Trăim vremuri în care pericolul pândește la tot pasul, iar mulți cad în capcana viciilor, indiferent care ar fi ele. Iar botoșănenii nu fac excepție fie că vorbim de droguri, alcool, iar de aici apar de multe ori și tentativele de suicid.
O statistică în ceea ce privește persoanele din Botoșani care consumă alcool, droguri sau ambele în combinație, o dețin reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA).
Iar în primele luni ale anului 2019 au ajuns la spital 101 persoane după abuz de medicamente, consum de etnobotanice și altele. Un număr destul de mare, având în vedere că ajung la urgențe consumatorii aflați în ultimele stadii.
Iată situația:
- urgenţe medicale din cauza abuzului de medicamente: 20
- urgenţe medicale din cauza consumului de SNPP (etnobotanice): 27
- urgenţe medicale din cauza consumului de substanţe volatile: 1
- tentative de sinucidere pe fondul consumului de alcool şi/sau medicamente : 21
Numărul botoșănenilor cu astfel de vicii însă este mult mai mare și asta pentru că nu toți consumatorii ajung la spital și astfel nu intră în alcătuirea statisticii.
Partea bună e că oficial nu au fost înregistrate urgențe medicale din cauza consumului de droguri de mare risc.
Din nefericire însă au ajuns la spital din cauza abuzului de medicamente, alcool sau etnobotanice și copii.
„În ceea ce privește minorii, la unităţi de primire a urgenţelor medicale au fost înregistrate un număr de 25 urgenţe medicale datorate consumului de substanţe psihoactive din care 10 intoxicaţii medicamentoase, 7 SNP-uri(etnobotanice) şi 18 pentru alcool”,
Vlad Axinciuc, director Centrul Antidrog Botoșani.
În spatele acestor cifre reci se află familii neputincioase care nu știu cum să-și aducă copilul pe calea cea dreaptă. Iar medicii susțin că perioada critică este la 13-16 ani. Este important însă ca adolescentul să primească tratament de specialitate într-un centru specializat.
Și în funcție de gravitatea situației, tratamentul poate dura și câteva luni. Spre exemplu, mai ales dacă un tânăr este dependent de etnobotanice se poate ajunge și până la un an de zile de tratament.
„Dacă consumul este repetat și se pune problema unei dependențe, tratamentul este de durată. Pe lângă tratamentul medicamentos legat de simptome asociat cu consilierea psihologică. Oricum tratamentul ar trebuie făcut într-un centru specializat și durează câteva luni în funcție de gravitatea situației. Din păcate în România sunt prea puține centre pentru adolescenții dependenți”,
Laura Jijie, coordonator Compartiment Psihiatrie Pediatrică.
La Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati în primul semestru al anului 2019 au fost înregistrate un număr de 24 de cereri de admitere la tratament, dintre care 10 cereri au fost pentru noi substanţe cu potenţial psihoactiv (etnobotanice).
La nivelul CPECA Botoşani un număr de 12 consumatori de substanţe psihoactive care au accesat serviciile centrului.
Puțini însă sunt de acord să primească ajutor astfel că aleg calea pieirii.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Festivalul-Concurs „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024