Săptămâna patimilor a concentrat mai toată atenția locuitorilor orașului mai ales asupra postului și a rânduielilor religioase și mai puțin la activitățile obișnuite de la locul de muncă. Încă din Joia Mare când gospodinele au înroșit ouăle, a început și goana după cumpărături.
Joi după amiază, așa cum au estimat meteorologii, o ploaie deasă și rece a învăluit ca o mantie orașul. Și-a anunțat prezența prin nori de un albastru aproape înnegrit ce pluteau deasupra blocurilor. La cele două mari hypermarket-uri din municipiu, oamenii au fost totuși luați prin surprindere.
La ieșirea din magazine, cu coșurile pline ochi de toate cele trebuincioase pentru masa de Paști, privirile se ridicau iritate mai întâi spre cer. Parcă ploile și vântul nu mai vor să plece să lase primăvara să-și intre în drepturi pe deplin. Cu hainele puse în cap sau un umbrele, cei inspirați, botoșănenii se grăbeau să pună în portbagaje cumpărăturile. Alții, abia ajunși, alergau cu copiii de mână spre intrarea în magazine.
Își frecau mâinile de mulțumire și taximetriștii pentru că mușteriii au curs gârlă, asemenea stropilor de ploaie din cer. Taxiurile curgeau spre ieșirile din parcările marilor magazine. Altele veneau și le luau locul. Un du-te vino specific perioadei ce anunță venirea sărbătorilor.
Aglomerație era și la Biserica Sfânta Parascheva din municipiu unde, botoșănenii dintre cei mai cucernici și nu numai, s-au așezat ca umbrele, în interior pentru Denii. Femeile, majoritatea, cu capetele acoperite, cele cu mulți ani pe umeri așezate, cele tinere, în picioare. Vocea preotului răsuna cald din boxe iar când a rostit primele cuvinte din Sfânta Evanghelie, credincioșii au căzut în genunchi.
În săptămâna patimilor de duminică și până vineri, se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumusețe, care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Două dintre acestea au o semnificație aparte și o structură specială.
Astfel, Denia din Joia Patimilor, cunoscută și sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, recapitulează și actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea în mormânt.
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu sprijină producătorii locali din Ștefănești
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Fost jucător de la FC Botoșani, anchetat de Poliție pentru agresiune: REACȚIA soției
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024