Asistăm la o dezgolire a lipsurilor din unitățile spitalicești, fie că vorbim despre spitale din orașe mai mici sau despre cele din București. Pe lângă condiții precare în unele dintre unități, pacienții riscă să fie expuși și la o serie de infecții care, în unele cazuri, gen victime Colectiv, pot fi fatale.
Și la Spitalul Județean de Urgență Mavromati au fost depistate astfel de bacterii, fiind vorba despre pacienți care le-au contactat după internare.
”De la începutul anului în cadrul spitalului de la Botoșani s-au înregistrat 38 de infecții nosocomiale. Tendița față de ceilalți ani este ușor crescătoare dar se menține la același nivel. Ce am observat la analiză, am observat că foarte mulți pacienți care nu au mai fost internați în spital se prezintă la spital, în momentul în care se recoltează probe, se prezintă cu bacterii multi-drog rezistente. Asta înseamnă că antibioticele nu se dau cum trebuie și cred că se duc la farmacie și iau antibiotice și atunci când nu mai pot, când se acutizează, vin la spital”, a declarat Ștefan Bercea, medic specialist în prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale.
Cele mai multe cazuri au fost pe secțiile chirurgicale, având în vedere și specificul activităților.
”Nu am avut decese cauzate de infecții și nici reclamații din partea pacienților. Infecțiile nosocomiale apar, dar eu zic că stăm bine și din punct de vedere al condițiilor și al materialelor care se achiziționează pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale”, a mai spus medicul de la Spitalul Județean Mavromati.
Infecție nosocomială, sau infecție intraspitalicească, este acea infecție care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație în momentul în care pacientul s-a internat în spital și se supraadaugă bolii pentru care pacientul s-a internat. Infecțiile nosocomiale pot să fie în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale. Acest tip de infecție se produce într-un spital, fie între pacienți de boli diferite care ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți din rândul personalului de îngrijire. De obicei această infecție este post-operatorie. (G.E.)
CITEȘTE: Sâptămână cu 1.500 de botoşăneni răpuşi de viroze
(Sursă foto: Mediafax)
Ieșean prins FĂRĂ permis pe o stradă din municipiu: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tânără de 21 de ani rănită într-un accident produs pe un drum din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Botoșănean condamnat la închisoare după ce a rămas fără permis în Germania
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
LPF a anunțat programul etapelor a XVIII-a ȘI XIX-a din Superligă: CÂND joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Botoșănean băgat după gratii de polițiști după ce și-a incendiat propria soție
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024