Lansare de carte cu primar la vioară & obraz bătut pentru plagiat – VIDEO & FOTO
Probabil cea mai originală lansare de carte a avut loc joi seară la sala Eminescu a Hotelului Rapsodia. În jur de o sută de botoşăneni, de la scriitori şi membri ai unui cenaclu de liceu până la candidaţi la alegerile parlamentare şi directori de instituţii culturale, au ţinut să le fie alături scriitorilor botoşăneni Gellu Dorian şi Lucian Alecsa care şi-au lansat volumele „Cartea singurătăţilor”, respectiv „Moartea este bine mersi”.
Primarul pus să cânte la vioară în faţa la o sută de oameni
Deşi atât cartea de poezii a primului autor, cât şi romanul celui de-al doilea, sunt triste, atmosfera a fost una cât se poate de veselă. Unii dintre responsabilii pentru aceasta au fost Lucia şi Oleg Sacaliuc care au susţinut un mini-recital la vioară. Au început cu Balada lui Ciprian Porumbescu şi au continuat cu melodii celebre din folclorul rusesc şi românesc. După câteva piese au abandonat cântatul clasic la vioară, începând să o facă unul la vioara celuilalt sau cu vioara la spate. Dar asta nu a fost tot. Lucia Sacaliuc s-a dus la primarul Ovidiu Portariuc, care se afla în primul rând, i-a cerut să se ridice şi l-a adus în faţa sălii. Aici i-a aşezat vioara sub bărbie, iar Oleg Sacaliuc a început să cânte cu arcuşul. Momentul a produs rumoare în sală şi la binedispus pe primar, care la finalul evenimentului a glumit pe seama celor întâmplate. „Este pentru prima oară nu-i greu”, a spus zâmbind primarul Ovidiu Portariuc.
"Moartea nu plagiază"
Înainte de asta s-a dat însă cuvântul autorilor. Cu edilul şef şi viceprimarul Viorel Iliuţă în sală, dar şi cu senatorul Daniel Humelnicu, alături de alţi candidaţi la alegerile parlamentare, s-a abordat subiectul… plagiatului. „Văd oameni politici în sală. Să ştiţi că moartea nu plagiază, este sinceră, moartea nu cântă la calorifer cântece funebre şi nici nu joacă dublu rol, aşa că să o stimăm în continuare. Eu îi datorez foarte mult morţii, mi-a dictat două cărţi de poezie, fără să fie plagiate şi după aceea mi-a clarificat câteva întrebări existenţiale”, a afirmat Lucian Alecsa. Scriitorul, în a cărui carte moartea apare demnă, sinceră şi dă practic sens vieţii, nu a făcut nici o trimitere la vreun plagiat celebru din politica românească, însă tema deschisă de el a fost continuată de Mircea A.Diaconu, scriitor, critic literar şi profesor la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, care a arătat că trăim într-o lume „din ce în ce mai infernală”. „De exemplu, a apărut un concept care se numeşte autoplagiat. Eu, după ce am vorbit aici, dacă mă duc să scriu ce am vorbit şi să public reiese că m-am autoplagiat”, a spus Mircea A. Diaconu. Acesta nu şi-a ascuns mirarea că la o lansare de carte participă atâta lume, lucru care nu se întâmplă la Suceava.
Pe lângă toate acestea, observând că atât autorii botoşăneni cât şi profesorul venit de la Suceava îşi iau notiţe pe tot felul de hârtiuţe şi carneţele, amfitrionul evenimentului i-a atras în glumă prezenţa edilului şef. „Uitaţi pe ce carnet scrie dl scriitor Gellu, uitaţi pe ce hârtie scrie… Dl primar, dacă nu se poate să le dăm nişte caiete studenţeşti, să le dăm nişte caiete dintr-astea A4”, a afirmat Florin Aioniţoaie, directorul Teatrului Vasilache.
Cărţile sunt totuşi triste
Dincolo de aceste lucruri, volumele lansate ieri seară nu sunt tocmai vesele, dimpotrivă chiar. Dacă în cazul lui Lucian Alecsa romanul descrie practic experienţa teribilă trăită în lupta cu boala, la Gellu Dorian volumul de poezii reprezintă în opinia criticului Mircea A. Diaconu o sinucidere lentă, calea aleasă de autor pentru a reuşi să supravieţuiască în această lume. „De ce scriu? Scriu pentru că scriu de când mă ştiu, altă muncă care să mă pasioneze atât de mult, chiar şi atunci când dorm, nu este decât scrisul. N-am scris mult, n-am publicat mult, dacă aş fi făcut-o cu adevărat ar fi fost mult mai bine, dar, desigur, sunt şi alte lucruri de făcut în viaţă, trebuie să mai şi trăieşti, trebuie să-ţi mai şi întemeiezi o familie”, a afirmat Gellu Dorian. La final autorii au dat autografe pe noile apariţii editoriale.