Oraşul Dorohoi este unul dintre cele mai vechi centre urbane din Moldova. Astăzi, 6 octombrie, se împlinesc 615 ani de la atestarea documentară.
Zona actuală a Dorohoiului a avut condiţii de locuire încă din paleolitic , aşa cum atestă urmele de aşezări,aparţinând paleoliticului târziu (zona gravetiană) descoperite în marginea de sud, sud-vest a oraşului, pe teritoriul fostului sat Strahova, sat în prezent înglobat la comuna Şendriceni.
Din cercetarea explicațiilor date de etimologi, numele orașului Dorohoi este un cuvânt românesc slavizat. Iorgu Iordan si Gh. Ghibanescu văd în tulpina cuvântului Dorohoi un radical slav, din limba slavilor de răsărit, limba malorușilor, în care doroga ( дорога) înseamnă drum, cale, sleah. Ei nu ne explică însa cum se chema înainte de slavizarea lui. E. Petrovici si D. Furtună apropie numele orașului de rădăcina slavă dorogo (дорого) și dorogoi( дорогой), în înțelesul de drag sau scump. în Enciclopedia română, vol. II (1936-1938), pa p. 619 găsim urătoarea explicație:
”Numele lui (al Dorohoiului), de origine slavă, înseamnă "drag", poate de la întemeietorul așezării. Existența multor familii din zona orașului cu numele de Dorohoncea, Dorohonceanu, Dragos, Drăgus, Drăguț ne îndreptățesc sa considerăm această explicație ca fiind cea mai verosimilă și că deci numele orașului provine de la întemeietorul lui, Dragu, vrednic gospodar roman (teoria eroului eponim aplicată îndeosebi la sate) și nu este exclus ca slavii în migrație să fi folosit pentru localitatea lui Dragu numele de Doroga - Dorogo - Dorohoi, pe care negustorii ucraineni sa-l fi transformat in Dorohoi”.
Dovada locuirii oraşului din cele mai vechi timpuri este dată de descoperirile arheologice de pe dealul Crivei, pe dealul Trestiana, pe versantul vestic al dealului Polonicului, pe dealul Urlea descoperindu-se aşezări umane.
Prima menţiune documentară despre existenţa târgului Dorohoi datează din 6 octombrie 1407.
Documentul amintit, prin care boierii moldoveni reînnoiesc în oraşul Liow către regele Vladislav Iagello al Poloniei omagiul pe care Alexandru cel Bun îl prestase în anul 1404, este semnat de 27 de boieri printre care şi Mihail Dorohoianul. Un an mai târziu, la 8 octombrie 1408, târgul este menţionat ca punct vamal.
După reorganizarea administrativă din 1950,oraşul a devenit reşedinţa raionului Dorohoi dincadrul regiunii Botoşani, iar în anul 1952 tot reşedinţă de raion, dar în cadrul regiunii Suceava. După noua împărţire administrativ-teritorială din1968, Dorohoiul este municipiu în judeţul Botoşani.
Broască prețioasă confiscată de la un botoșănean care va fi cercetat penal
Gabriela Erdic
Jan 17, 2025
CLIPUL ZILEI: Alexandru Cîmpanu a revenit la FC Botoșani și a ales un număr complicat pe tricou
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Bunătăți din Botoșani duse la o expoziție de tradiție din Germania
Oana Sava
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile