Intra in rindul demnitarilor ca social-democrati si devin apoi liberali sau ... invers. Se intimpla la Botosani, unde la trei ani de la ultimele alegeri o treime dintre alesii au schimbat deja partidul.
Ieri social-democrat, azi liberal
Daca in perioada in care PSD a fost la putere a fost unul dintre reprezentantii de marca ai social-democratilor, vicepresedinte chiar al organizatiei judetene, la relativ putin timp dupa ce formatiunea a trecut in opozitie
deputatul Mihai Malaimare a devenit liberal. Printre altele, si-a justificat demisia din PSD prin conflictul cu presedintele judetean al formatiunii Constantin Contac, dar si prin faptul ca bunicul sau ar fi fost un vajnic liberal.
A luptat in campanie contra PNL-ului si PD- ului si, din social-democrat a devenit peste noapte un infocat democrat, membru al unui partid pe care l-a criticat cind a avut ocazia. Este vorba de
deputatul Catalin Buhaianu.
Devenit senator pe listele PNL, Mihai Tibuleac este in continuare parlamentar, dar nu liberal, ci liberal-
democrat. El a renuntat practic de buna voie la sefia filialei judetene a PNL pentru a fonda, alaturi de Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur si alti sustinatori ai presedintelui Traian Basescu Partidul Liberal - Democrat.
Senatorul Tibuleac, care spune, mai nou, ca a fost dat afara din PNL si nu a plecat de buna voie, evita sa puna eticheta de tradator politici celor care, in timpul mandatelor, renunta la formatiunile care i-a propulsat.
Mai mult, demnitarul chiar ia apararea celor care, desi candideaza pe o lista de partid si nu uninominal, parasesc formatiunea care i-a propulsat in Parlament, Consiliul Judetean sau Consiliul Local.
Partide abandonate dupa alegeri
10 din cei 33 de consilieri judeteni au schimbat partidul dupa dobindirea mandatelor. Cei mai multi dintre acestia au plecat, paradoxal la prima vedere, la PSD, partid aflat in opozitie. Opozitia e valabila insa doar la nivel national, pentru ca presedintia Consiliului Judetean apartine social- democratilor. Astfel, la doar citeva saptamini dupa ce a intrat in CJ, conservatorul Mircea Holeiciuc s-a facut PSD-ist.
Pierzind sansele de a deveni directorul al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National fosta liberala Elena Condrei s-a inscris la rindul ei in PSD.
Mircea Danuta a intrat in CJ pe listele PRM si, dupa o perioada de independenta, s-a facut social-democrat. Asta dupa ce in campania electorala din 2004 l-a criticat dur pe Constantin Contac, pe care l-a amenintat inclusiv cu actionarea in judecata. Acum Contac ii este sef, iar el e unul din sustinatorii sai ferventi.
Un traseu asemanator l-a urmat si Brindusa Bucsa, care a devenit consilier pe listele Romaniei Mari.
Traseism pentru functii
Cel putin pentru o parte din cei care au schimbat brusc partidul si doctrina cistigurile nu au incetat sa apara. Trecut de la PRM la PNL Ioan Ciobanu a dobindit functia de inspector sef al Inspectoratului Judetean in Constructii, unde are o leafa de aproximativ 4.000 de lei.
Adrian Hãidãutu a renuntat la calitatea de membru PSD si a depus adeziune la PNL. Rezultatul? A ramas in continuare sef al Ocolului Silvic Dorohoi.
Un aspirator in CJ este si PNG-ul razboinicului Becali, care, desi n-a obtinut nici un mandat la alegerile din 2004, de anul trecut are doi consilieri judeteni, din care unul este chiar vicepresedinte al CJ.
Devenit sef judetean al vitejilor lui Becali, lui Dorin Ciustea nu i se pare condamnabila trecerea de la un partid la altul in timpul mandatului.
Dintr-o barca in alta …
Cinci din cei 23 de consilieri municipali au lasat balta partidele care i-au promovat in consiliu, iar pentru o parte dintre ei recompensele nu au incetat sa apara.
Intrat pe listele PRM in consiliu, formatiune care macar teoretic este opozanta primarului, Traian Apetrei s-a declarat apoi independent, iar la inceputul anului trecut a devenit director al Teatrului Mihai Eminescu.
Catalin Alexa a plecat din PNL si a ajuns presedinte al organizatiei municipale PLD.
Fost liberal, Volinasi Costin simpatizeaza la rindul sau cu liberal-democratii pe care ii indrageste si primarul Catalin Flutur. Coincidenta sa nu, a devenit director adjunct al Teatrului Mihai Eminescu.
Alti doi consilieri municipali, Stelica Fasniuc a demisionat din PSD si a devenit sustinator al PRM, iar Valentin Guraliuc a renuntat la doctrina PRM-ista a lui Vadim si s-a inscris in armata lui Becali.
Viceprimarul Florin Ghiorghita a schimbat la rindul sau partidul. A renuntat la PRM si a intrat in PD. Pretul transferului? O functie de vicepresedinte la democrati.
Despre primarul Catalin Flutur nici nu se mai stie prea bine din ce formatiune face parte. Desi s-a declarat sustinator al PLD, a si participat la intruniri ale acestei formatiuni, a fost anuntat drept candidat al partidului la functia de primar, oficial el este inca membru suspendat al PNL, partid pe listele caruia a devenit edil sef. Cert este ca isi plateste scump simpatiile liberal- democrate, Botosaniul fiind tot mai des taiat de la finantarile guvernului liberal.
Lege antimigratie ignorata de alesi
In primavara anului trecut, la presiunea mass-media si societatii civile, Parlamentul a modificat statul alesilor locali si a prevazut ca orice consilier judetean sau local care schimba partidul, indiferent daca din propria initiativa sau este dat afara, isi pierde mandatul de ales. Legea a fost contestata la Curtea Constitutionala, care a hotarit ca respectivul articol nu este legal.
La mai bine de jumatate de an de la decizia Curtii inca nu se stie daca legea mai e in vigoare sau.
La Botosani fiecare aplica legea dupa cum ii convine. Cert este ca dupa adoptarea legii, dar si dupa decizia Curtii Constitutionale, o pleiada de alesi locali au schimbat partidului si isi pastreaza in continuare mandatul. Cel mai elocvent exemplu este al consilierului municipal Catalin Alexa, care dupa ce a plecat din PNL a devenit presedinte al organizatiei municipale a PLD. Acum, in calitate de ales local, tocmai face parte dintr-o delegatie in Suedia a municipalitatii.
PRM, marele perdant
21 din cei 78 de primari iesiti pe liste la alegerile din 2004 au parasit partidul care i-a propulsat in functie.
Toti cei 9 primari scosi de Partidul Romania Mare au plecat la alte formatiuni. Unii, peste noapte, din adepti ai lui Vadim s-au transformat in infocati sustinatori ai liberalismului. Si pentru social-democrati perioada de opozitie a lasat urme, 6 primari demisionind din partid.
Cum era de asteptat, majoritatea primarilor migratori au dat partidele de opozitie, pe altele, aflate la putere. Liberalii au adus astfel 8 primari, iar democratii, in perioada in care inca se aflau la guvernare, 5 primari, inclusiv edilul sef al Dorohoiului. Si in rindul primarilor Partidul Noua Generatie a inceput sa isi faca simtita prezenta, trei sefi de comune dobindind dupa alegeri statul de viteaz a lui Becali.
Liderul judetean al Noii Generatii vede explicabila atitudinea primarilor care shimba partidul in timpul mandatului.
Primari doar la putere
Unii primari, care nu se afla la primul mandat, aproape ca si-au facut o obisnuinta din a trece dintr-un partid in altul, astfel incit mai mereu sint membri ai unei formatiuni aflate la putere. In legislatura trecuta, cind PSD se afla la guvernare, primarul de Roma Constantin Humelnicu a trecut de la PNL la PSD. Dupa ce PSD a devenit partid de opozitie, iar liberalii au revenit la putere si primarul de Roma a redevenit liberal. Alti primari se afla deja la al treilea partid in trei ani. Neculai Cucu de la Draguseni a devenit primar pe listele PNTCD, a trecut apoi la PSD, pentru ca acum sa fie membru PD.
Unii primari au renuntat la partidele care i-au propulasat in functii la numai citeva saptamini dupa alegerile locale, altii, in actuala legislatura au avut timp sa treaca la o alta formatune si, apoi, sa revina la cea pe listele careia a candidat.
Cind si cum va fi stavilita migratia politica e greu de spus.
Investigatie realizata in august 2007