajarea fiului, respectiv a soţiei la cabinetul parlamentar.
CITEŞTE ŞI:
ANCHETELE ANULUI, FEBRUARIE : Miliardele parlamentarilor cheltuite pe femei, plozi şi partid