Angajatorii de la stat, respectiv instituțiile și autoritățile publice din țara noastră, își pot suplimenta numărul de salariați, pe perioada stării de alertă, fără ca aceștia din urmă să fie nevoiți să dea concurs pentru angajare.
Contractele vor avea, însă, o durată limitată.
Potrivit Legii nr. 55/2020, ce se aplică de câteva zile, pentru a putea face față situației excepționale în care ne aflăm, instituțiile publice “pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, arată Avocatnet.ro.
Asta înseamnă că, în cazul în care nu au suficienți angajați care să se ocupe de situațiile generate de epidemia de coronavirus, angajatorii de la stat pot angaja personal direct, fără concurs, dar numai pentru perioada stării de alertă și încă o lună după încheierea acesteia.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis recent Ordinul nr. 86/2020, document ce se aplică deja, ce conține regulile care se aplică la angajarea fără concurs a personalului pe perioada stării de urgență. În esență, actul normativ stabilește că angajările fără concurs vor fi aprobate de către ministrul afacerilor interne, la propunerea inspectoratului general/ similar.
De altfel, și anterior, respectiv pe perioada stării de urgență, anumite instituții puteau angaja personal fără concurs, după cum apare în Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Vorbim aici despre instituțiile din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, contractele semnate atunci având, la fel ca cele semnate în starea de alertă, durată determinată, doar că aceasta era mai mare decât în prezent, mai exact, de șase luni, scrie sursa citată.
Așa cum apare Ordinul 86/2020, procedura stabilită anterior pentru angajarea de personal fără concurs în starea de urgență, ce este cuprinsă în Ordinul MAI nr. 46/2020, se aplică și în cazul angajărilor ce se fac pe perioada stării de alertă.
România a trecut la starea de alertă în data de 15 mai, după ce președintele țării a decis să nu mai prelungească starea de urgență și măsurile ce au venit la pachet cu aceasta.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024