“Hai la Botoşani”, melodia care se bucur de un succes fulminant, a devenit ţinta ironiilor unui site care susţine că se ocupă în principal de “reportaje originale și documentare despre tot ce se petrece-n jurul lumii”.
Pe lângă materiale precum “Am stat o zi în Parlament să văd cum a trollat USR planul PSD-ului să controleze Justiția” sau “Am vorbit cu mame tinere din România despre cum e sexul după naștere” în Vice.com/ro şi-a făcut loc şi “Clipul de promovare pentru Botoșani m-a făcut să apreciez mai mult România”. Deşi titlul ar putea lăsa să se înţeleagă faptul că urmează un text laudativ, lucruile nu prea stau aşa. Dimpotrivă chiar. Iar ironii şi chiar jigniri nu se aduc doar fetelor, ci şi locuitorilor întregului judeţ:
“Dacă până acum nu ai fost însă la Botoșani, dar ai auzit de locul ăsta fermecat de pe la prieteni sau când se făcea strigarea la sacoșele de rafie de la tren, e suficient doar să arunci o privire”.
Mai departe, lacul eminescian este catalogat drept “baltă” în care “eroinele noastre stau la port popular și dau cu piatra în baltă. E un fel de picnic fără sens sau mâncare, dar filmat bine, de la care se trece la un cadru cu cele patru fete singure, prin pădure. Da, ceva care chiar se întâmplă în viața reală, mai ales prin satele din Moldova, zona aia în care cazurile de viol sunt mai dese ca sfinții din calendarul creștin ortodox”.
Nu scapă nici Mihai Eminescu, despre care autorul articolului recunoaşte că l-a urât şi, ca atare, crede că toţi cei ca el nu vor să vadă pe cineva cum răsfoieşte o carte cu poza poetului nepereche.
Nici cadrele de la Muzeul Memorial George Enescu nu sunt pe placul autorului:
“E fix degeaba și momentul în care una dintre ele ajunge la casa lui George Enescu, în care se apucă să pipăie pianul sau un scaun, să simtă parcă cum a trăit artistul. Probabil ai fost și tu prin case din astea memoriale. Așa că, știi, mereu există o din aia nașpa care îți zice că nu ai voie să atingi nimic sau se uită la tine de parcă urmează să furi vreun căcat din ăla de obiect vechi”.
Partea preferată a celui care a scris textul este însă cea în care “Fetele din Botoşani”, “stau ele, toate, cu niște tipi pe un câmp și împletesc coronițe cu flori. Nu ai cum să bați așa ceva, e cel mai pur românesc moment din întreg videoclipul ăsta de promovare. Oameni în port popular, în razele blânde ale soarelui în care se observă și un cal, cum muncesc cu drag la ceva absolut nefolositor care va muri în câteva ore, fiindcă se va ofili. Păi, dacă nu asta e definiția românului, atunci nu știu care ar putea fi”.
Autorul susţine că astfe de imagini sunt proprii reclamelor “la pateu sau mezeluri”, doar că băieţii din clipul “Hai la Botoşani” “sunt mai pensați decât e social acceptat și mai dați cu cremă din aia bună, că doar nu le lucește așa chipul că au muncit câmpul”.
Iroiniile continuă cu câţiva meşteri populari, care “sunt filmați ca Patrick Swayze în filmul Ghost”
Spre final, autorul recunoaşte că, de fapt, mai totul îi displace:
“Spre final, totul începe să mă deranjeze, pentru că inevitabil, l-au băgat pe Dumnezeu în toată ecuația. În apropiere de Botoșani, orașul, există o mănăstire mai glam decât e nevoie să fie un lăcaș de cult, cu lumini de zici că ești pe stadion și au aprins nocturna. E locul ăla în care merg să se roage doar bogații din zonă când vor să fie văzuți de alți bogați în momentele de pioșenie pură. Acolo au dat o fugă și protagonistele, la mănăstirea aia șmecheră, că probabil trebuia să fie și ea în program. Parcă nu prea e ce trebuie când după tot vibe-ul ăla de modern, apar cu câte un batic pe cap și așteaptă nemurirea sufletului”.
Bine, nici costumele populare nu sunt înghiţite fiindcă “nimeni nu se mai îmbracă așa nici la țară”, iar “cei de la țară sunt nașpa, majoritatea, pentru că nu au cultura necesară și nici nu îi poți blama pentru asta”.
Toate aceste aprecieri au loc după ce într-o lună şi patru zile de la lansare clipul “Hai la Botoşani” are peste 746.000 de vizualizări pe YouTube şi peste 8.000 de aprecieri, aceasta după ce s-a aflat şi în topul recomandărilor pe România al celebrului canal online. Este realmente o performanță pentru o melodie populară care nu a fost scoasă pe piață de o mare casă de producție.
În cele nici măcar cinci săptămâni de la lansare, fetele au fost invitate, printre altele, la emisiuni precum “Neatza cu Răzvan şi Dani” de la Antena 1, “La Măruţă” şi “Vorbeşte lumea” de la Pro TV şi Teo Show de la Kanal D.
De asemenea, pentru prima dată de la reluarea manifestărilor din Centrul Vechi al Botoşanilor dedicate Zilei Naţionale a României, “Deşteaptă-te române” nu a mai fost difuzat la o staţie de amplificare, ci a fost intrepretat live chiar de cele patru fete.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024