Întrunit pentru prima dată în ședință după votul dat de Parlament, noul colegiu de conducere al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și-a stabilit pe 3 aprilie Biroul de Coordonare și Structura de Securitate. Cu 9 voturi din 11, botoșăneanul Boris Precul a fost desemnat șef al Structurii de Securitate (SS) a CNSAS. Se pune astfel punct unei promovări halucinante, în care un tânăr de 30 de ani, fără să fi avut în viața sa vreo tangență cu activitatea CNSAS sau fosta Securitate, ajunge să ocupe un post de conducere în cadrul unei instituții atât de sensibile.
În 2016 Boris Precul a devenit consilier județean, mandat la care a renunțat după numai două luni pentru a putea activa la cabinetul președintelui Consiliului Județean (CJ), Costică Macaleți. În primăvara anului trecut, în urma unei manevre dinaintea alegerilor ce urmau să aibă loc în PSD Botoșani, dar care au fost ulterior amânate fără termen, a fost promovat președinte al PES Activists Botoșani, o organizație a membrilor şi simpatizanţilor de Stânga afiliată Partidului Socialiştilor Europeni. De atunci și până astăzi Cătălin Precul s-a remarcat printr-un comunicat în care împărțea niște pliante prin oraș și spunea ceva despre locurile de muncă ale tinerilor. Și cam atât.
Când s-a făcut publică susținerea acestuia pentru colegiul CNSAS l-am întrebat pe cel care îl angajase la cabinetul său ce a făcut totuși Cătălin Precul până în 2016, înainte de a dobândi un mandat de consilier județean. N-a știut să ne răspundă, ceea ce, bineînțeles, naște o întrebare de bun simț: cum angajezi un om să te consilieze dacă nu ai habar cu ce s-a ocupat până atunci?
Din declarațiile de avere și interese completate de Boris Precul la sosirea la CJ rezultă că a lucrat ca ”jurisconsult” la Inevas Mido Business și ”consultant cameral” la Agrorom-ro. DEX-ul definește ”jurisconsult” ca ”specialist în științele juridice, de mare autoritate, care este consultat în problemele dificile de drept”. Prima companie a fost înființată abia în 2015, are sediul în Vlăsinești, comuna condusă timp de mai bine de opt ani de actualul senator Lucian Trufin. ”Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare”, este obiectul de activitate al firmei care ar avea un magazin în Săveni unde ar vinde inclusiv cuie. Este de fapt o afacere a familiei care s-a gândit că ar fi foarte interesant să denumească firma după numele orașului în care își desfășoară activitatea, dar invers: Săveni - Inevas. Asociați sunt Dorin și Mihaela Precul, ambii fiind și administratori. Firma a fost înființată abia în decembrie 2015, ceea ce înseamnă că Boris a lucrat acolo doar vreo opt luni, până ce să devină consilierul lui Costică Macaleți, iar apoi membru în Colegiul CNSAS.
Cu o medie de trei angajați, din care unul deci ”jurisconsult”, agentul economic în cauză a avut în 2016 o cifră de afaceri de ceva peste 200.000 de lei și un profit de nici 6.000 de lei.
Cât despre Agrom-ro, aproape că nici nu mai are rost să discutăm atât timp cât într-un an a fost plătit cu ”fabuloasa” sumă de 1.584 de lei.
Așadar, un PSD-ist care a ocupat oficial postul de ”jurisconsult” la magazinul din județ al familiei, care a fost vreo două luni consilier județean, iar apoi consilier la cabinetul președintelui Costică Macaleți, este parașutat direct în colegiul CNSAS. Oricât de obișnuiți am fi cu promovările politice, în care s-a ajuns să nu se mai țină cont deloc de calitățile profesionale ale respectivului membru de partid, desemnarea lui Cătălin Precul reprezintă totuși un caz aparte. Și aceasta dată fiind misiunea extraordinar de importantă, istorică practic a CNSAS. Instituția are ca obiect principal de activitate deconspirarea foștilor lucrători ai Securității și a informatorilor, adică oameni din cauza cărora unii români au fost schingiuiți, băgați nemeritat în pușcării, au avut familiile și destinele distruse. CNSAS studiază tone de documente, iar la final inițiază acțiuni în instanță prin care cere recunoașterea calității de lucrător ori informator a anumitor persoane, peste 90% dintre procese fiind câștigate.
Printre alții, din Colegiul CNSAS au făcut parte de-a lungul timpului:
Corneliu Turianu, fost președinte al Tribunalului București și judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție, profesor universitar, autor a peste 80 de cărți de specialitate și peste 200 de studii și articole de specialitate.
Constantin Ticu Dumitrescu, fost deținut politic, ex-senator, fost președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, inițiatorul Legii Deconspirării Securității și al Legii Lustrației, proiecte vehement contestate de cei vizați, fost președinte al Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți Politici (1991-1999).
Virgiliu Țârău, doctor în istorie, conferențiar la Universitatea Babeş-Bolyai.
Laurențiu Tănase, doctor în Teologie, a fost membru al echipei de cercetători în sociologie religioasă a Centrului de Sociologie a Religiilor și Etică Socială al Universității de Științe Umaniste „Marc Bloch” din Strasbourg, al Grupului de cercetare și studii dogmatice și ecumenice al Facultăților de Teologie catolică și protestantă din același oraș și al Asociației Franceze de Sociologie Religioasă din cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică de la Paris.
Claudiu Secașiu, absolvent al Facultății de Istorie Alba - Iulia, fost custode la Muzeul de Istorie Braşov; jurnalist, apoi documentarist la postul de radio BBC, Redacţia Română, 1991 - 1999.
Dragoș Petrescu, istoric, fost președinte al Institutului Român de Istorie Recentă.
Mircea Dinescu, disident în regimul comunist, câștigător al Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” - Opera Omnia.
Florian Bichir - doctor în Teologie, doctor în Științe Politice, decorat de Ministerul Apărării Naționale cu Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I “în semn de apreciere pentru contribuții deosebite în susținerea activităților armatei”, premiat de Serviciul Istoric al Armatei și Centrul de Studii și Păstrare a Arhivelor Militare Istorice cu ”Diploma de Excelență” pentru ”valoroasa contribuție la dezvoltarea istoriografiei naționale”.
Florin Abraham, doctor în Istorie al Universităţii „Babeş-Bolyai”, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (Academia Română), reprezentant al României în cadrul Consiliului de Coordonare al Reţelei Europene „Memorie şi Solidaritate”, membru al Consiliului ştiinţific al revistelor „Arhivele totalitarismului” şi “Remembrance and Solidarity. Studies in the 20th Century European History” .
Și, de câteva zile...
Boris Precul, absolvent al Facultății de Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza , fost ”jurisconsult” la un magazin.
L-am întrebat pe junele social-democrat cu domiciliul în Vlăsinești cum a ajuns să ocupe un asemenea post. A început să ne înșire tot felul de articole din acte normative care reglementează activitatea CNSAS.
”CNSAS-ul este o autoritate administrativă autonomă aflată sub controlul Parlamentului. Se organizează și funcționează în funcție de Ordonanța de Urgență nr 24 din 5 martie 2008, reglementată și modificată de legea 293, tot din 2008, și după un regulament de organizare și funcționare. În cadrul acestor trei legi scrie exact cum se poate ajunge”,
Boris Precul, membru Colegiul CNSAS.
Am insistat că ne interesează strict cum a fost posibil să fie votat de parlamentari? Răspunsul, scurt și la obiect:
”Eu am fost susținut de organizația PSD Botoșani, după cum bine știți”.
Astfel a căpătat o funcție cu rang de secretar de stat pentru șase ani, aceasta fiind perioada mandatului. Iar acolo va câștiga de peste cinci ori mai mult decât o făcea în 2015, când era ”jurisconsult” și ”consultant cameral”.
FOTO: Facebook
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024