O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Au făcut publice lefurile soțiilor, alocațiile copiilor, unii chiar venituri din arendă, alții din vânzarea unor imobile, însă remunerațiile încasate de la Inspectoratul de Poliție Județean nu au fost specificate în documentele menționate.
Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, polițiștii de la ”Circulație” nu au făcut altceva decât să respecte legea.
”Conform legii salarizării unice, veniturile din salarii la orice polițist și militar sunt confidențiale pentru public. Doar veniturile din celelalte activități sunt publice sau bunurile pe care le dețin, dar venitul salarial este confidențial. Pentru public! Noi le trimitem la Agenția Națională de Integirtate cu tot cu veniturile salariile, cei de acolo le cunosc”,
Ag. principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.
Practica este însă una relativ nouă. De exemplu, în 2017 agentul Ciprian Rusu și-a declarat veniturile din salarii, lucru care în același an l-a făcut și colegul său, Robert Fecioru. În 2017 și Gabriel Botezatu și-a făcut publică retribuția, pentru ca în 2020 aceasta să devină secretă.
S-a ajuns astfel la o situație aberantă: declarațiile de avere sunt completate de persoane obligate prin lege să o facă și care sunt în situația de a-și secretiza propriile salarii și de a face însă publice lefurile unor alte persoane, care potrivit actelor normative în vigoare, nu trebuie să și le declare.
Astfel, botoșănenii, dar nu numai ei, pot afla cât încasează o angajată de la SC Summer Conf SRL, o dispeceră de la SC Priscom Univers SRL, o economistă de la SC Urban Serv SA, doar pentru că sunt soțiile unor polițiști, dar nu pot vedea ce salarii au acei ”oameni ai legii”, de parcă declarațiile de avere ar fi destinate în primul rând partenerelor de viață ale angajaților MAI și nu acestora.
Dincolo de acest aspect, referindu-ne strict la cei zece angajați de la Serviciul Rutier al IPJ Botoșani (un ofițer și nouă subofițeri) care au fost reținuți de DNA, trebuie spus că, potrivit amintitelor declarații de avere, jumătate dintre ei sunt plini de datorii.
Astfel, Ciprian Rusu are de dat bani la Banca Transilvania până în 2037, în baza unui credit de 62.000 de euro.
Eduard Iacob, singurul ofițer anchetat, trebuie să înapoieze la Garanti Bank 140.000 de lei pentru un împrumut contractat în 2019.
Gabriel Botezatu are chiar două credite în derulare: primul de 35.000 de euro, la Banca Transilvania și al doilea de 18.500 de euro, la BCR.
În aceeași situație se află și Robert Fecioru, care trebuie să returneze 55.000 de euro Băncii Transilvania pentru un credit și 20.000 de euro aceleiași instituții financiare, pentru alt credit.
Ionuț Guriuc are de dat 73.000 de lei Băncii Transilvania
Cătălin Luca are un apartament de 98 metri pătrați și două automobile Audi, fabricate în 2002, respectiv în 2014.
Dorel Gherasim are un apartament de 64 mp, iar împreună cu alte trei persoane este beneficiarul unei moșteniri de un hectar de teren agricol. Are o Skoda fabricată în 2014.
Eduard Iacob nu deține casă sau apartament, însă și-a cumpărat în 2016 un teren intravilan la Curtești și are trei mașini – Peugeot 308, Fiat Stilo și Honda Silver Wing – primul fabricat în 2011, celelalte două în 2001.
Robert Fecioru deține o casă în oraș cu ceva teren și conduce un VW fabricat în 2010.
Stelian Coșman are un apartament de 86 mp și un VW ieșit în 2007 pe poarta fabricii, fiind totodată titularul unui cont curent sau echivalent de 151.000 de lei.
Viorel Anton are o casă în oraș cu ceva teren și două VW-uri, unul din 2003, celălalt din 2008.
Singurul care are și apartament și casă, de vacanță trecută în acte, este Gabriel Botezatu. Acesta conduce o Skoda fabricată în 2016.
Menționăm că bunurile specificate sunt deținute în majoritatea cazurilor împreună cu soțiile.
Trei dintre polițiștii de la ”Circulație” reținuți de DNA se află într-o situație cel puțin ciudată. Asta dacă luăm în considerare doar ceea ce scrie în declarațiile de avere, acolo unde ei nu figurează ca deținând vreun automobil.
Ciprian Rusu are un apartament de 74 mp și nu deține vreo mașină.
Ionel Bălan are un apartament de 92 mp și un depozit de 50.000 de euro în bancă, deschis în 2018. Nu are mașină.
Ionuț Guriuc are și el un apartament ”adjudecat” (acesta este termenul folosit în declarația de avere) în 2019 și nu are nici el mașină.
Deci, dacă ar fi să ținem cont de declarațiilor lor de avere, agenții în cauză conduceau mașini doar în timpul programului de lucru. Sau eventual dacă le împrumuta cineva vreun automobil pentru ceva timp.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile