George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Prins de microbul circului George Lichiardopol a început să străbată lumea alături de Kratel, poate cel mai mare circ din Europa anilor 40 – 50. Priceput și îndrăgostit de ceea ce făcea a urcat treaptă cu treaptă până a fost numit administratorul circului. În această postură a ajuns inclusiv la București, pe undeva prin zona în care s-a construit apoi Hotel Intercontinental. Pe acolo a evadat un urs al circului, care s-a oprit la o cofetărie. George a fugit să îl recupereze și a dat peste o tânără care tocmai se pregătea să sară în luptă cu o... tavă. A intrat după urs și s-a ales cu o iubire pe viață.
A cunoscut femeia care avea să îi devină soție și care i-a dăruit copiii care după aproape șapte decenii îi duc visul mai departe. El din Brăila, ea din Neamț, însă drumurile li s-au intersectat la București, pentru a trăi apoi o viață la Botoșani.
Visul lui George (foto stânga) a fost să aibă circul său, parcul său de distracții. Și a pornit în 1951 de la o mașină de vată de zahăr. După care a făcut una de floricele, că așa îi zicea atunci popcornului de acum. Și s-a gândit că nu ar strica și un carusel pentru copii. Apoi, an de an a tot construit. Mai singur, mai cu piese de prin fabrici și uzine, a îmbogățit de la an la an ”Parcul Distractiv”.
A devenit cu timpul un pionier în breasla agrementiștilor: a introdus motoare electrice la echipamentele care până atunci funcționau doar pe carburant, a dotat cu muzică parcul renunțând la fanfară și a asamblat primul sky-lift din țară.
Observând ”trendul” din domeniu, care arăta că tot mai mulți oameni preferă să meargă noaptea la ”bâlci”, a avut ideea montării becurilor multicolore pe aparatură astfel încât noaptea parcul de distracții se transforma într-o feerie de culori.
”Tatăl a fost un temerar în branșă, a avut primul utilaj hidraulic din România”, povestește Michail Lichiardopol, fiul care conduce astăzi ”Luna Park”.
Și a schimbat astfel destinul familiei sale de greci. Conform vorbei lor, ”unde este o apă, trebuie să fie și un grec”, neamul Lichiardopolilor veniți din Kefalonia în România la finele secolului al XIX – lea a fost strâns legat de mări, cu toții lucrau în marină. Tatăl lui George fusese comandant de navă vreo trei decenii și avusese frați patroni ai șantierelor navale din Brăila, cu mii de angajați. Pe acolo umbla și George în copilărie și adolescență, numai că dragostea pentru mări și oceane n-a fost atât de mare precum cea pentru circ, așa că ”apa și grecul” a devenit în cazul familiei sale ”grecul și circul”.
Așa că George a străbătut lumea în lung și în lat, câteva zile într-un oraș, apoi în altul și tot așa. Pornea primăvara și se oprea toamna. Iar o astfel de toamnă târzie l-a prins prin părțile Botoșanilor. A venit iarna mai repede și l-a luat prin surprindere. Cunoscându-l pentru că tot ”aducea bâlciul la Botoșani”, edilii de la cea dată ai orașului i-au propus să se stabilească la Botoșani. I-au oferit un teren, omul și-a ridicat o casă frumoasă și a devenit botoșănean.
Pe undeva prin zona actualei benzinării SOCAR din Centrul Vechi monta la sărbătorile de iarnă ”parașutele”, ”căiuții”, ”caruselul” și toate celelalte minunății care atrăgeau copiii ca pe un magnet. Din 1977 s-a mutat în Parcul Mihai Eminescu, unde s-a aflat inclusiv până duminică, 5 mai. Dar nu a renunțat la a străbate țara, de la Bârlad până la Suceava și de la Fălticeni până la Baia Sprie. Astfel se face că Michail, fiul care îi duce visul mai departe, s-a născut tocmai la celălalt capăt al țării, la Satu Mare.
George s-a stins în 2013, la 84 de ani, dar nu a renunțat la marea sa dragoste până aproape de ultima clipă.
”Avea 80 și ceva de ani și tot ne urmărea să vadă ce facem, să ne dea indicații, că uneori mai glumeam și îi spuneam: tată, dar chiar nu scăpăm de tine?!”, rememorează Michail Lichiardopol.
Un an mai târziu, la 88 de ani, s-a dus și soția. Apoi, a plecat și Nicolae, fratele lui Michail, prins și el în afacere mai ales cu partea birocratică.
Au rămas însă Michail cu sora sa și mai mulți nepoți. Și Luna Park, care continuă să străbată România în lung și lat, pe la zile de orașe și comune, unde întregesc sărbătorile localităților. Au montat, strâns și încărcat parcul de distracții de sute și sute de ori.
”Este rutină de acum, nici nu mai simțim. Mergem anual în 14 – 15 localități. Suntem toată familia implicată în această activitate”, spune Michail Lichiardopol (foto stânga).
Este ajutat zilnic de cei doi băieți ai săi, George și Mihai (Miky), deveniți și ei oameni în toată firea. Și dacă Michail a venit pe lume la Satu Mare, unul dintre băieții săi s-a născut la Tecuci. Soția sa, Corina, știa că trebuie să nască, dar oricum era plecată în turneu cu parcul de vreo jumătate de an.
Cu toții au ajuns să aibă două case: cea de... acasă și cea din turneu.
”Avem rulote cu condiții optime de trai, cu bucătărie, cu dormitor, nu dormim și mâncăm pe unde apucăm”,
Michail Lichiardopol, manager Luna Park.
De altfel, rulotele familiei sunt veritabile apartamente: bucătărie, baie, cameră de protocol, aer condiționat, aragaz, mașină de spălat.
”Moco”, așa cum îi spun prietenii, n-a lucrat o zi la stat. În vremea comuniștilor el și familia sa erau unii dintre extrem de puținii afaceriști privați – ”micii meseriași ni se spunea nouă” – iar pe timpul capitaliștilor a devenit antreprenor. Și atunci și acum face însă același business cu zâmbetul pe buze fiindcă nu poți fi altfel atunci când încerci să aduci bucurie copiilor.
Pe care cu timpul l-a extins și îmbogățit, de la vechile lanțuri și bărcuțe la pistă de mașinuțe, trenulețe electrice, echipamente din categoria ”X-treme”. Și s-a ”băgat” și la organizarea de evenimente, cum ar fi Zilele Orașului, aducând artiști de calibru în fața a mii de oameni. Ca atare, va fi prezent și la inaugurarea Parcului Cornișa, în perioada 17 – 19 mai 2019.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024