Fermierii români să plâng că nu găsesc profesioniști care să conducă utilajele agricole de sute de mii de euro.
Deși sistemul educațional cuprinde 58 de licee de profil agricol, fermierii români se plâng că nu găsesc tractoriști, cu toate că le oferă salarii „în mână” între 3.000 și 14.000 de lei. Cei cu experiență preferă să plece în străinătate, deși au salarii nete lunare și de 10.000 de lei.
Astfel, fermierii se plâng că, deși au utilaje care costă sute de mii de euro, nu are cine să le manevreze. Nu se mai găsesc tractoriști.
Din cauza lipsei tractoriștilor, mulți fermieri învață să conducă singuri combinele sau apelează la fii, nepoți și alte rude.
Combinele moderne sunt cel mai greu de manevrat, pentru că o mică eroare înseamnă că utilajul intră în service chiar în perioada în care se cultivă sau se culege.
Cel puțin între 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii, potrivit europalibera.org.
Trei sunt cauzele pentru care fermele românești nu mai au tractoriști:
-cei bătrâni nu știu să manevreze noile combine computerizate;
-cei mai tineri și mai pricepuți să conducă o combină modernă aleg în final alte meserii pentru că agricultura este sezonieră;
-liceele agricole nu scot tineri pregătiți să practice această meserie.
În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.
„Pregătirea tehnologică a acestora, în special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este rămasă în urmă cu un deceniu cel puțin față de ceea ce se întâmplă în fermă. Normal, că nici 5% din absolvenți nu își găsesc locuri de muncă după terminarea liceului”,
Emil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.
Din datele culese de la fermieri și asociații agricole, reiese că salariul net oferit unui tractorist este între 3.000 de lei și 14.000 de lei. Un venit minim de 3.000-4.000 de lei este asigurat în fermele din sudul țării, în partea de est și nord-est, salariile cresc și până spre 6.000-7.000. Recordul este deținut de Ardeal, aici un tractorist câștigă și peste 10.000 de lei.
O combină modernă costă și 400.000 de euro, dar fermierii nu găsesc profesioniști care să le manevreze.
„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”,
fermierul Ioan Mihai Dinu.
Dacă liceele agricole nu prea scot tractoriști, Școala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsinești, județul Botoșani, a devenit singura „pepinieră” de tractoriști din țară.
În fiecare vară, cel puțin 20 de tineri din clasa terminală își găsesc imediat după cursuri locuri de muncă.
Școala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsinești, Botoșani, scoate anual câte 20 de tineri tractoriști.
Asta pentru că unitatea educațională are o clasă specializată în profesia de tractorist, iar administratorii marilor ferme din Moldova, și nu numai, îi angajează imediat după absolvire, încheie europalibera.org.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Alte două cabinete din policlinica de la „Mavromati” asaltate de pacienți: Facem peste normă
Oana Sava
Jan 23, 2025
COD GALBEN emis de meteorologi la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Explozie într-o casă în această dimineață, botoșănean cu arsuri dus la spital - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Declarația zilei 23 ianuarie 2025
Oana Sava
Jan 23, 2025
Oana Sava
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile