A făcut istorie după ce, în anii 80, le-a separat pe siamezele Lina și Gherghina. După o carieră internațională de excepție, în anul 2017 a decis să se reîntoarcă în România. La aproape 80 de ani, nu mai profesează, dar se bucură de viață.
În cursul săptămânii trecute au avut loc Zilele UMF Iași. Deschiderea oficială de miercuri, 7 septembrie, a adunat în eleganta Aulă „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie membri ai corpului academic și administrativ, studenți și reprezentanți ai administrației publice locale și ai cultelor religioase.
În aceeași zi, la eveniment a fost prezent și reputatul chirurg pediatru Gabriel Ionescu, primul decan al Facultății de Medicină Iași după revoluția din 1989, și care a susținut conferința ”Chirurgie pediatrică pe trei continente. O experiență unică de 50 de ani”.
Cu rădăcini părintești în localitatea Vorniceni, numele lui Gabriel Ionescu a fost mereu asociat cu fabuloasa poveste a siamezelor de la Botoșani (foto sus), pe care le-a operat la Lausanne, Elveția, în anii ’80, împreună cu profesorul Noël Genton. Cazul Linei și Gherghinei l-a urmărit o lungă perioadă de timp, pentru că, în ciuda reușitei extraordinare – în 1983 era a treia operație de separare a siamezelor la nivelul anului 1983 – chirurgul a realizat mult mai multe lucruri în chirurgia pediatrică.
Lucruri despre care prof. univ. dr. Gabriel Ionescu a povestit în cadrul conferinței sale.
Înainte de a-și trage fermoarul la valiză și a părăsi România pentru o nouă etapă a vieții în Africa de Sud, chirurgul Gabriel Ionescu ajunsese în vârful carierei.
„Eram șeful chirurgiei pediatrice la UMF, vicepreședintele Societății Române de Chirurgie Pediatrică și, colac peste pupăză, fusesem ales decan la primele alegerile libere ale Facultății de Medicină”, declara prof. univ. dr. Ionescu într-un interviu acordat News UMF Iași.
Prof. univ. dr. Gabriel Ionescu a decis în anul 2017 să se restabilească pe meleagurile ieșene, fiindcă aici este locul potrivit pentru a-și depăna amintirile și a privi cu nostalgie și bucurie în trecut.
În septembrie 2017 s-a pensionat și a decis să se reîntoarcă în România. Cei doi copii nu au călcat pe urmele sale profesionale, dar este foarte mulțumit de reușitele lor. Băiatul este în Africa de Sud, la Johannesburg, iar fata trăiește în Marea Britanie, la Londra.
Cu toate că în clipa în care a plecat din România avea un bagaj de experiențe, în Africa de Sud nu a fost primit ca și un medic chirurg de excepție, motiv pentru care și-a construit cariera din nou. Medicul a avut un succes răsunător în chirurgia pediatrică.
Chirurgului Gabriel Ionescu îi face plăcere să meargă de fiecare dată la conferințele unde este invitat pentru a ține diferite prelegeri pe teme medicale și pentru a povesti despre cariera care și-a pus amprenta pe sufletul său.
Chirurgul se apropie de 80 de ani și spune că secretul vieții este înotul pe care îl practică de ceva timp: cinci zile pe săptămână, câte 1.000 de metri.
„Am decis să mă reîntorc în România, în anul 2017. Acum nu mai profesez, pentru că am aproape 80 de ani. Și secretul pentru care arăt așa nu este medicina, este înotul, pe care îl practic de câțiva ani buni. Înot cinci zile pe săptămână, câte 60 de lungimi de bazin, ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de metri”, declară pentru bzi.ro Gabriel Ionescu, reputatul chirurg pediatru.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024