Procurorii a desfiinţat o reţea ai cărei membri sunt acuzaţi de un şmen cu terenuri la Drumul European. Sunt puşi sub acuzare oameni de afaceri, notari, angajaţi din Primăria Dumeşti şi de la Oficiul de Cadastru, scrie ziarul 7Est.
Avocatul capilor reţelei susţine că rechizitoriul are lacune şi că dosarul a fost instrumentat iniţial de Emilian Eva, el însuşi implicat în afaceri imobiliare în zonă. La sfârşitul lunii trecute, Curtea de Apel Iaşi a început să analizeze legalitatea rechizitoriului în care au fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Lucian Ailenei şi Mihai Petrişor. Cei doi au fost anchetaţi de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce au înşelat un ieşean căruia i-au vândut un teren din comuna Dumeşti, în final demonstrându-se că nu erau proprietarii legali ai acelui imobil. În acest proces, ca parte civilă, s-au constituit Primăria Dumeşti şi Mircea Rotariu, fost patron al Doner Kebab din Tudor Vladimirescu, cel care a crezut că a cumpărat 10.000 de mp la Drumul European. În final, a aflat că Petrişor şi Ailenei nu erau proprietari legali. În dosar mai sunt trimişi în judecată notarii Georgeta Maximovici şi Raluca Andriescu, care nu au verificat cu atenţie actele la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare, Ioan Bazgan, cadastrist în Primărie, soţia sa, Lelioara, Cotae Elena Cristina, Elena Aurora Albu şi Simona Elena Afteni, ultimele două registratoare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Iaşi. Prin vocea avocatului lor, inculpaţii Petrişor şi Ailenei susţin că totul e o „făcătură”, în timp ce păgubiţii cred că magistraţii vor constata legalitatea întocmirii rechizitoriului de către procurori şi vor dispune începerea judecăţii. O decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil, la termenul de pe 18 decembrie, în camera preliminară. Avocatul Dragomir Tomaşeschi, care îi apără pe Ailenei şi Petrişor a precizat că acest dosar a fost instrumentat iniţial de procurorul Emilian Eva, şi el cercetat pentru fapte de corupţie.
„Vorbim de o situaţie binecunoscută de la Dumeşti, acolo unde domnul fost procuror Emilian Eva, acum inculpat, şi-a desăvârşit averea. În rechizitoriu sunt multe lacune, inclusiv de legislaţie, de încadrare. Instanţa va decide dacă faptele sunt de natură penală, civilă sau administrativă. Vorbim de situaţii în care mii de terenuri au fost intabulate greşit”, a spus Tomaseschi. Scandalul de la care a început ancheta a avut loc în 2008, când Mircea Rotariu, în calitate de patron al firmei OMR Instalaţii, îşi dorea un hectar de teren, amplasat în comuna Dumeşti. Acesta se afla într-o zonă valoroasă, la marginea Drumului European. Terenul era deţinut de Lucian Ailenei şi Mihai Petrişor, controversaţi afacerişti din zona imobiliară locală. Proprietarii au cerut pe teren 125.000 de euro. Contractul s-a încheiat, Rotariu având de gând să construiasca acolo o hală şi un sediu de firmă. Surpriză însă: la un an de la tranzacţie, a apărut o femeie pe nume Aniţa Deceanu, din Leţcani, care şi-a declarat calitatea de moştenitor al terenului tocmai vândut. Totul s-a dărâmat ca un castel de nisip.
Ancheta procurorilor a stabilit apoi vina mai multor persoane care au contribuit la parafarea afacerii pe traseul Primărie-notar-Oficiul de Cadastru. Georgeta Maximovici, fost preşedinte al Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici şi asociata sa, Raluca Andriescu, au bunuri sechestrate încă dinainte de a fi trimise în judecată. Maximovici şi-a declinat orice vină, dând vina pe cadastri. Lucian Ailenei are 34 de ani şi este născut în Botoşani. Deţine mai multe spaţii comerciale, printre care şi fostul bar Cannabis din zona Copou. Însă, la un moment dat, Ailenei a împrumutat nişte bani de la Cristian Mihuleac, fost asociat la Cannabis, pe care nu i-a mai returnat. În consecinţă, Mihuleac l-a executat silit în instanţă, cerând şi obţinând valorificarea unui spaţiu pe care Ailenei îl deţinea lângă Liceul „Vasile Alecsandri”, spaţiu unde funcţionează Pizzeria Via Margherita. Cu câţiva ani în urmă, în anii de glorie a retrocedărilor, Ailenei era mandatar pentru bucureşteanca Doina Ghelţ, urmaşă a boierilor Bădărău. Femeia a revendicat mai multe suprafeţe în zona Iaşului, în timpul mandatării lui Ailenei primind 10 hectare de teren pe care nu avea dreptul să le aibă.
Nereguli prin Piața Centrală: Șoferi pe legea lor și mizerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Declarația zilei 14 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 14, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 14, 2024