La Penitenciarul Botoșani a avut loc sfințirea unei troițe realizate în amintirea celor care au suferit în închisorile comuniste, în perioada 1952-1964.
Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor format din preoți capelani ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și din clerici din Botoșani.
„Troița Martirilor”, așa cum este denumită de către cei care au realizat-o, se află în curtea exterioară a unității penitenciare, și a fost ridicată „în memoria celor ce au pătimit în închisoare la Botoșani în perioada 1952-1964, pentru idealuri de dreptate, adevăr și credință sfântă”, potrivit comunicatului de presă transmis de instituție.
La eveniment au mai fost prezenți directorii care au condus această instituție în ultimii 30 de ani, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor de ordine publică, ai Armatei Române, precum și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. A avut loc și o prelegere susținută de prof. dr. Iulian Nechifor, specialist în istorie, care a evocat cu o mare încărcătură emoțională câteva momente din istoria acestui loc.
După alocuțiunile rostite de profesorul invitat, de părintele Florin Smarandi, coordonatorul clericilor din ANP, și părintele capelan Florin Lucian Marcu, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a adăugat un cuvânt de binecuvântare și de felicitare pentru jertfa adusă celor care au pătimit în închisoare, afirmând totodată că apropierea omului de credință în momente dificile aduce foarte multă lumină:
”Am înălțat o scurtă rugăciune către Dumnezeu pentru odihna celor care au trecut prin acest penitenciar, precum și pentru frații și surorile lor din alte zone ale țării. Am cunoscut multe persoane care au trecut în perioada anilor ’50-’60 prin închisorile acelui timp, ce-i drept, mai mult din tagma noastră preoțească dar și dincolo de ea, dar la cei din tagma preoțească am observat trei lucruri: aveau puterea iertării pentru tot ceea ce li s-a întâmplat acolo, îi îndemnau pe cei din jur să nu se răzbune pentru ceea ce ei sau frații lor au avut de pătimit acolo, și în al treilea rând, aveau o capacitate uimitoare de a trece cu vederea peste clipele negre pe care le-au trăit acolo, și aș aminti de unele momente frumoase, încât unul dintre ei spunea adesea că «mi-e dor de Târgu Ocna!», pentru că acolo a reușit să trăiască în adâncime, poate mai mult decât noi - cei din așa numita libertate – taina credinței.
Își aduceau aminte chiar de unele cadre care înfruntau ordinele superiorilor, și găseau spații și timp pentru a intra în legătură cu deținuții și a le mai ușura câtuși de cât viața, atunci când aveau această posibilitate. Felicit conducerea penitenciarului, pe părintele Florin Marcu pentru toată lucrarea creștinească împlinită la capela închisorii, unde am slujit și eu de câteva ori și unde m-am întâlnit și am discutat cu anumiți ostenitori din această unitate. Mulțumim pentru gândul acesta, de a se ridica o cruce în memoria celor care au fost închiși pe nedrept, și despre care cum s-a amintit, începem a uita. Dumnezeu să-i odihnească în pace, să le ierte păcatele celor care au făcut mult rău în acele vremuri, să ne dăruiască putere să înțelegem că apropierea omului de credință, chiar în situații dificile, aduce în viața aceluia și a celor din jur foarte multă lumină”.
După ce Părintele Mitropolit Teofan a stropit Crucea de lemn cu apă sfințită, Înaltpreasfinția Sa a oferit diplome și distincții celor care au sprijinit construirea troiței.
Astfel, pr. capelan Florin Marcu și col. (r) Cristian Irimie, fost director al închisorii în perioada 2016-2021, au primit cea mai mare distincție a mitropoliei, „Crucea Moldavă”, iar col. (r) Viorel Paraschiv, col. (r) Paul Marius Hliban, col. (r) Cristina Mirela Livadariu (post mortem n.r.), col. (r) Adrian Bahmătă și comisaru-șef de poliție penitenciară Daniel Dumitru Pînzariu, actualul director, au primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru mireni.
Totodată, câțiva angajați ai unității au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie, iar conducerea Penitenciarului Botoșani a fost oferite diplome de gratitudine celor ce au conferențiat, precum și unor lucrători din penitenciar, pentru implicarea în organizarea evenimentului.
La sfârșit, ierarhul și cei prezenți au vizitat capela închisorii.
Doxologia.ro
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Și s-a făcut liniște! Gala care a umplut o sală de public select după o îndelungată pauză – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 16, 2025
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Raluca Turcan lângă Valeriu Iftime la Botoșani, dar cu gândul tot la Sibiu – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile