Este
Casa Zamfirescu, are 14 camere altă dată somptuoase, și a aparținut unui mare boier, Constantin Zamfirescu pe numele lui, ce a trăit undeva prin anii 1890. Clădirea, deși cu potențial impresionant nu mai are nimic din strălucirea de altă dată. Anii care au trecut peste dar și mâinile inconștiente care au vandalizat-o i-au știrbit din frumusețe, exact cum ai ciopli cu cuțitul o operă de artă.
Undeva în spate, un cunoscător copleșit de tristețe a lăsat și un mesaj care probabil stârnește amuzament în rândul unora:
”Mă numesc Casa Zamfirescu și sunt monument de arhitectură; vă rog respectați-mă și eu vă voi respecta pe voi”. În van.
Pereții clădirii sunt plini de graffiti, semn al ”civilizației” iar parte din tencuiala exterioară s-a prăbușit pe iarbă. Burlanele, îndoite de timp sunt rupte de la jumătate iar umezeala s-a infiltrat în pereții care sunt parcă colorați de cerneală neagră.
Imobilul aparține Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și a folosit în trecut drept centru de perfecționare al șomerilor. Astăzi, după ușile ferecate de deja câțiva ani buni n-a mai intrat nimeni. Pe la conducerea instituției s-au tot perindat directori. Fiecare a promis că va face rost de fonduri pentru a salva această mică bucată din istoria orașului.
”Este făcut studiul de fezabilitate și noi am cerut fonduri de la ANOFM. Am făcut SF-ul, am avut bani și l-am trimis. Dar eu mai am o alternativă și mă gândesc și la asta. Poate în jurul datei de 15 mai, sau poate în iunie, am luat legătura și cu un reprezentant al ADR Neamț care se ocupă de fondurile europene, vreau să văd dacă se dau drumul la linii de finanțare pentru monumente istorice și poate prind și de acolo niște bani”, explică
Teodor Dimitriu, directorul executiv al AJOFM.
În cazul în care se va reuși, fie cu bani de la bugetul de stat, fie cu fonduri europene să fie reparată Casa Zamfirescu, pereții acesteia ar urma să găzduiască tot șomeri. Spune mai departe
Teodor Dimitriu: ”
Săli de formare profesională dar fără zgomot. Adică, acolo să se țină calculatoare, contabilitate, inspector resurse umane, limbi străine. Pentru că dacă bag croitorie sau tâmplărie este zgomot și acolo este o zonă în care nu-mi pot permite să fac treaba asta”.
Suma necesară pentru reabilitarea clădirii este de 1,5 milioane de lei noi.
(G.E.)
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
REPORTAJ: Biserica Armeană cu secole în spate, aproape să se prăbușească: pereții șubrezi și temelia nesigură îi netezesc calea spre colaps - GALERIE FOTO & VIDEO