Un român care a călătorit pe lângă vama Albița, în apropierea frontierei cu Republica Moldova, s-a trezit că are de plătit în plus peste 400 de lei la factura telefonică pentru utilizarea involuntară a serviciilor de roaming.
Aceasta este doar una din reclamațiile celor care s-au ales în ultimul an cu facturi mari la internet, după ce au trecut prin localități de graniță, unde există riscul ca telefonul să se conecteze automat la rețele cu semnal mai bun din țările vecine.
Fenomenul de roaming involuntar se manifestă în localitățile de graniță de pe teritoriul României sau al altor state și poate apărea numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming internațional, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.
Utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu și, în lipsa unor măsuri suplimentare luate de operatorii de comunicații, pentru toți utilizatorii, există un mecanism de notificări pentru costuri suplimentare care se activează atunci când se atinge pragul de 50 de euro.
La solicitarea HotNews.ro, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a prezentat câteva reclamații pe care le-a primit de la abonații români cu privire la costuri suplimentare din cauza roaming-ului involuntar.
R.R: A reclamat faptul că în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022 a înregistrat un cost suplimentar din utilizarea involuntară a serviciului de roaming în apropierea graniței cu Republica Moldova. Valoarea costului înregistrat în roaming este de aproximativ 460 lei (fără TVA).
M.J: A reclamat că a călătorit pe lângă vama Albița, în apropierea frontierei cu Republica Moldova și că a înregistrat un cost suplimentar din utilizarea involuntară a serviciului de roaming. Valoarea costului a fost de 419,69 lei (fără TVA) și a fost înregistrat în perioada octombrie – noiembrie 2022.
M.P: A reclamat faptul că în luna februarie 2023 a călătorit în județul Galați și că a înregistrat cost suplimentar din utilizarea involuntară a serviciului de roaming. Valoarea estimată a costului înregistrat este de 250 lei (TVA inclus).
G.I: A reclamat în luna februarie 2022 că a călătorit în zona Băile-Herculane și că a înregistrat cost suplimentar din utilizarea involuntară a serviciului de roaming. Valoarea estimată a costului înregistrat este de 250 lei.
A.K: A reclamat faptul că în luna iunie 2022 a călătorit în apropierea graniței cu Serbia (în zona Porțile de Fier 1 – Drobeta-Turnu Severin) și că a înregistrat cost suplimentar din utilizarea involuntară a serviciului de roaming. Valoarea a costului înregistrat în roaming este de aproximativ 250 lei (fără TVA).
Autoritatea nu monitorizează și nu are o statistică a utilizatorilor care intră involuntar în roaming, având în vedere că, din punct de vedere tehnic, nu se poate face o distincție între roamingul voluntar și cel involuntar. Din acest motiv, ANCOM nu are date nici despre valoarea facturilor achitate de utilizatorii care au intrat în roaming involuntar.
„Recomandăm tuturor utilizatorilor, dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei din setările dispozitivului mobil și selectarea manuală, atunci când se află în apropierea granițelor. Tot ca informare, e bine de știut că în cazul în care dispozitivul mobil este setat pentru conectarea automată la rețea și se află deja în roaming, utilizatorii vor rămâne captivi în rețeaua statului vecin atât timp cât terminalul recepționează semnal de la rețeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul național la care este abonat”,
Cristin Popa, director executiv în cadrul ANCOM.
Problema roamingului involuntar a ajuns și în Parlament. Mai mulți deputați și senatori PNL au inițiat un proiect de lege, care a fost adoptat luna trecută de Senat, pentru completarea Legii 198/2022 prin care se instituie obligaţia amplasării de indicatoare de avertizare în localităţile cu risc de roaming involuntar din ţările vecine.
Conform datelor prezentate de ANCOM, sunt 1.092 de localități cu peste 10 locuitori din România care prezintă risc de roaming involuntar şi pe care le regăsim în limitele teritoriale a 19 judeţe, după cum urmează: Arad, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, laşi, Maramureş, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.
FOTO: Depositphotos.com
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile