Guvernul României a hotărât ca Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să poată face angajări fără concurs, pe perioadă determinată.
Și asta pentru a acoperi posturile vacante și pentru a-și putea desfășura activitatea, în actualul context al războiului din Ucraina.
Așa cum s-a stabilit la începutul lunii, prin OUG 20/2022, din această lună și “până la încetarea situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate angaja personal fără concurs”.
Totuși, nu se vor face angajări în toate structurile MAI, ci, în funcție de nevoi, doar acolo unde se desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică. Angajarea se va face “pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 90 de zile de la data încetării situației respective”.
Miercuri, prin Ordinul MAI 39/2022, au fost stabilite normele procedurale pentru aplicarea prevederilor de mai sus. Mai exact, acesta stabilește că doar persoanele care îndeplinesc cerințele de ocupare stabilite în fișele posturilor, condițiile legale și criteriile specifice vor putea ocupa posturile vacante din MAI.
Anunțurile de angajare vor trebui publicate pe paginile de internet ale unităților din cadrul MAI care angajează sau, dacă acestea nu există ori nu sunt operaționale, în presa scrisă. Anunțul va trebui să conțină denumirea posturilor pentru care se organizează procedura de ocupare, cerințele din fișele posturilor, actele solicitate, data-limită până la care se pot depune acestea, graficul și locul desfășurării procedurii și alte informații necesare, conform avocatnet.ro.
Pe de altă parte, pentru a ocupa un post vacant în unitățile MAI cu activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, cei interesați trebuie să:
-trimită, prin e-mail, un dosar electronic al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante;
-susțină procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective.
Apoi, o comisie formată dintr-un număr impar de membri verifică îndeplinirea cerințelor de ocupare stabilite în fișele posturilor, precum și a condițiilor legale și criteriilor specifice prevăzute de statutele profesionale, realizează un interviu sau/și aplică un test scris și semnează procesul-verbal care conține concluziile procedurii parcurse, respectiv persoanele stabilite pentru angajare.
Deciziile șefilor unităților din MAI cu privire la încadrare “se fundamentează pe concluziile prezentate de către comisie, indiferent de numărul persoanelor înscrise pentru același post și de rezultatele obținute după parcurgerea verificărilor”, mai scrie în ordin, potrivit sursei citate.
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
ACUM: USR-iștii de la Botoșani, de la extaz la agonie – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024