Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Pe 29 octombrie municipiul Botoșani a intrat în scenariul roșu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a activat planul când capitala județului a depășit pragul de trei la mie, la acea dată infectările fiind de 3,11 la mia de locuitori. Cel mai lovit domeniu a fost HoReCa, patronii din domeniu văzându-se puși în situația de a-și închide din nou restaurantele și cafenelele, după ce cheltuiseră bani pentru a se conforma la tot felul de cerințe impuse de Guvern și CJSU.
După patru zile, municipiul Suceava, cu o rată Covid de 3,07, a intrat la rândul său în ”scenariul roșu”.
Ce s-a întâmplat mai departe ar putea deveni un studiu de caz cu titlul ”Cum să adunăm bani din două județe în pandemie”.
Pe data 2 decembrie, cu o zi înainte de a se împlini o lună de la impunerea restricțiilor, dar și cu alte patru înaintea alegerilor parlamentare, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, mulțumea deja locuitorilor urbei pentru eforturile pe că le fac să respecte regulile anticoronavirus. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, incidența cazurilor la mia de locuitori scăzuse deja sub trei la mie, ajungând la 2,93.
Mai departe lucrurile au mers ca în visurile de Crăciun pentru vecinii de peste Siret. Pe 15 decembrie, când începe febra cumpărăturilor specifice Crăciunului și Anului Nou, DSP Suceava anunța o rată de infectare de 2,46, iar CJSU ridica o bună parte a restricțiilor impuse la începutul lunii noiembrie. S-a decis ca restaurantele și cafenelele să se redeschidă la interior în proporție de 30% din capacitatea maximă. De asemenea, sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea. Și, extrem de important, s-au redeschis și food court-urile din centrele comerciale.
Izolat geografic, dar și economic, cu un aflux de persoane și mărfuri considerabil sub cel din Suceava, municipiul Botoșani a rămas în continuare cu rata de infectare peste trei la mie până în ultima zi a anului. De exemplu, pe 30 decembrie era de 3,30.
Rezultatul a fost că de Crăciun și nu numai mii de botoșăneni au plecat la Suceava, unde au putut combina cumpărăturile cu o masă la restaurant sau food court. Pe 26 sau 27 decembrie sute și sute de automobile cu număr de Botoșani au putut fi văzute cum au intrat în Suceava ca într-un pelerinaj. Exodul a fost atât de mare încât a crescut brusc și numărul accidentelor făcute de botoșăneni în municipiul Suceava.
Și în timp de food court – ul de la Iulius Mall Suceava era arhiplin, respectarea prevederii cu ocuparea unei treimi fiind o glumă bună de Crăciun, la Uvertura Mall era închis cu bandă despărțitoare (foto jos).
Iar ”cheia de boltă” a luptei Covid de la Botoșani, desprinsă parcă din seria ”Noi suntem mai catolici decât papa”, a fost amendarea cu nici mai mult, nici mai puțin de 12.000 de lei a firmei care abia deschisese cu o zi înainte zona de distracție din parcul Mihai Eminescu. Motivul a fost că s-a creat aglomerație, deși parcul era sub cerul liber, iar în cel puțin unul dintre supermarketurile din oraș îngrămădeala din zilele dinaintea Crăciunului fusese mult mai mare și, mai ales, în spațiu închis. De rețelele străine de magazine nu a avut însă curajul cineva să se atingă la Botoșani.
Paralela Botoșani – Suceava este doar una care s-ar putea face pe seama comportamentului autorităților în perioada sărbătorilor. Ca prin minune, orașele stațiune din Suceava au început în preajma Crăciunului, taman când încep să se înmulțească turiștii, să iasă din ”scenariul roșu”. Câmpulung Moldovenesc a putut primi turiști de Crăciun, iar Gura Humorului începând cu data de 29 decembrie, doar Vatra Dornei rămânând ”pe roșu”.
Dar stațiunile din Bucovina nu reprezintă o excepție. Vă amintiți imaginile pe care weekend de weekend televiziunile centrale le prezintă de pe Valea Prahovei, cu blocaje uriașe în trafic din cauza numărului mare de turiști veniți în zonă? Ei bine, aflați că, cel puțin oficial, acei oameni sunt niște modele de urmat în prevenirea răspândirii Covid. Sunt atât de meticuloși și respectă atât de ”la virgulă” instrucțiunile încât stațiunile de acolo, cu zeci de mii de turiști adunați pe pârtii, au reușit să aibă o rată de infectare sub cea din Botoșani.
CJSU Prahova a anunţat pe 28 decembrie că rata de infectare a scăzut sub 3 la mie în mai multe localităţi din județ, printre care municipiul reședință Ploieşti și, ați ghicit, orașele stațiune Sinaia, Bușteni și Azuga. Ce a hotărât atunci CJSU? Iată:
- Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului;
- Activitatea în interior a restaurantelor şi cafenelelor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00;
- Aceeaşi măsură se aplică pentru restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare:
- Sălile de jocuri de noroc sunt deschise, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Pe 30 decembrie, când am discutat cu prefectul pe această temă, încă aștepta să scadă rata de infectare sub 3 la mie în municipiul Botoșani. Pe 22 decembrie aștepta același lucru. Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?
”Bună întrebare... Ține de partea medicală a acestei probleme. Cum aș putea să dau eu explicații? Sincer să fiu, n-am fost pe Valea Prahovei, nici la Suceava. Eu sper, de fapt nu sper, sunt convins că după Anul Nou vom scădea și noi sub 3”,
prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.
Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul nu crede că Botoșani a avut foarte mult de pierdut din punct de vedere financiar din cauza faptului că botoșănenii au plecat la Suceava de sărbători.
”Întotdeauna se cheltuie bani în alte județe. Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava. Asta ține și de botoșăneni, probabil nu le plac magazinele din Botoșani. Într-adevăr, ce găsești în mall-ul din Suceava, nu găsești în mall-ul din Botoșani, adică e inclusiv o diferență de marfă la aceleași firme, ca să nu mai spun de toate celelalte, McDonald's, Jumbo și alți retaileri care nu îi găsești la Botoșani, dar sunt acolo. Nu pot să mă exprim față de alegerea pe care o face un botoșănean de a-și face cumpărăturile acolo”,
prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.
Pe 30 decembrie rata de infectare pe întreg județul Botoșani era de 1,59.
În aceeași zi județul Prahova avea o rată de infectare de 1,61, deci peste cea a județului nostru.
Culmea însă, în ciuda acestui lucru, cele mai aglomerate localități din Prahova, cele cu mii sau zeci de mii de turiști, aveau o rată de infectare sub cea a municipiului Botoșani, întregind astfel senzația că în unele locuri din România Covid-ul a intrat în vacanță exact când era cea mai mare nevoie. La Botoșani a continuat însă să vină la școală. Sau a fost chemat... Că doar nu degeaba avem noi vorba aceea: ”ce îți faci cu mâna ta nu îți face nimeni”.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile