Noul Cod al Urbanismului prevede că în mediul rural, casele de familie care au o suprafață de maxim 150 mp, pe un singur nivel, nu vor mai avea de autorizație.
Un aviz rapid emis de Primărie ar putea înlocui tradiționala autorizație de construire. Autoritățile vor aproba noua construcție în numai 15 zile, iar românii care își fac o casă nu vor mai avea nevoie de această autorizație.
Românii trebuie să știe că vor fi introduse schimbări majore în noul Cod al Urbanismului. După ce noua lege va fi adoptată, românilor le va fi mult mai ușor să înceapă construcția unei noi case, sau a unei anexe.
Noul Cod al Urbanismului elimină avizarea „în lanț”, iar construcțiile mici nu vor mai avea nevoie de autorizație. De asemenea, va fi mai ușoară construirea caselor unifamiliare în mediul rural, numai cu un proiect realizat de un specialist. Românii mai trebuie să știe faptul că, în mediul rural, casele de familie care au o suprafață de maxim 150 mp, pe un singur nivel, nu vor mai avea de autorizație.
„Este un model inspirat din Occident, adaptat pentru a moderniza sectorul construcțiilor în România. Prin digitalizarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, urmărim să degrevăm autoritățile locale de sarcini administrative excesive, oferind cetățenilor soluții mai rapide și mai eficiente. Codul Urbanismului va fi piatra de temelie pentru un sistem urbanistic mai simplu, mai flexibil și mai transparent.”, a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla.
Persoanele care obțin autorizații de construcție sau demolare vor avea obligația să solicite soluții de reutilizare sau valorificare a deșeurilor, încă din faza studiilor de fezabilitate, să sorteze și stocheze corespunzător deșeurile, fiind interzisă amestecarea diverselor tipuri de materiale, să înregistreze deșeurile conform Catalogului European al Deșeurilor, să urmeze un plan detaliat de gestionare a DCD-urilor pe toată durata proiectului.
Cei care nu respectă legea riscă amenzi uriașe. Amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei pentru persoane fizice. Amenzi între 5.000 și 10.000 lei pentru persoane juridice, conform bzi.ro.
Operatorii economici autorizați pentru transportul DCD-urilor care nu iau măsuri pentru reducerea cantității de praf degajată pot primi amenzi de 25.000 – 30.000 lei. Materialele considerate deșeuri de construcții și demolări sunt betonul, cărămida, lemnul, cimentul, plasticul, materialele de construcții cu azbest, plăcile ceramice, nisipul, gipsul, vata minerală și altele.
Mulți vor să afle cât costă să îți construiești singur o casă în 2025. Prețurile pot varia în funcție de mărimea și tipul de imobil. În ultimii ani, românii au decis să se mute de la bloc la casă. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe.
Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante. Costul cu materialele de construcție depinde de amploarea lucrării. Pentru stadiul de finisată la cheie, costul pornește de la 45.000 de euro. Pe lângă costurile materialelor de construcție, o sumă importantă este alocată manoperei.
Vestea bună pentru cei care vor să își construiască o casă este aceea că se va simplifica procesul de obținere a autorizațiilor de construcție. Cei de la sat, care vor să își facă o casă cu o suprafață de maxim 150 mp, pe un singur nivel, nu vor mai avea nevoie de autorizație, dar trebuie îndeplinite câteva condiții legislative.
Reacția lui Leo Grozavu după victoria lui FC Botoșani la Buzău: Râde lumea de mine dacă zic asta
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Lege nouă pentru românii care vor să își construiască o casă: Nu vor mai avea nevoie de autorizație
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Rafturi industriale drive-in. De ce reprezintă soluţia perfectă pentru depozitarea în volume mari
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Sporuri pentru vechimea în muncă: Cine sunt beneficiarii în 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Deputatul Budăi și mega scandalul Nordis: Nu există conotații politice în acest caz
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile