În anii 80, la Jocurile Olimpice de la Moscova, Nadia Comăneci câștiga aurul la bârnă și la sol, iar naționala de gimnastică feminină se clasa pe locul II. La Kaiac-canoe bărbați, câștigau aurul olimpic Ivan Patzaichin și Toma Simionov. Tot atunci, o botoșăneancă scria istorie pentru sportul românesc.
Performanțe uriașe pentru România la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. Prea puțin s-a vorbit, de atunci, de o medalie aur care intra în istorie: botoșăneanca Sanda Toma câștiga atunci medialia de aur la proba de schif simplu, fiind primul titlu olimpic din istoria canotajului românesc la 1x.
Sanda Toma a reușit o performanță unică în sportul românesc:
1979: Medalie de aur la Campionatele Mondiale de la Bled. 1980: Medalie de aur în proba de schif simplu din cadrul Jocurilor Olimpice de la Moscova. 1981: Medalie de aur în proba de schif simplu din cadrul Campionatelor Mondiale de la München.
După aceste uriașe reușite a urmat retragerea. În plină glorie!
Născută pe 24 februarie 1956, la Ştefăneşti, în judeţul Botoşani, Sanda Toma este cunoscută în sportul românesc drept campioana de la Moscova, cea care a adus României primul titlu olimpic din istoria canotajului românesc la 1x.
”Sportul m-a atras pentru că în faţa casei părinţilor mei este stadionul şi o grădină publică. Acolo se organizau mereu întreceri sportive şi fugeam din atenţia mamei să privesc spectacolul sportiv”, își amintește Sanda Toma.
La atletism a ajuns datorită mamei, care a citit într-un ziar despre Liceul Central Experimental de Atletism, din Câmpulung, Argeş, pentru care se caută elevi cu aptitudini motrice pentru a practica sport.
A trimis scrisoare la conducere şi după multe negocieri cu părinţii, a reuşit să plece în clasa a VIII-a, trimestrul II.
”Am avut şansa să ajung acolo, dar şi ghinionul de a fi antrenată de un profesor mai puţin interesat de performanţă. Viitorul performanţei în atletism nu l-am perceput, motiv pentru care mi-am acordat a doua şansă, la canotaj, atunci când s-a ivit ocazia. Orice sport este frumos, m-a încântat faptul că se vorbea despre canotaj academic şi am înţeles că am păşit pe un drum care îmi face onoare să-l urmez”, mărturisește sportiva născută în Ștefăneștii Botoșanilor.
Așa se face că, deși a început viața sportivă, ca elevă, practicând handbalul și atletismul, în probele de săritură în înălțime și aruncarea greutății, a devenit peste ani campioană la canotaj.
A urmat cursurile Liceului Central Experimental de Atletism din Câmpulung Muscel, unde în proba de aruncare a greutății a obținut patru titluri naționale la juniori și locul 3 la CN de seniori. După terminarea liceului a plecat la Timișoara unde a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică.
În anul 1976 a fost selecționată în lotul olimpic de canotaj al României, la 21 de ani începând pregătirile specifice canotajului, mai întâi pe bac, iar apoi pe lacul Snagov. În 1977, a fost legitimată la Clubul Viitorul, iar din 1980 s-a transferat la Steaua București.
În 1978, împreună cu Olga Homeghi, a obținut prima victorie internațională la dublu vâsle (2x) la regata Pancearevo (Bulgaria), performanță reeditată la regata din Polonia, în campionatul național și în cel balcanic. La Campionatul Mondial din Noua Zeelandă, după un start greșit, s-a clasat doar pe locul 5.
Din 1979, a început pregătirea pentru simplu vâsle (1x), iar la CM de la Bled, din același an, a cucerit primul titlu mondial pentru România la schif simplu.
În 1980, la JO de la Moscova, a cucerit primul titlu olimpic din istoria canotajului românesc la 1x.
În 1981, rezultatele de top au continuat la CM de la Munchen, din Germania unde a cucerit cel de-al doilea titlu mondial la schif simplu, acesta constituind și cea de-a 20-a victorie consecutivă din carieră.
Trei ani consecutivi a fost desemnată Cea mai bună sportivă a României, în 1979, 1980, 1981.
După retragerea din activitatea competițională s-a dedicat familiei și activităților didactice devenind conferențiar universitar mai întâi la Academia Militară București, iar apoi la Universitatea Ecologică București.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 1981 i s-a conferit Ordinul „Meritul sportiv”, clasa I.
Este Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
Astăzi, 24 februarie, Sanda Toma împlinește 65 de ani. La mulți ani!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bărbat băgat după gratii pentru un furt de motorină comis în urmă cu ZECE ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Meteorologii au prelungit CODUL GALBEN de ceaţă şi polei : Vizibilitate tot mai scăzută
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Blocada de seară: Amenzi pentru drifturi și viteză, polițiștii au răscolit puțin și barurile
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Se caută doi tineri medici pentru Urgențe, candidații dau examenul la Iași
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Jandarmii botoșăneni, la ceas de bilanț: Mii de amenzi date, an cu o sumedenie de misiuni
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile