Cum ar arăta cu adevărat o zi fără femei? Iată câteva dintre scenariile în care România s-ar transforma brusc dacă femeile și-ar lua liber sau ar pleca toate din țară.
Aproape jumătate din forța de muncă a României ar dispărea. Femeile reprezintă 42% din lucrătorii din economie. În anumite domenii, ele înseamnă 80% din salariați (în învățământ, de exemplu, potrivit datelor INS). La nivelul învățământului antepreșcolar, doamnele ocupă 99% din funcții.
Salariul mediu ar crește, întrucât pe medie româncele câștigă mai puțin.
Dacă intri în detalii, afli că există câteva județe în care bărbații iau bani mai puțini, ne spun datele Statisticii.
Caraș Severin, Dolj, Teleorman, Călărași, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Harghita, Covasna sunt județele în care femeile câștigă mai mult decât bărbații.
În termeni de PIB, dacă toate femeile ar lipsi o zi de la muncă, economia s-ar resimți cu aproape o jumătate de miliard de euro, dacă luăm în calcul faptul că PIB-ul va ajunge la 300 de miliarde de euro în acest an și ponderăm datele cu salariile nete pe sexe, grupe de venit, număr de ore lucrate de femei și numărul zilelor lucrătoare din acest an (248).
Nu doar învățământul ar avea de suferit, ci și Sănătatea, serviciile farmaceutice, cele de contabilitate sau casieriile din supermarketuri, joburi predominant feminine.
O zi fără femei ar mai însemna și circa 500 de nașteri mai puțin, cu toate consecințele socio-economice care decurg de aici.
Asta ca să nu mai vorbim de cea mai complexă chestiune, pe care nici PIB-ul n-o include: muncile pe care femeile le fac acasă.
Femeile încă se ocupă de cea mai mare parte a îndatoririlor casnice. Un studiu la nivel mondial (Pew Social Trends) arată că mamele dedică 13,5 ore pe săptămână îngrijirii copiilor, comparativ cu 7,3 ore, cât alocă bărbații.
Femeile petrec în medie 37 de minute gătind (comparativ cu 17 minute în cazul bărbaților), 29 de minute făcând curățenie (față de 10 minute în cazul nostru, al bărbaților) și 17 minute spălând rufe în fiecare zi (față de 5 minute pentru bărbați). Cele mai multe femei spun că ele sunt cele care se ocupă de cumpărăturile domestice. În total, femeile petrec în medie două ore și 15 minute zilnic pentru treburile casnice, comparativ cu puțin peste o oră în cazul bărbaților. Integral pe Hotnews...
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Blitz” cu polițiștii rutieri pe străzile orașului: Trei șoferi au fost ghinioniștii dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024