Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a urcat din nou pe Taborul nemțean marți, de sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, care este hramul Mănăstirii Ceahlău.
În vârful muntelui, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu Arhim. Nicodim Petre, Consilier la Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, cu alți clerici locali și slujitori invitați, potrivit basilica.ro.
„Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să urcăm astăzi pe Muntele Ceahlău de hramul muntelui, de hramul mănăstirii, împlinind – cu efort, ce-i drept, dar, socot, cu multă bucurie sufletească – un dor al nostru conștientizat sau poate mai puțin conștientizat, și anume să fim cât mai aproape de Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Teofan după slujbă.
„Sfântul Apostol Petru, participând la momentul Schimbării la Față a Domnului Hristos, s-a minunat de ceea ce a văzut și voia să nu mai plece din munte, spunând Domnului Hristos: Doamne, bine este nouă să fim aici”.
„Acest sentiment de împlinire cred că mulți dintre noi l-am avut urcând pe muntele cel sfânt. Un sentiment de împlinire, de umplere a unor goluri pe care le avem în noi. Și aici fiind, participând la Sfânta Liturghie, împărtășindu-ne mulți dintre noi cu Sfintele Taine, cred că acest sentiment de plinătate este foarte real în mintea și în sufletul multora dintre noi”, a continuat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Nu este desfătare mai mare decât aceea a omului care Îl are pe Dumnezeu în viața lui”, a mai subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. „Omul se mulțumește numai dacă simte că are într-însul desfătare întru Dumnezeu. Cum zicem și la rugăciunea înainte de Împărtășanie: Învrednicește-mă, Doamne, a mă sătura de desfătarea care este întru Tine”.
„Schimbarea la față ne arată cine este și ce este Biserica. De Biserică aparțin profeții, apostolii și toți cei care primesc teologia revelatoare a acestora, luptându-se pentru a avea același scop – și anume, îndrumarea omului spre îndumnezeire, spre vederea Luminii necreate”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul în cuvântul de învățătură.
Mănăstirea Ceahlău are hramurile „Schimbarea la Față” și „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”. Situată la cota 1.800, este unul dintre locașurile monahale de la cele mai mari altitudini din țară.
Praznicul Schimbării la Față face, în mod tradițional, legătura dintre sărbătorile dedicate Sfântului Ioan Iacob de la Neamț și Sfintei Teodora de la Sihla, fiind un prilej de pelerinaj la mănăstirile nemțene pentru numeroși credincioși.
Anul acesta, pelerinii au urcat pe Ceahlău pe o vreme mai dificilă, cu ceață și ploaie.
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024