Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
După decizia Curții Constituționale a României (CCR), care a considerat că sunt încălcate drepturile de libertate ale populației, guvernanții au regândit conceptul de carantină / izolare menit să fie aplicat pentru reducerea riscului de noi creșteri a cazurilor de infecții cu COVID.
Mai ales că în ultimele două săptămâni de zile, la nivel național s-a bătut record după record negativ.
Legea în noua formă a provocat noi valuri de revoltă în rândul oamenilor, din cauza unor termeni precum „carantinarea bunurilor” sau „ocrotirea temporară” pentru copiii ai căror părinți sunt pozitivați și care vor fi preluați de stat.
Din punct de vedere medical, nu vor mai exista externări pe semnătură pentru pacienții pozitivi.
Cei ale căror teste vor fi pozitive rămân internați 48 de ore, interval în care sunt supuși mai multor investigații medicale. Medicul va recomanda dacă se impune continuarea perioadei de internare sau vindecarea în izolare la domiciliu.
În cazul unui refuz, medicul anunță de îndată Direcția de Sănătate Publică (DSP), instituția care în cel mult două ore va emite decizie în privința pacientului.
„Singurul lucru care o să fie mai deosebit va fi în cazul acelor pacienți care vor refuza internarea, care vor avea rezultat pozitiv. Spitalul ne va anunța pe noi, iar noi vom da acea decizie prin care se hotărăște internarea pentru 48 de ore. Dacă nu se respectă nici această decizie, se anunță Poliția, după care dumnealor pot contesta în instanță”,
medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani
Peste 1.000 de pacienți au plecat din spitale la nivel național, câteva zeci la Botoșani.
La nivel județean lucrurile nu sunt îngrijorătoare.
Cel puțin, nu la acest moment.
„La noi, neavând cazuri multe, eu sper să se mențină acest trend descendent, cu 2 – 3 – 5 bolnavi cum suntem în perioada asta. Oamenii, dacă se vorbește cu ei, medicul de gardă le va explica situația, nu cred că vom avea chiar așa multe refuzuri la Botoșani. 48 de ore nu este mult, lumea trebuie să înțeleagă faptul că aceste 48 de ore sunt benefice, au parte de consult, de analize, inveestigații, iar după 48 de ore se decide dacă merge la domiciliu în izolare sau se continuă măsura internării”,
medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani
Medicul Monica Adăscăliței spune că în cazul pacienților botoșăneni cel mai probabil nu se va recurge la astfel de măsuri considerate extreme, în condițiile în care populația a dat dovadă de un comportament pozitiv.
„De exemplu, acum am avut surpriza că sunt pacienți care au venit la internare singuri. Am avut și cazuri din acestea. Unii oameni care coștientizează boala, vin. Cei care nu vor să accepte și cred în conspirații, într-adevăr sunt mai sceptici. Văzând situația numărului de pacienți, eu cred că botoșănenii sunt ascultători”
medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani
Însă, acolo unde va fi cazul și dacă se va impune acest lucru, chiar și cu situații de preluare temporară a copiilor de către stat: „Este clar că punem în aplicare exact așa cum este prevăzut în lege”.
17.519
de teste au fost făcute până la ora actuală la Botoșani
Conducerea DSP spune că se fac teste în două schimburi la acest moment și de luna viitoare se vor prelucra și pe timpul nopții.
Asta deoarece se așteaptă un al doilea val, odată ce temperaturile încep să scadă, fiind vorba despre un virus gripal.
Iar județul Botoșani ar putea să aibă un al treilea aparat PCR Real Time, de această dată în gestiunea DSP.
„Sunt multe teste făcute pentru Botoșani. Noi avem o capacitate de 250 – 300 de teste pe zi. Iar de la 1 august, vom avea linie de gardă pe PCR, se vor lucra teste și noaptea. Ambele aparate PCR la Botoșani și inclusiv DSP-ul va face demersuri pentru un aparat PCR Real Time, cu sprijinul dlui ministru. Dacă al doilea val va apărea, este necesar și un al treilea aparat. Noi sperăm să fim bine la Botoșani”,
medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani
Noua lege arată că pacienții pozitivi care vor opta pentru izolarea la domiciliu trebuie să facă dovada că dețin un spațiu la care nu au acces ceilalți membri ai familiei și nu există risc de contaminare.
În caz contrar, aceste persoane vor fi carantinate în spații puse la dispoziție de administrațiile publice locale.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024